14 Şub
2008

– 2008 Detroit Fuarında, Audi V12 TDi’ın tanıtımını ve görüntülerini yayınlamıştım. Sırada biraz geçte kalsam motor teknolojisi ve ona eşlik edecek resimlerini açıklamaları ile beraber yayınlıyorum. Herşeyi özenle yapılmış bu motor, yakın zamanda yollarda görülmesi kaçınılmaz. Özellikle büyük hacim takıntılı Amerikalılar için vazgeçilmez olabilir. Bizler sadece bakmakla – cep telefonumuzla fotoğrafını çekmekten öteye gidemeyeceğimiz için hiç heveslenmemiz gerek kalmıyor.

1. Resimde: 90 derece açıyla birleştirilmiş silindir blokları sayesinde ağırlık merkesi tam ortada ve aşağıda yer bulmuş. 90 derece açılı silindir bloklu motor sadece yarış versiyonunda yer alırken , 60 derecelik açılı silindir bloklu motor ise yol versiyonunda yer alacak. Bu motor R8 – A8 veya Q7’dede görebilmemiz muhtemel. Resimde bir adet intercooler görünmesine rağmen sol arka bölümdede bir adet bulunduğu belirtilmiş.

2. Resimde: Büyük EGR soğutucusu yer almakta.

3. Resimde: Egzoz portları oldukça geniş zaten silindir başına 42HP üreten bir motorda olması gerektiği gibi. Çelikten imal edilmiş ve hemen üzerinde iki kat mazleme ile duvar örülmüş. Bu duvarlar ses izolasyonu için.

4. Resimde: Elektrikli Enjektörler – boruları – yakıt hattı – enjektör portunu koruyabilmek için Koruyucu kılıf – yakıt hattının sonunda yakıt basınç sensörü yer almakta.

5. Resimde: Krank – Kam milleri görünmekte. Kranktan çıkan ve sağ taraftaki dişliye hareket vermesiyle enjektör pompasını harekete geçirerek 500HP gücü, sol bölümdeki hareket ile yağ pompasına hareket vererek yeterli soğutma – sistemi temizleme – yağlama görevini yerine getiriyor. Özellikle Krank mili 1000 NM torku taşıyabildiğini belirtmemize gerek yoktur.

6. Resimde: Kam şaftlarını ve birbirine bağlı kam dişlilerini görmektesiniz. Eş zamanlı hareket ederek zamanlamanın kusursuz olmasını sağlıyorlar. Özel bir yöntemle üretilmiş kam’lar sayesinde tabiyki. (Özel olarak preslenmiş çelik tüplerden oluşmakta. Fabrikasyon üretime oranla Hafif – daha pahalı kam milleri.)

7. Resimde: Egzoz Gazı kontrol valfini görmekteyiz. EGR olarak adlandırılan zararlı gazların yok edilmesine özellikle emisyon değerlerinin tutturulmasında önemli rol oynayan bir ünite. (NOx salınımının minimuma indirilmesinde kullanılıyor.)

8. Resimde: Sol bölümde alternatörü, sağ alt bölümde ise A/c akımlı kompresörü görmekteyiz. Hafif malzemeden ve o kadar akıllıca yerleştirilmişki, bu motorun ne kadar özenle hazırlandığını anlatmak için yeterli bir neden.

9. Resimde: Turbocharger ünitesi yer almakta. Kırmızı hatla gösterilen egzoz gazının geçtiği bölümden güç alan türbinin dönmesiyle beraber, diğer tarafta yer alan türbinin hareketi ile emme hattına basılan havanın – silindir bloğu içersine gönderilen havanın miktarını arttırılmış olmakta. Bu bize güç olarak dönmekte. Bu ünitenin üzerinde EGT denilen egzoz gazı sıcaklık sensörüne bağlı olarak çalışmakta.

10. Resimde: Yağ basınç dengeleyicisi yer almakta. Sistemdeki basıncı dengede tutabilmek için gerekli bir parça. Yağın akıcılığını – yağ hattının tamamını dolaşabilmesi için gerekli basıncı sağlamak – fazla basıncı önlemekle görevli.

11.Resimde: Atom tipte yağ filtresi. Motorun üst bölümünde yer almakta ve değiştirilmeside bu sayede kolaylaştırılmış.

12. Resimde: Yağ kabı görülmekte.

13. Resimde: Büyük bir yağ soğutucu görülüyor. Hemen turboşarj ünitesinin arkasında yer almakta.

14. Resimde: Enjektör Pompası. Yakıt deposundan düşük başınçla besleme pompasından gönderilen yakıtı, 29000PSi basınçla ve pulverize olmuş şekilde göndermekte. Bu yakıt hatlaında sürekli yakıt olmak zorunda enjektörler gerekli gördüğü taktirde aynı ateşleme zamanında birden fazla püskürtme yapabiliyorlar.

– Amerikan Pazarında bu yeni motorla donatılmış Audi R8’lerin satılması konusunda Audi Yönetimi istekli. Herhangi bir bilgi olduğu takdirde buradan paylaşıma devam edeceğim….

Kaynak:
http://www.autoblog.com/2008/01/15/detroit-r8-deciphering-the-audi-v12-tdi/

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

Yoruma Kapali

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi