27 Eki
2011

– İzmir Autoshow, kulağa çok hoş geliyor. Bir İzmirli olarak fuarların azlığı yada bekleneni verememesi nedeniyle hep üzülmüşümdür. Geçen haftalarda yapılan Yapı Fuarı ile artık güzel şeylerde İzmirde olacak diye heyecanlanmıştım. Şimdi ise 25-30 Ekim 2011 tarihleri arasında 3 yıl aradan sonra yapılan İzmir Autoshow‘a gittim, gördüm, dolaştım ve çıktım. Gitme sebebimi söyleyeyim Klasik araçları görebilmekti. Tek o araçlar olsaymış kesinlikle yeterde artarmış bile. Bu nedenle İzmir’e Autoshow’un yakışmadığını bir kez daha söylüyorum.

Fuar: 7.İzmir Autoshow
Yer: İzmir Kültürpark
Tarih: 25-30 Ekim 2011
Giriş: 5TL
Fotoğraf Albümü: Facebook izmir Autoshow Albüm

– İlk önce fuar sitesinden bahsedelim. http://autoshow.izfas.com.tr/ alalacele yapılmış bir site. Her sene aynı afişi kullanmalarıda bana göre pek hoş değil.

– İkinci olarak fuarın yapılma tarihi tamamiyle stokları eritme amaçlı yapılmış bir yardım kampanyası gibi. Fuarların Yılın 2.çeyreğinden yapılması taraftarıyım kesinlikle.

– 3 adet Hol bulunmakta ve bu hollerde sırasıyla Klasik araçlar, 3.Sanayi sitesinin genel standı, otomotiv yan ürünleri: 1.Holde, otomotiv firmalarından bazıları: 2.Holde ve birkaç kamyon ve stand ile yer alan bölüm ise: 3.Holde bulunmaktalar. 1.Holden girdiğiniz bölüme 3.Holden yani fuarın diğer köşesinden çıkartılıyorsunuz. Görende izdiham var sanacak sürekli bir anons yapılıyor, 3.Holden çıkınız diye halbuki içeride neredeyse sayılı insan dolaşıyor. İnsanların girdikleri kapıdan çıkmamaları için hiçbir neden yok.

– Giriş ücretleri 5 TL olarak belirlenmiş. Yapı Fuarı’na giriş ücretsizdi. 5 TL’yi vermemin nedeni ise kesinlikle Klasik Otomobillerdi yada kısaca Chevrolet Impala‘ları daha yakından görmekti. Gördüm ve rahatladım. Bu arada Ülkü Yarış Pistinide tebrik etmek isterim, güzel stand hazırlamışlar, yarışçı bayanlar güzel ve bilgililerdi. Sorulan sorulara gayet başarılı cevaplar veriyorlardı.

– Gelelim devasa 2.Hol’e. Bu bölümde Otomotiv firmaları yer alıyor. Standlarda alanlar bol bol verilmiş ki, yayıla yayıla yayılmışlar. Tüm markalar yoktu tabi ki. Belli markalar, her zaman yollarda gördüğümüz araçları sergiliyorlardı. Subaru, Mazda, Volvo, Alfa Romeo, Audi, BMW, Chevrolet, Chrysler, Ferrari, Geely, Honda, Infinity, Ikco, Jeep, Lancia, Land Rover, Mini, Mitsubishi, Opel, Saab, Seat, Suzuki yoktu. Geriye kalan firmaları bulmak kolay zaten. Renault Z.E. görülmesi gereken araçtı ama başında duran hostes yeterli bilgisi yoktu ne yazikki. Kendisine bu aracı kullandığımı belirttim. O da beni sorguya çekti. İzmirde test sürüşü olmadığını bildirdi bende tüm detayları dökünce bilgi almak için sorulara başladı. Önce benim bildiklerimi yazayım. Renault Z.E.: Eylül 2011’de satışta olacaktı, Renault 26.000 aracı ön siparişini almıştı, aracın menzili 135km idi ve çok uygun fiyattan satılacaktı, son hızı 135km/h olacaktı ve Renault Fluence kasası üzerine inşaa edilip TR’de montajlanacaktı. Hostesin verdiği bilgiler ise 150km/h son hıza sahip, 185-200km menzili var, Nisan 2012’de üretime geçilecek, bataryaları değiş tokuş usulü ile yenilenecek, Fransa’da üretilip ithal edilecek ve 26500 Euro’luk bir etikete sahip olacak. Ayrıca şu an sarjı bitti hiçbir bölümü çalışmıyor aracın.

– Bir kritik yaparsak Z.E. ‘nin durumu tam bir muamma, bilgiler ağızdan ağıza geçtikçe abartılıyor ve büyütülüyor. Ben buradan tekrar edeyim elektrikli araçlar için çok hızlı davranıyor Otomotiv firmaları 2015 yılı bence elektrikli araç yılı olacak ama şimdiden piyasaya sürülecek modeller 2015 yılında ancak kağnı arabası olarak kullanılacaktır. Her şeyin yerli yerine oturması için zamana ihtiyaç vardır. Lütfen oturup düşünelim Toyota Pruis modelini 15 yıl önce çıkarmış peki neden elektrikli model için hala bir adım atmadı dersiniz. Nedeni gayet açık henüz elektrik depolama teknolojisi istenilen ölçüde değil… Nokta.

– Diğer bir konu. Bu beni güldüren kısmı. Ssangyong standında bir şey dikkatimi çekti. Teknik verilerde Cruise Control+ECO Cruise Control diye bir donanım kalemi vardı. Yani hız sabitleme sistemine bir ek yapmışlar ki ECO ismini almış. Görevliye sorduğumda ise Ekonomik dedi sadece. Ben deşmeye başlayınca bu araç yeni geldi bir bilgi yok dedi. Halbuki duymak istediğim Cruise+ Eco Cruise olunca ne oluyordu araçta, yükseliğimi düşürülüyordu, devir mi azalıyordu ne oluyordu anlayamadan yüzümde pis bir gülümseme ile çıktım standtan. Harbi ECO Cruise COntrol nedir?

– VW standına geldim ve Bluemotion nedir, bir donanım mıdır yoksa teknolojinin adı mıdır? diye hostese sordum. Kendisi, araç sıkışık trafikte ve kırmızı ışıkta motorunu durduruyor dedi ve az tüketiyor sadece dedi. Bende bu bahsettiğiniz Start-Stop sistemi, VW’de bu sistemin adı Bluemotion mı dedim? hayır bu bir donanım dedi. O zaman bunun haricinde ne gibi donanım özellikleri var diye sorunca? Yine aynı şeyi tekrarladı ve az tüketir ve çevrecidir diye cevapladı. Ben biraz daha kafasını karıştırıp, o zaman gaz salınımı düşük bir araç ve çevreci olduğunu söyledim. Bu nedenle de Bluemotion ismi verilmiş. Blue çevrecilik anlamına geliyor o zaman diye söyleyince. Karşı tarafın gardı düştü. İlk defa biri bunu sordu bana o yüzden tüm bildiklerim budur dedi. Teşekkürler Hostes hanım teşekkürler. Elindeki fiyat listesi ile bu işler ne yazikki olmuyor. Eline onları tutuşturanların utanması gerekiyor. Fuar bir satış yeri olduğu kadar bilgilendirme yeridir de. Bunu unutmamak gerekiyor.

– Fuardan anlatabileceklerim bu kadar. Klasik araçları anlatmıyorum çünkü görmeniz lazım, dokunmanız lazım. Onlar ayrı birer dünya.

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

  • Benzer Yazı Bulunamadı.

Yoruma Kapali

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi