31 Tem
2011

OYDER’in (Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği), 2011 yılının ilk 6 ayına yönelik olarak Türkiye çapında bini aşkın müşteriyle yaptığı “Türkiye’nin Otomotiv Müşteri Profili” anketi tüketicinin nelere dikkat ettiği, hangi kriterlere önem verdiğini göstermekte. Çıkan sonuçlar kimimiz için önceden tahmin edildiği gibi çıksada kendi içersinde bazı farklılıklarıda içerimekte. Mesela tüketici aracı tavsiye üzerine alıyor ama kesinlikle aracı test etmek istiyor. Tüketici gözünde en önemli araç alma unsuru fiyatın cazipliği iken, aracın emisyonları sadece 100 kişiden 3’ü dikkate değer buluyor.

Satır Başları:
– Tüketicilerin son 6 ayda araç alırken %40’ı fiyatın uygunluğuna bakarak, %31’i ise kredi olanaklarının cazipliğinden faydalanmış.
– Yakıt tüketimi, konfor, emisyon ve çevrecilik gibi unsurların %3 tüketici tarafından 3. ve 4. sıralarda tercih edildiği belirlenmiş.
– %40 oranında tüketici tavsiye, %25’i gazete ilanından yola çıkarak araç alıyor ve %67’lik kesim ise kesinlikle satın aldığı aracı test ediyor.
– En çok sevilen renk BEYAZ. Her 10 araçtan ikisini Kadınlar almışlar. Beyaz rengin hem tercih edilme nedeni hemde geriye kalan 8 aracında bayanların tavsiyesi ile alındığı ortaya çıkıyor. 🙂
– Araç alanların %45′, 36 ile 50 yaş aralığında olduğu belirlenmiş.
– Araç alan 10 kişiden 2’si memur/kamu çalışanı, 4’ü serbest meslek sahibi, geriye kalan 3’ü ise firmalar adına fatura edilmiş durumda.
– “Türkiye’nin yerli marka yaratma çabasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna %60 oranında Evet cevabı verilirken, %16’lık kesim ise hemen satın alırım cevabı vermiş.

[poll id=”26″]

Basın Bülteni

22 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren ve çatısı altında yer alan 900’den fazla Otomotiv Yetkili Satıcısını temsil eden OYDER’in (Otomotiv Yetkili Satıcıları
Derneği), 2011 yılının ilk 6 ayına yönelik olarak Türkiye çapında bini aşkın müşteriyle gerçekleştirdiği “Türkiye’nin Otomotiv Müşteri Profili” araştırmasının sonuçlarını açıklandı. Tamamı yerli sermaye ile gerçekleştirilmiş, 10 Milyar TL yatırıma ve 100 bin kişiye doğrudan istihdama sahip OYDER’in kendi çatısı altında Türkiye çapındaki yer alan yetkili satıcıları kanalıyla gerçekleştirilen araştırma sonuçları, ülkemizin otomobil ve hafif ticari araç satın alma trendlerini ve pazar eğilimlerini ortaya koyması bakımından dikkat çekici ve çarpıcı sonuçlar içeriyor.

OYDER Başkanı H. Şükrü Ilısal tarafından açıklanan “Türkiye’nin Otomotiv Müşteri Profili” araştırmasının sonuçlarında öncelikli olarak 2011 yılının ilk 6 ayında yeni otomobil alımını genel olarak makro düzeyde tetikleyen en önemli iki unsur olarak sırasıyla fiyatların uygunluğu (% 40) ve hemen ardından kredi olanaklarının sağladığı avantajlar (% 31) geliyor. Bununla birlikte geçtiğimiz 6 ay içinde ilk aracını satın alanların ortalamasının % 30 civarında olduğuna da dikkat çeken H. Şükrü Ilısal, araç alımlarında ise % 50 gibi ezici bir oranda nakit/banka kredisi kombinasyonunun ön plana çıktığını vurguladı. Takas/banka kredisi kombinasyonunun ise % 25 oranla ikinci sırada yer aldığına dikkat çeken OYDER Başkanı H. Şükrü Ilısal, satın alınan otomobil ve hafif ticari araçlara yönelik en önemli karar verme kriterinin ise yine %20’nin üzerinde bir oranla fiyat etiketinin uygunluğu olduğuna dikkat çekti. Yakıt tüketiminin ardından konfor ve tasarım özelliklerinin tüketici nezdinde bir tercihte bulunma açısından üçüncü ve dördüncü sırada yer alan kriterler olduğunu belirten Ilısal, çevre ve emisyon değerlerinin ise ancak % 3 gibi bir oranla son sırada yer almasının ise iyi değerlendirilmesi gereken bir sonuç olduğunun altını çizdi.

Türk Tüketicisi Halen Tavsiyeyi Dikkate Alıyor Fakat Test Sürüşü Yapmadan Satın Almıyor!

Geçtiğimiz 6 boyunca otomobil severlerin % 40’a yakınının “tavsiye” ile araç aldığını ortaya koyan rapora göre günlük gazeteler ise % 25 gibi açık ara bir farkla mecralar arasında en baskın yönlendirici unsuru oluşturuyorlar. Bununla birlikte özellikle neredeyse tüm firmaların gerek ulusal ölçekte gerekse lokal test sürüşü aktivitelerinin önemini ortaya koyan araştırmada, tüketicilerin % 67’sinin test sürüşü yapmadan asla yeni bir araç almadığı sonucu dikkat çeken bir başka veri olarak ön plana çıkıyor.

En Çok Sevilen Renk Açık Ara “Beyaz” Çıktı, Her 10 Araçtan 2’sini “Kadınlar” Satın Aldı!

Geçmiş 6 boyunca en çok tercih edilen renk olarak % 40’a varan oranda beyaz dikkat çekerken, hemen ardından ise % 30’a yaklaşan oranda siyah rengin tercih açısından gri rengi geçerek ağırlık kazanması dikkat çekiyor. Bununla birlikte her 10 araçtan 2’sinin kadın kullanıcılar tarafından satın alındığına dikkat çeken OYDER’in “Türkiye’nin Otomotiv Müşteri Profili” araştırmasında ise en baskın yaş aralığı ise % 45 ile 36-50 yaş aralığı grubu oluşturdu. Bununla birlikte geçtiğimiz süre zarfında yeni bir otomobil veya hafif ticari araç alan her 10 kişiden 2’sinin memur/kamu çalışanı, 4’nün ise serbest meslek sahibi olduğunu belirten OYDER Başkanı H. Şükrü Ilısal, yine her 10 araçtan 3’nün firmalar adına faturalandığına dikkat çekti.

Geçtiğimiz 6 boyunca yeni araç alan müşteriler arasında yaptıkları çalışmalar kapsamında “Türkiye’nin yerli marka yaratma çabasını nasıl değerlendiriyorsunuz?”
sorusuyla yetkili satıcılar nezdinde nabız yokladıklarını da dile getiren H. Şükrü Ilısal, % 60 gibi bir oranda “Evet, doğru buluyorum” yanıtını aldıklarını ifade
ederken, % 16’lık bir kesimin ise daha üst seviyede destek göstererek direkt olarak “Satın alırım” yanıtını verdiğinin önemine dikkat çekti.

Detaylı bilgi için www.oyder-tr.org adresli web sitesinden faydalanabilirsiniz

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

Yoruma Kapali

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi