09 Oca
2012

OYDER’in 2000’den fazla kişiyle birebir soru-cevap şeklinde düzenlediği anketinin sonuçları açıklandı. Yeni otomobil almayı en çok fiyat/vergi oranı belirlerken, ikinci öncelik banka kredilerinin uygunluğu olmuş. Yoğun olarak 1.6 lt motorlu araçlara hücum yaşanırken, bunun nedeni olarak nakit/banka kredilerinin ortak kullanılması görülüyor. Binek araç veya ticari araç alırken yine öncelik fiyattaki uygunluk ve yapılan indirimler ile yakıt tüketimi az olan modeller tercih edilmiş. Tabi ki otomobil alarak iş sona ermiyor, elden çıkarmak istediğinizde de ikinci el değer kayıpları devreye giriyor. Tüketici alırken bu durumu düşünmese de azınlıkta kalan bir kesim kesinlikle aldığı aracı satmak istediğinde en az zararla satmayı düşünerek aracı satın alıyor. Oyder’in anketi bu gibi belirli konularda bilgi sahibi olmamızı sağlayan donelerle dolu. Detaylarını incelemek iterseniz;

Oyder ilk 6 aylık raporunu yayınlamıştı zaten. Bu yeni yayınlanan rapor ise 2011 yılının genel değerlendirmesi niteliğinde. Tüketicilerin nelere dikkat ettiği ve nelere değer verdiğinin en somut kanıtı.

Araç satın alırken bakılan özellikler:
– Fiyat/vergi oranlarının uygunluğu (% 41), kredi olanaklarının sağladığı avantajlar (% 25)
– 2011 yılında 1.6 litre ve altındaki silindir hacmine motorlara sahip modellerin tercih oranı % 90
– Araç alırken % 52 oranında nakit/banka kredisi kombinasyonu, % 26 oranında nakit olarak gerçekleşiyor.
– Aracı satın almadan önce % 10’luk kesim 2.el değerini en az kaybet kaybeden modellere yönelirken, çevreci ve temiz motorlu araçları satın almak isteyen kesim sadece % 4 ‘e denk gelmekte.
– Satın alanların %35’i tavsiye üzerine %32’si aracı bayide görerek, %11’lik kesim ise hiçbir şeyden etkilenmeden direkt istediği marka ve modeli satın alıyor.
– Araç bilgilerine ve fiyat etiketine %29’luk kesim internet üzerinden, %25 TV reklamlarından, %15’i gazete reklamlarından görerek karar vermiş.
– %68’lik kesim Test sürüşü yaparak araç satın almaya karar veriyor.
– 2011 yılının en çok tercih edilen rengi beyaz oldu. Acaba bu rengin popüler olmasındaki etken filo ve şirket aracı olarak alınan araçların çokluğundan mı kaynaklandı. Satın alınan araçların %50 si beyaz, %30’u siyah renk tercih edilmiş.
– Her araçtan 2 tanesini bayanlar satın almış.
– %77’i evli, %59’unun en az 1-2 çocuğa sahip.
– 10 araçtan 6 tanesi üniversite ve lise mezunları tarafından, her 10 araçtan 2 tanesi memur/kamu görevlisi, 4 tanesi serbest meslek sahibi olanlar tarafından satın alınmış.

2011’ın flaş haberi aslında yerli markanın yaratılması ve uygun fiyatlı olarak satışa sunulması vardı. Her ne kadar bir sürü haber çıkmış olsada henüz bir ilerleme kaydedilmiş değil. Ankete katılanlara bu soruda sorulmuş ve %80’i alırım, %8’i ise kesinlikle tercih etmem yanıtını vermiş. Satın alanlar ise bu aracı ancak 20-25bin tl aralığında olursa alabileceklerini söylemişler.

Araştırma: OYDER tarafından gerçekleştirilmiştir. Basın bülteninden yararlanılarak belli bölümler yukarıda listelenmiştir.

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

Yoruma Kapali

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi