– http://www.argetunito.com internet sitesinden kayıt olabileceğiniz ve gerekli tüm detaylara ulaşabileceğiniz ODTÜ Arge Topluluğu tarafından düzenlenen Otomobil Tasarım Yarışması tüm öğrencilere açık. Öğrenci olduğunu kanıtla, tasarımını çiz, çevreci ol yarışmaya katıl.
Yarışmanın Amacı
– ARGE çalışmalarının gerektirdiği çalışma disiplinlerini yarışmacılara tanıtmak ve disiplinlerarası çalışma ortamı oluşturmak
– Üniversite öğrencilerini profesyonel çevrelerle buluşturmak
– Üniversite gençliğini “üretme” ye ve “var olma” ya teşvik etmek
– Üniversite öğrencilerinin gereksinimlerine öncelik veren bir yaklaşımı gündeme getirmek
– ODTÜ ARGET Otomobil Tasarım Yarışması’nı sürdürülebilir hale getirmek
– Ülkemizde araç tasarımına ilgi çekmek, eğitim sisteminde bu alanda gerekli adımların atılması için yenilikçi bir bakış açısı yaratmak
Yarışma Takvimi
23 Mart 2009: Yarışmanın ilanı
1 Haziran 2009:Yarışma başvuru formunu doldurmak için son gün
12 Haziran 2009: Görsel sunumların ve raporların gönderilmesi için son gün
22 Haziran 2009: Seçici kurul kararının kesinleşmesi
25 Haziran 2009: Seçici kurul kararının yarışma internet sitesinden ilanı
23 Ekim 2009: Başarılı tasarımların sunumu, kolokyum, başarı plaketlerinin sunulması, röportaj
Yarışma Teması
– Otomotiv sektörü aile, spor, sedan, 4X4, ticari gibi bir çok kategoride farklı ihtiyaçlar için geliştirilmiş otomobilleri piyasaya sürmektedir. Bunların ayrıca kullanıcı beklentileri ve karakteristiklerine göre segmentlere ayırılması da çeşitlemeyi çoğaltmaktadır. Bu çeşitleme içinde bir kullanıcı grubu olarak üniversite/ yüksek okul öğrencilerinin ön plana alınması, bu grup kullanıcı için otomobilin çalışması sözkonusudur. Yarışmacının “üniversite öğrencisi” kullanıcı grubunu incelemesi, çok heterojen olan bu grubun ihtiyaçlarını belirlemesi ve bulguları paralelinde bir otomobil tasarlaması beklenmektedir.
– Bu nitelikler haricinde kendi aklınıza gelen konsept çerçevesinde çalışmak serbesttir. Segment sınırlaması yoktur ve segmentleri sentezleme-çözümleme katılımcılara aittir.
Ödüller
Birincilik ödülü: Ototerend Dergisi Birincilik Ödülü 500 TL + Laptop + Rhinoceros 3D modelleme programının sınırsız süreli versiyonu + uçak – vize ücreti hariç bedelsiz work and travel fırsatı
İkincilik ödülü: A4 Profesyonel Dizayn Tablet + Rhinoceros 3D modelleme programının sınırsız süreli versiyonu
Üçüncülük ödülü: A5 Grafik Tablet + Rhinoceros 3D modelleme programının sınırsız süreli versiyonu
*Yarışmada ilk 10’a giren tasarımcılara başarılarından dolayı ODTÜ ARGET başarı plaketi takdim edilecektir.
** Finale kalmaya hak kazanan her bir yarışmacımızla röportaj yapılacaktır.(Röportaj şansı ve başarı plaketleri takdimi, başarılı tasarımcıların sunumlarının da olacağı 23 Ekim 2009 tarihindeki etkinlikte gerçekleşecektir.)
Röportaj dökümlerinin tam metni ODTÜ ARGET Ünito Otomobil Tasarım Yarışması web sitesinde yayımlanacaktır.
*** Yarışma kesin sonuçlarının yarışma sitesinden ilanından sonraki bir hafta içinde yarışmanın birinci, ikinci ve üçüncüsüne şartnamede belirtilen ödüller kargo ile yollanacaktır. Sadece, yarışmanın birincisine takdim edilecek vize ve uçak ücreti hariç bedelsiz work and travel programı 23 Ekim 2009 tarihindeki etkinlikte ayrıntılarıyla açıklanacak, hizmeti sağlayan firma ile yarışmacı arasında gereken görüşmeler yapılacaktır.
Sponsorlar:
Ana Sponsor : OTOTREND DERGİSİ
Basın Sponsoru : TURKDESIGN STUDIO
Diğer Sponsorlar: RHINOCEROS, EXPERIENCE
Kurumsal Destek : ETMK
Değerlendirme Kurulu
Seçici KurulTasarımlar, dokuz asil üyeden oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilecektir. Bu değerlendirmeye iki kişiden oluşan bir danışman kurul eşlik edecektir. Danışman kurulundaki öğretim üyeleri kendi uzmanlık dallarında tasarımlar hakkındaki görüşlerini seçici kurula sunacaklardır.
Seçici Kurul Asil Üyeleri:
*Tofaş ARGE direktörlüğünden Barış Üner
*Dr. Hakan Gürsu- (ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi, International Design Awards(IDA) Tasarım Yarışması Birincisi)
*Kaan DERİCİOĞLU (Ankara Patent Bürosu Genel Müdürü)
*Doç. Dr. Hakan ERTEM (Marmara Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı)
*Arzu Toker (Endüstriyel Tasarımcı- Otokar Arge Direktörlüğü Endüstriyel Tasarım Birimi)
*Bülent Özkurt(Ürün ve Taşıt Tasarımcısı, Design-reflex)
*Zafer Uluçay (Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu İstanbul Şubesi Saymanı)
*Ümit ALTUN (Endüstriyel Tasarımcı, Design-um)
*Berk KESKİN ( Otomobil Tasarımcısı – Ford Otomotiv(Köln/Almanya) )
Danışman Kurul:
*Önder ŞENYAPILI (ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğretim üyesi)
*Doç. Dr. Çiğdem ERBUĞ (ODTÜ- BİLTİR/ ÜTEST kullanılabilirlik direktörü)
*Doç. Dr. Mehmet Asatekin – (ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi)
Değerlendirme Ölçütleri
Değerlendirmede tasarımların aşağıdaki niteliklere ne derece sahip olduğu dikkate alınacaktır:
– İnceleme sonucu ulaşılan gereksinim tanımına uygun
– Güvenli ( çevreye ve insanlara güvenilirlik hissi veren)
– Ekonomik (maliyet ve işletme giderleri açısından)
– Geleceğe dönük (inovatif, günümüz kalıplarını aşan)
– Çevreye duyarlı
Katılım İçin Gerekli Basamaklar
1- 1 Haziran 2009’a kadar online başvuru formunun doldurulması
2- 12 Haziran 2009’a kadar yarışmanın temasına uygun olarak hazırlanmış görsellerin, raporların, görsellerin taranarak jpg formatına getirilmiş halini içeren CD/DVD’nin aşağıda belirtilen adrese ulaştırılması.
3- Yarışma sözleşmesinin 12 Haziran 2009’a kadar iki adet öğrenci belgesi ve iki adet vesikalık fotoğraf ile kapalı zarf içinde aşağıdaki adrese ulaştırılması. ( Yarışma sözleşmesi ve kapalı zarf hakkında ayrıntılı bilgiye yarışma şartnamesinde ve sitenin ilgili dökümanlar kısmında bulabilirsiniz.)
ADRES: ODTÜ ARGE TOPLULUĞU
ODTÜ Kampüsü Kültür İşleri Müdürlüğü, 06531 Balgat, ANKARA
Katılım Koşulları
Yarışmaya TC üniversiterinde öğrenim gören tüm öğrenciler( hazırlık, lisans ve lisanüstü) katılabilir. Herhangi bir bölüm veya fakülte sınırlaması gözetilmemektedir.
* Yarışmaya katılmak isteyenler, seçici kurul üyelerinden herhangi birinin ortağı, yardımcısı ya da birinci dereceden akrabası olmamalıdır.
* Yarışmaya katılmak isteyenlerin, yarışmaya destek veren kuruluş çalışanlarıyla birinci dereceden akrabalık ilişkisi olmaması gerekir.
*
Yarışmaya katılmak isteyenlerin, yarışmaya destek veren kuruluşlar ile herhangi bir proje ilişkisi içerisinde olmaması gerekir.
* Yarışmaya bireysel veya ekip olarak katılım mümkündür. Ekipler en fazla 3 kişiden oluşabilir.
* Ekiplerin oluşumunda herhangi bir bölüm ya da fakülte sınırlaması yoktur.
* Yarışmacılar dilerse yarışmaya birden fazla tasarımla katılabilir. Katılan her tasarım için ayrı bir rumuz kullanılması şarttır.
* Yarışmaya katılan her projede özgünlük ve daha önce başka bir yerde yayınlanmamış veya başka bir yarışmaya katılmamış olması şartı aranmaktadır. Aksi takdirde, yarışmacı ve/veya ekibin adaylığı düşecektir.
Sıkça Sorulan Sorular
1- Acıkögretim öğrencileri kabul görüyor mu? Grup olarak katılımlarda grubun hepsi mi üniversiteli olmak zorunda ?
Üniversitede okuduğunuza dair iki adet öğrenci belgesi ve vesikalık fotoğrafınızı bize göndermeniz yeterli. Açıköğretim öğrencileri bu şartları sağladığı takdirde yarışmaya katılabilirler. Eğer grup olarak yarışmaya katılmak istiyorsanız, söylediğiniz gibi takım üyelerinin hepsi üniversite öğrencisi olmak zorunda. Yardım almayı düşündüğünüz profesyonel tasarımcılar olabilir; fakat kendileri takımlarda yer alamıyorlar. Burada üniversite öğrencilerinin takım çalışması yönünü geliştirmek ve onları disiplinler arası çalışmaya sevk etmek amaçlanıyor.
2- Kaan Dericioğlu’nun jüride bulunma amacı nedir? Patentlik bir proje cıkarsa sartlar ne olur?
Kaan Dericioğlu, ODTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde part-time ders veren bir öğretim görevlisi, aynı zamanda. Bunun yanında eğer başarılı bir eser ortaya çıkarır ve patent alma konusunda kendisinden yardım alma şansınız olacaktır. Hem yarışma galasında uzun uzadıya konuşabilir hem de gerekirse Kaan Bey ile sizin aranızda bağlantı kurabiliriz.
3- Cizilen tasarimlar uretime yatkin mi olacak? Gelecekci derken ortaya sundugumuz konsept uretilebilir bir konsept mi olmali?
Üretilebilirlik maddi açıdan düşünülmesi gereken bir faktör olabilir, ama burda asıl vurgulanmak isteyen inovatif bir otomobil tasarlamak. Tasarımları oluştururken aklınıza gelen fantastik fikirlerden faydalanabilirsiniz, burada önemli olan getirdiğiniz çözümün işlevi.
4- Ekonomiklik derken burdan kasit uretim maliyeti mi?
Ewt, üretim maliyeti de tutarlı bir otomobil yaratmada önemli bir faktör. Tabii, burada kullanım esnasındaki tutarlılık da önemli. Bu iki unsurun mümkün oluyorsa beraber incelenmesi yarışmacı için bir avantaj olacaktır.
5- Bir marka icin yapilmis olmasinin olumsuz bir yani olur mu?
İstediğiniz markadan esinlenebilirsiniz. Değerlendirmede esas olan şartnamede belirtilen değerlendirme kriterleridir. Eğer, bir markadan esinlenip daha orjinal bir çizim yapacağınıza inanıyorsanız, o zaman farklı markalardan yararlanabilirsiniz.
6- Amac sadece tassarim mi yoksa teknik acidan da sunum gerekli mi?
Teknik açıdan yapacağınız kısa sunum ve açıklamalar sizin yaptığınız tasarımla bütünleştiği takdirde tabi ki değerlendirme kriterlerini sağlamak konusunda avantaj sağlamış olacaksınız. Eğer, ben tasarımımla her şeyi gerektiği gibi anlatır, jüriye paftalarımla anlatmak istediklerimi raporsuz anlatırım diyorsanız rapor yazmaya da bilirsiniz.
7- Yarışmacılardan sadece aracın dış görünümünü ifade eden bir tasarım mı bekleniyor? İç tasarıma ilişkin çizim yapmak mümkün mü?
İç ve dış tasarım kesin olacak diye bir ibare yok. Getirdiğiniz çözümler iç tasarıma yönelikse iç tasarım, dış tasarıma yönelikse dış tasarımı ön plana çıkarabilirsiniz. İsterseniz ikisi beraber kullanabilirsiniz. Burada önemli olan değerlendirme kriterlerinden kaçını ne ölçüde sağladığınızdır.
Website: Argetunito – Otomobil Tasarım Yarışması
Yarışma Sözleşmesi: Sözleşmeyi Oku
Kayıt: Başvuru Formu
4 Yorum - Argetunito – Otomobil Tasarım YarışmasıYorum Yaz / Geribildirimde bulun