27 Ağu
2008

-Nereden başlasak. En başından alayım ve 26 ile 31 Ağustos arasında gerçekleşecek organizasyondan gün ve gün haberlerle bu konu başlığını kapatayım. Kısaca özetlersek, kısa ama yorucu bir çalışmanın ardından piste getirilen araçlar üzerinde son kontroller yapılarak – yarış için uygun duruma getirilmesi ve eğer kazanılacak başarının ise paylaşılması ile yorgunluk bir nebze unutulabilir. Ben kendi açımdan bakarak 2008 Formula G yarışını sizlere aktaracağım.

– İzmir Yarış Pistinde 4 aylık bir çalışma maceram olmuştu. Finallerim ve mezun olup olamayacağım durumu ortaya çıkında Piste gitmeyi bırakmıştım. Finallerim bitti, mezun oldum ve gidip pistte neler oluyor diye bakmak istedim. 1Temmuzda gittim ve o günde orada DEU Makina Mühendisliği ve Otomatik Kontrol Laboratuvarına bağlı Solaris ismini verikleri projelerini 4 yıldır sürdüren Aytaç abiyle tanıştım ve bizlere mekaniker lazım dediklerinde, hemen ben hazırım diye karşılık verdim. Pazartesi günü gidip takım arkadaşlarıyla tanıtım ve göreve başladım. (Tamamen gönüllülük esasına dayanmakta.)

Tübitak tarafından düzenlenen bu yarışta, Güneş araçları, Hidrojen araçları ve yeni katılan Olimpia sınıfı araçlarda ayrı kategorilerde yarışarak yıllık süren çalışmalarının ve bilgilerinin ne kadar etkili olduğunu öğrenme fırsatı buluyorlar. Tabiyki burada maddiyat biraz ağır basmakta. Neyse o konuya girmeyelim…

– En son 2006 yılında İzmirde İzmir Pınarbaşı Pistinde yapılan yarış, İstanbul Park ve Ankaradaki yarışlardan sonra 2008’de tekrar İzmir Yarış Pistine geri döndü. Şu an itibariyle 26 ve 27sinde teknik kontrolleri yapılan araçların, 28 Ağustos itibariyle Formula G Sıralamları başlayacak ve 31 Ağustosta ise final ile sona erecek.

– Ben sizlere Deu Makina Mühendisliği Solaris Ekibinin bir uyesi olarak gün ve gün neler yaşandığını gerek video gerekse çektiğim fotoğraflarla yaşatmaya çalışacağım.

– 22si itibariyle Solaris ekibi Pistte garajında yerini aldı. Tek garip olan taraf ise 26sına kadar ancak pistte 3 ekibin olmasıydı. 26sı günü resmen bir ekip patlaması yaşandı ve nüfusu oldukça arttı. Gözüme takılanlar ise ekiplerin çoğunun hala hazır olmayışları ve neredeyse bir kısmının sıfırdan başlamaları oldu.

26 Ağustos 2008:
– Kayıtlar, teknik kontroller, brifingler verildi. Eksik belgeleri olanlar tamamlaması, kayıtlarının yapılması, araçların teknik kontrollerinin yapılması eğer bir eksiklik varsa tamamlanması için zaman tanınması sağlandı. Bu gün pek hareketli geçtiği söylenemez.

27 Ağustos 2008:
– Her iki aracımızda teknik kontrollerden sorunsuz şekilde geçti. Teknik kontroller, Kılavuzda belirtildiği gibi tek tek uygulanarak ve hiçbir taviz verilmeden gerçekleştirildi. Bu sayede eşit ve adil bir yarış olacağı kesinleşti.

– Teknik kontrollerden biraz bahsedeyim. 31 tane Formula G ekibi yer almakta. Her bir ekip sırasıyla,
– Aracın boyutları (5m uzunlukta – 1.8m genişlikte)
– Motorlar
– Şasi
– Tekerlek ve lastikler
– Kaporta
– Tahrik Bataryası(Depolama aküsü)
– Operasyon Voltajı
– Tahrik Bataryası Enerji Kapasitesi
– Enerji geri kazanımı
– Genüş jeneratörleri
– Elektrik donanımının çizimi
– Kablo, hotrum, tel ve elektrik ekipmanları
– Frenler
– Dört tekerlekli araçlar
– 3 tekerlekli araçlar
– Bağlama düzenleri
– Emniyet kemerleri
– Yangın söndürücüler
– Güvenlik kafesleri
– Rollbar
– Geri görüş
– Çekme halatları
– Ön cam ve pencereler.
– Elektrik güvenliği
– Genel devre kesici
– Sigortalar
– Yalıtım
– Kapasitörler
– Batarya sabitleme
– Koltuk
– Korna

gibi ekipmaların incelenmesi ve denenmesi şeklinde gerçekleşmekte.

28 Ağustos 2008:
– Bugün sıralama turları olması beklenirken yağmurun bastırması ve uzun süre göremediğimiz güneş yüzünden yeni bir program hazırlanarak Yarı finaller iptal edildi ve sıralama turları yarına ertelendi. Bugün sadece hidromobiller için sıralama turları yapıldı.

– Bugün saat 5 ile 7 arası deneme turları için pist Formula G araçlarına açıldı ve dikkatimi çeken kısım ise, Sakarya Üni’nin Saguar adlı aracının resmen meydan okumasıydı. Oldukça uzun süre pistte duran ve hızlı turlar atan aracı herkes izledi ve kendi açımdan bakarsak canı gönülden tebriklerimi kendilerine iletiyorum.

– Solaris S2 aracımız piste son dakika çıkma fırsatı buldu ve bizler için yeterli olacak kadar bilgiyi bizlere sundu… Bugün olmayan sıralama turları 29 Ağustos tarihine kaydırılırken, yarı finaller iptal edildi.

29 Ağustos 2008
– Sıralama turlarında araçlarımız 2.31.– ve 4.28.– dereceler çıkararak 9 ve 16.sıralardan başlamaya hak kazandılar. Tabiyki bu sıralama turları bana göre belirleyici bir özelliği olmasına karşın çoğu kişi tarafından sadece aracı test etme, gerçek yarış heyecanı sunması açısından önem kazanmakta.

– Sıralama turlarında gerçekten ilgi çeken ve nasıl olur dediğimiz araçlar ise İstanbul teknik Üniversitesinin Siyah ve Sarı kanopeli araçları oldu. Hiçbir şekilde yavaşlama belirtisi göstermeden sıralamyı arka arkaya bitirdiler. Saguarda oldukça fazla tur attı ama 11turdan sonra o da pistten çıkmak zorunda kaldı.

30 Ağustos 2008
– Sadece antreman turları vardı. S3 ve S2 aracımız pistte sanki yarıştaymışlar gibi piste çıktılar. Ekibi memnun eden sürelerde tur zamanları yakaladılar. Artık yarın herşey belli olacak..

31 Ağustos 2008
– Artık yarış zamanı geldi. 12’de başlayacak yarış saat 13:00de başlamak zorunda kaldı. Nedeni ise uzun süren geçit töreniydi. Öncelikle Hidromobiller daha sonra Formula G araçları en son Olimpia sınıfı araçlar törende tanıtıldı. Trübinlerde ise 200’ü aşkın seyirci vardı ama hiç sesleri dahi çıkmadı. Arada bir alkışladılar galiba 🙂

– Araçlarımızı sırlamaya göre yerleştirdik ve pistten çıktık. 1 formasyon turundan sonra araçlar başlangıç çizgisine geldi. 5 ışığında sönmesiyle birlikte yarış başladı ama ilk aksilikte o noktada geldi. S3 gayet başarılı şekilde hareket ederken, S2 aracımız hareketsiz olarak pistte kaldı. Pistten alarak garaja getirdiğimiz henüz nedenini bilemediğimiz sorundan dolayı akülerden araca elektrik gitmiyordu. Acil kapatma devresini akapatıp açmamızla bu sorun geçici olarak çözüldü. Biraz geç kaldık ama. Yaklaşık 2 tur…

– S2 aracımız son tura kadar gayet başarılı şekilde tur zamanları ve optimum hızla pistte turlar attı. Arada gidip gelen güneş nedeniylede S2 dahil neredeyse tüm araçlar durmak zorunda kaldı. (İlk 3 sıradakiler hariç.) S3 aracımız bundan çok az etkilendi.

– Gelelim S3 aracımıza. İlk 15 turu sırasını koruyarak geçiren araç, son turlara doğru diğer araçların durması ve yavaşlamaları nedeniyle ve öndeki araçları yakalamak için biraz hızlandı. Bu sayede 3.sıraya kadar yükselme başarısı gösterdi. Ama ne olduysa ondan sonra oldu. İlginç bir şekilde ÖDTÜ takımı son 5 turda sanki yarışa yeni başlamış gibi yüksek hızlarda turlar atmaya başladı. Ayrıca ilk sırada yarış boyunca yerini koruyan İTÜ’nün araçları hiç etkilenmeden devam etme başarısı gösterdiler. Yarış sonucunda S3 aracımız yarışı 5.sırada bitirme başarısı gösterdi. Elimde yarış sonuçlarını alacağım bir yer bulamadığım için diğer aracımızın kaçıncı olduğuna dair bir bilgi yok.

– Formual G yarışından sonra pisti Hidromibil araçlara bıraktık. Onların yarışından sonra ödül töreni ve herkes kendi evine. Şöylede bir şey var. 5.olmakta sanıldığının aksine büyük bir başarıdır. Umarım gelecek senelerde bu takım yeterli finans desteğini arkasına alarak daha büyük işler başarır.

DEU Solaris ekibine benide ekip içersinde yer almama izin verdikleri (Mekaniker olarak görevliydim), geceleri yaptığımız karpuz kesme törenlerinde gösterdikleri performanstan, diğer takımlar araçlarını hazırlamaya çalışırken bizlerin ekip olarak ayak tenisi ve futbol maçı yaparak eğlenceli vakit geçirmemi sağladıklarından dolayı sonsuz teşekürlerimi iletiyorum.

Hidrobil Araçlar 2.sayfada…

Sayfalar: 1 2

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

Yoruma Kapali

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi