5-6-7 Haziran 2009 tarihinde İstanbul Park pistinde gerçekleştirilen Formula 1 yarışını Brawn GP’nin İngiliz pilotu Jenson Button kazanırken, Red Bull Racing’in Avustralyalı pilotu Mark Webber 2. olurken, “pole pozisyon”da başlayan Red Bull Racing’in Alman pilotu Sebastian Vettel ise 3. sırayı elde etti. Tabiyki beni ilgilendiren nokta ise 6 Haziran günü Bridgestone Motorsport’un (Yalçın Pembecioğlu) daveti ile Paddock Club misafiri olarak Sıralama Turlarını izleme, Paddock alanında gezi ve BMW Williams takımı pistinde dolaşma şansı yakaladım.

Yalçın‘ın 12 Mayıs günü duyurduğu Bridgestone F1 E-xperience aslında 4 yıldır devam eden bir yarışma formatı olarak karşımıza çıkıyor. Bu tarz bir yarışmanın yapılmasının nedeni ise uzun süredir Formula 1 lastik tedarikçisi olan Bridgeston’un artık sosyal mecrada yer alarak kendini son kullanıcıya kadar ulaşmayı amaçlaması ve firmanın yenilikleri hakkında bilgiler vermenin yanında süpriz ödüller vererek (PV=nrt) çoğu kişinin merak ettiği Formula 1’ın görünmeyen kısmı Paddock alanında sizi krallar gibi ağırlamakta. Görünmeyen kısımda Formula 1 heyecanını yakından tatma fırsatı sunmaktalar.

– Bu sene Carluvr.com sitesi veBridgestone‘un desteği ile mini bir yarışma yapılarak 10 F1 meraklısı kişi Paddock Club misafiri olarak ağırlandı. Gelelim Paddock CLub nedir ? Nasıl bir yerdir? Neler vardır?

Adı: Paddock Club
Özellik: Formula 1’in özel misafiri olarak özel localarda, Tribünler ve Paddock alanı arasında Formula 1’in her iki yüzünüde görebileceğiniz bölümde ağırlanmak. Kısaca ayrıcalıklı seyir imkanı.
Yer: Araç pit garajlarının hemen üst katında yer alan maksimum 120 kişi ile sınırlı localar.
Ayrıcalıkları:
– Formula 1 pilotlarını yakında görme- tanışma ve imza almak için mükkemel bir yer.
– Paddock alanını üstten görme ve sınırlı giriş imkanı ile kısa süreliğine gezme fırsatı.
– Pit alanında kısa geziler.
– Garajlarda takım pilotu yada bir görevli tarafından gezdirilme ve işlemlerin nasıl gerçekleştirği en yakında görme.
– Loca balkonundan formula 1 araçlarına sadece 2.5metre uzaklıkta durma.
– Start-Finish düzlüğüne en yakından ve güzel yerden izleme.
– Yorulduğunuzda locanın tüm ikramlarından yararlanma. İnternet, fotoğraf çıktısı, formula 1 simülatörleri, karikatür çizdirme, masaj, dünya mütfağı, kaliteli şarap ve içkilerden tatma imkanı.
– İş dünyası için yeni bağlantılar kurma, firma üst düzey için güzel bir haftasonu gezintisi olarak listeyebiliriz.

Ek Bilgi:
– Bridgestone Motorsport locası gibi 5-6 tane daha loca mevcut. Sizlere hangi localara giriş yapabileceğiniz söylenmekte. Biraz zorlarsanız Ferrari locasına da girebilirsiniz ama önce kapıdaki görevliyi atlatmanız gerekiyor.

Bilgi için:
http://www.istanbulparkcircuit.com/tr-tr/Formula-1/F1-Paddock-Club/
http://www.formulaonepaddockclub.com/html/experience/index.php

– Gelelim benim orada ne işim var. Tabiyki Yalçın‘ın bana 2 haziran günü haber vermesiyle başlayan düşünme serivenim telefon ile arayınca sona erdi. Son 3 aydır neredeyse her hafta İstanbul’da yer almam nedeniyle kendime bir tatil ayarlayacağım demiştim. Ama tatili daha ayarlayamadan bir Tema siparişi aldım üstüne Yalçın’ın Paddock Club davetiyeside gelince biraz süre isteyerek 1 günlük tatili Formula1 pistinde yapmak her halükarda daha iyidir diye düşündüm ve biraz nazlandıktan sonra kabul ettim. Nazlanmamın nedeni ise hem iş hemde yorgunluktu. Gerçi bu cümleyi sona sakladım ama belkide hayatımda böyle bir deneyimi yaşayamayacaktım. İyki gitmişim – iyki orada olmuşum – iyki iyki iyki.

Bridgestone Motorsport Paddock Club İzlenimlerim

7:15: Yalçın beni Çırağan sarayının önünden aldı.
7:45 : Kadıköy Evlendirme Dairesi önündeki otoparkta servisimiz bizi bekliyordu.
8:00 : Tüm davetliler geldi ve servisimiz yola çıktı. Bizlere Bridgestonun tişörtleri verilerek bir örnek giyinmemiz istendi. Hemde birbirimizi kaybetmeyelim diye herhalde 🙂

8:30 : İstanbul Park pistindeydik. Aynı zamanda Paddock Club’un açılış saatidir kendileri. Manyetik giriş kartlarımızı aldık. CLub girişinden biraz mesafe yürüdükten sonra Paddock Club giriş kapısı ve görevli bayanlar karşılamakta. Bilekliği taktıktan sonra sizi üst kata giriş turnikelerine gönderiyorlar.

– Manyetik kartınızı okutarak Locanıza doğru ilerliyorsunuz. Bridgestone Motorsport locası hemen 1.kapı ve Brawn GP takımının garajının hemen üstünde yer almakta. Locadan içeriği girdiğinizde sizi rahat – güzel – temiz – biraz yemek kokuları bol olan bir mekan karşılıyor. Locanın piste bakan bölümü tamamen camla kaplanmış durumda. Hem rahat- serin bir ortam hemde o mükemmel motor seslerini dinlemeniz için sadece bir kapıyı açıp balkona çıkmasını sağlamakta. Eğer isterseniz LG televizyonlarda yarışı oturduğunuz yerden de izleme fırsatınız var ama kimsenin (özellikle Formula 1 tutkunlarının) araçlar sadece 2 metre aşağınızda iken oturarak izleme isteğinin olacağını zannetmiyorum.

– Aperatiflerden aldık, içeceklerimizi içtik ve bize verilen program dahilinde saati beklemeye başladık.
8:30 – 9:30 : Formula 1 araçlarının pit stop antremanları vardı. Bu bölümde 2 kat aşağı inerek (Manyetik kartınızı okutuyorsunuz.) garajlara sadece 50cm mesafede olacağını Pit alanına gidiyorsunuz. Burada bize tembihlenen şey ise fotoğraf makinelerinizi sakın kapatmayın. ELinizde tetikte olsun. Ne olacağı belli olmaz. 🙂 Bu cümleden de anlaşılacağı gibi fotoğtaf çekmek serbest.

– Pit stop antremanını sadece 3 takım gerçekleştirdi. Aslında bizlerin anlayamadığı durum ise bize bu antremanları sadece show amaçlı yaptıklarını söylemeleri oldu. Genele bakarsanızda bu sözün hiç yanlış olmadığını anlayabiliriz. Formula 1 dünyanın en büyük şovlarından biri. Her adımı şov amaçlı tasarlanmış ve yıllardır heyecanını kaybetmeyen tek organizasyon. İnsanlar eğleniyorlar mı? Evet. O minicik ama devasa güç üreten ve kısa sürelerde 300km hızlara çıkan araçları yarış düzlüğünde 3 sn görmelerine rağmen sıkılmıyorlar ise Formula 1 dünyasının bu şovu ne kadar profesyonel şekilde yaptığının bize açıklamakta.

Ferrari – Toyota – McLaren takımlarının Pit Stop Antremanlarını izlemeyebildik. Bu bölümde Ferrari takımın pit stobu ağır çekimde izledik diyebilirim. İtalyanların rahat olduğunu bilirdim ama bunlar başka. 20 kişilik ekibe bakıyorsunuz birbirleriyle konuşuyorlar, gülüyorlar, şakalaşıyorlar, pit stop antremanında değillermiş gibi davranıyorlar. 1sn geçiyor aracı pite doüru ittiriyorlar ve bir bakmışsınız lastikleri çıkatıp yeni lastikler takmışlar, ön kanadı söküp yerine yeni kanat takılmış, yakıt provası gerçekleşmiş. Tüm bunlar 6-7 sn içersinde gerçekleşmiş. 7sn sonunda biti zannedip diğer garajlara bakayım derken 8snde ikinci pit stop antremanı gerçekleşiyor. Yani adamlar aynı anda 2 pit stop yapıyorlar. Kısaca aracın tüm değişen parçalarını 13-14snde değiştirip tekrar eski haline getiriyorlar.







9:45 – 10:15 : Türkiye Touring car şampiyasını locadan izledik. Formula 1 yanında Porsche, BMW, Seat, Honda, VW yarış otolarının pek ilgi çektiğini söyleyemem doğrusu.
11:00-12:00 : 3.Antreman Turları atıldı.
12:15 : Yemek molası. Burada bana kıro, görgüsüz, sen ne anlarsın diyebilirsiniz ama aperatif olarak gelen yemekten başka güzel bir tat alamadım diyebilirim. Alman bir ahçının hazırladığı ama bir türlü bir tat alamadığım yemekleri yemek zorunda kaldım ama yemek sonunda gelen tatlıyı ise midem kaldıracak durumda değildi. Bildiğiniz yemeklerden şaşmamak en doğru tercih olacaktır. Benden söylemesi….

12:25 – 13:10 : Porsche Mobil 1 Supercup sıralama turları atıldı. Bu araçları izleme fırsatım olmadı çünkü BMW Williams takımın garajına konuk olduk ve Paddock alanında gezme fırsatı yakaladık. Kısaca size Paddock alanı hakkında bize verilen bilgilerden bahsedeyim.
Paddock alanı aslında bir yaşam alanı. Bu nedenle alan olarak isimlendirilmekte. Sezon başlamadan bu alanda kaç kişinin yaşayabileceği hakkında bir sayı belirlenmekte ve bu sayıda kişi bu alanda yaşamını sürdürebilmekte. Özel bir manyetik kart ile bu alana giriş yapabilmektesiniz. Locadan bir alt kata kendi loca kartınız ile inebilmektesiniz ama Paddock alanına farklı bir manyetik kartı okutturup giriş yapabiliyorsunuz.
– Bu alanda pilotlar, takımların tırları, takımların garajlar bölümleri ve resimlerdende görebileceğiniz takımların 1 yada 2 adet olan özel servis binaları yer almakta. Bu servis binalarının hepside aslında birer yada iki tane tırsan oluşmakta. Özellikle Mclaren’ın ofisi mükkemel görünüyordu. İçlerine girme fırsatımız olmadı.

BMW Williams garajında bizi Nick diye bir kişi karşıladı. Tabiyki ilk uyarı fotoğraf çekimi yasaktır oldu. Ben size nerelerde fotoğraf çekebileceğini söyleyeceğim dedikten sonra. Garajın ilk bölümü olan lastik kısmına geçtik. Bize lastiklerden bahsetti. Türkiyeye gelirken hangi tür lastikleri tercih ettiklerini anlattı. Türkiye’de olmaktan mutlu olduklarını nedeni ise burasının hem tüm takımlar için ulaşımı kolay bir bölge olması – Türkiye Yarışının bir tatil havasında geçmesi ve kendilerini burada rahat hissettiklerini belirtti. Sıcaklığın fazla olmasının ise takımları zorladığını anlattı. Ardından iç bölmede yer alan karbon fiber, kevler malzemelere götürdü. Pilotların koltuklarını gösterdi ve detaylı şekilde anlattı. Son iç garaj bölümü olarak Motor- telemetri ve bilgisayar sistemlerinin olduğu kısma geçildi. İçeride telemetri verilerinin işlendiği bilgisayarlar – 5 adet motor yer almakta. Kısaca, “Telemetri sistemi, araç pistte tur atmakta. Pite geri döndüğünde ise aracı garaja çekip transfer kablosunu bağlamaktayız. Tüm bilgiler sunucumuza gelerek bilgilsayar ekranlarında personelimiz bu verileri işleyerek stratejimizi oluşturmaya başlarlar.” cümleleriyle garaj gezimiz bizi Pit alanının diğer tarafında işte buradan fotoğraf çekebilirsiniz demesiyle sona erdi. Şaka şaka tam bu anda David Coulthard ve bir televizyon ekibi gelerek pilotlarla roportaj yaptılar. Tabiyki bizlerde o kalabalık arasında bir kare fotoğraf anca çektik.


14:00 – 15:00 : Sıralama Turlarını loca balkonundan ve terastan izleme fırsatım oldu. Loca balkonu daha iyi bir tercih olduğunu sonradan anlamış oldum. Çünkü araçlara daha yakınsınız, garajlar hemen altınızda yer alıyor, o muhteşem motor sesi her nekadar kulaklarınıza zarar versede kulak tıkaçlarını takmanızda fayda var. Karşınızdaki dev ekranlardanda pistin diğer bölümlerinde olanları takip edebilmektesiniz.

15:45 – 15:55 : Trulli ile sohbet. Tabiyki bu bölümden bir şey anlayamadım. Trulli geldi bir güzel dinledik kendisini. Röportaj bitiminde soru sorabilirsiniz dendi soramadık. Şapkamızı imzalasın istedik 2 tane imza çaktı 2 şapkaya ve kalemi attı kaçtı hemen. İnsan biraz durur. Ben seni dinledim konuşmanı ama sen oraya 2 tane çizik atıp bizi mutlu edemedim. Çok ilginç gerçekten. Trulliden önce Ferrari locası girişinde Raikonen‘i gördüm resmen etten duvar vardı önünde. Massa‘da ise 1 kişi vardı hiç zorluk çıkartmadan şapkamı imzaladı.

16:00 – 17:20: GP2 Yarışı vardı. Bunlar Formula 1 araçları kadar yırtıcı sesler çıkartmasalar da televizyon ekranından izlediğimiz yarış gerçekten güzel geçti ve keşke terastan izleseydim diye düşündüm ama tüm günün yorgunluğu ile boğuştuğum için pek aklıma gelmedi bu seçenek.

17:30 – Tatilin sonu. Paddock Club kapandı ve bizlerde servisimize doğru yola koyulduk. 6 Haziran 2009 saat 7:45te başlayan maceram 17:30da pistin kapısından çıkışım ile sona erdi. Yalçın nasıl geçti diye sordu ama kendisine henüz ne olduğunu anlayamadığımı sitemde yayınlayacağım yazımda her türlü detayı anlatacağımı kendisine ilettim.

ING Türkiye Formula 1 Yarışı Sonuçları

– Sıralama Turları:
1- Sebastian Vettel (Red Bull Racing)
2- Jenson Button (Brawn GP)
3- Rubens Barichello (Brawn GP)

Yarış Sonuçları:
1- Jenson Button (Brawn GP)
2- Mark Webber (Red Bull Racing)
3- Sebastian Vettel (Red Bull Racing)

Gelelim sonuca. Yalçın Pembecioğlu‘na davetinden dolayı teşekkürlerimi iletiyorum. Bridgestone Motorsport bizi locasında apırladığı için teşşekürlerimi iletiyorum. Hiçbir zaman bu tarz bir etkinlikte, bu tarz bir ağırlanma biçimiyle olamayacağımı düşündüğünüzde , bu etkinliğe katılmamı sağlayan Yalçına ne kadar teşekkür etsem azdır. Formula1’i TRT’ye geçtiğinden beridir izlemiyordum (Uydudan şifreli yayın yapıyorlardı. NTVde olsun CNN olsun her yarışı ve programı izlemiş biriyimdir.) Ama şifre de kalktığına göre, hemde bu tarz bir yerden izlemem sayesinde Formula 1 tutkum en az 10 kat artmış durumda. Artık Formula 1 hakkında genel olarak bilgi sahibi değil daha da derinlere giderek daha detaylı bilgiler edinmek istiyorum.

Kaynak:
http://www.carluvr.com/index.php/2009/05/12/bridgestone-f1-e-xperiencea-hosgeldiniz/

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

1 Yorum - Bridgestone Formula 1 Paddock Club MisafiydimYorum Yaz / Geribildirimde bulun

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi