– Renault Roadshow Z.E. (Elektrikli Araçlar Konvoyu) 16 ülkeyi ziyaret edecek. Bunların içinde Türkiye’de var. Türkiye’de 4-8 Nisan 2011 tarihkeri arasında Santralistanbul‘da gerçekleşen etkinlik çerçevesinde yaklaşık 2000 kişi (kiralama firmaları, müşteriler, basın mensupları, ünlüler ve ünsüzler) Renault’un elektrkli araçlarını hakkında bilgi ve test etme fırsatı yakalayacak. Bendeniz de bu 2000 küsür kişi içersinde yer alıyorum. Gittim gördüm bir tur attım, geldim ve merak edenler için yazıyorum.

Etkinlik: Renault Roadshow Z.E.
Yer: Santralİstanbul
Tarih: 7 Nisan 2011
Test ettiğim Araç: Fluence Z.E.

– 7 Nisan gününü seçmekte küçük bir hata yapmışım diyebilirim. Roadshow etkinliğine ünlüler çağrılmış ve bende aynı gün adımı yazdırınca biraz garip bir durum ortaya çıktı. İsmen tanıdıklarımı listeyeyim. Beyazıt Öztürk, Azra Akın, Saffet Üçüncü, Celal Pir, Oktay Kaynarca, İlhan Şeşen, Yavuz Seçkin, Sibel Tüzün, Ethem Genim, televizyonlarda her gün gördüğümüz muhabirler oradaydı. Program saat 12de öğle yemeği ile başlayıp, tanıtımlar yapıldıktan sonra test sürüşüne geçilmesiyle sona ermekteydi. Bu da tam olarak saat 16:00’yı bulmakta. Aynı zamanda http://on.fb.me/renaultcanliyayin adresinde facebook üzerinden test sürüşleri canlı olarak yayınlandı. Canlı dediysek birebir değil tabiykide montajlandıktan sonra yayına alınmakta.

– O kadar ünlü olunca biz hep sona atıldık. Ama iyide oldu bana yazılan araç Kangoo Express iken son test sürüşünü yapmam sayesinde Fluence modelini kullanma fırsatı yakaladım. Gönül isterdi EDC test sürüşünde de Fluence kullansaydımda karşılaştırma yapabilseydim ama olsun. Araç doğal olarak elektrik motoru sayesinde neredeyse sessizlik abidesi. Renault yetkilileri tarafında da en büyük fark olarak belirtiliyor olsada aracın gazına bastıkça yavaş yavaş gidiyor. Hiç hissettirmiyor bile. Ama yanımdaki eğitmene dipgaz yapabilirmiyim dediğimde eliyle buyur demesinden sonra bende plak tam o noktada kopmuş oldu. Belli bir hızdan itibaren dipgaz yaptığınız anda aracın önü bi kafa tosluyor sağa sola, direksiyondada aynı şeyi hissettiriyor kerata. Ardından sıkıca tutmaya başlıyorsunuz direksiyonu ve olan oluyor bir anda son hıza ulaşmışsınız. 130km/h. Yolcu koltuğundaki fransız yetkili 130km son hızın elektronik olarak sınırlandırılmasının zorunlu olduğunu çünkü motorun son devrini çevirdiğini ve bir gıdım daha dvir çevirmemesi gerektiğini belirtti. Bu nedenle son hız olarak 130km/h belirlenmiş durumda. Kısa bir parkurda 3 yada 4 kez dip gaz yapma forsatım oldu neden bu kadar abandın Tuna diyebilirsiniz. Kesinlikle denemeniz lazım diyorum. Başka bir şey demiyorum. Aracın önü hırçınlaşıyor ve bi anda hop 130 kmdesiniz. Hiçbir ses yok ve kw yada şarj göstergesi kırmızı çizgiye dayanmış oluyor.

– Birde yavaşlaması lazım değil mi? ABS’nin biraz sert frenlemeler yaptığına şahit oldum. Baya araç takıla takıla durmak zorunda kaldı. Ya da ben acemiydim diyebilirim. Şunu unutmamak lazım gaz ve fren pedalının sertlikleri çok iyi ayarlanmış. Benim için mükemmel diyebilirim. DÖnüp dolaşıp o hızlanmaya geliyor aklım. Sürüş deneyimi güzeldi, günde güzeldi hatta harikaydı. Buradan Renault yetkililerine ve tüm ajans çalışanlarına teşekürlerimi iletiyorum.

Renault Elektrikli Araçlar Hakkında Bilgiler

– Renault’un şu an 4 adet elektrikli aracı var. Bunlar %100 elektrikli yada diğer adıyla bataryalı araçlar. Sırasıyla Fluence, Kangoo Express, Twizy ve Zoe Preview. Fransa’daki Technocentre Ar-Ge ve Mühendislik merkezinde geliştirilme işlemleri devam ettiği söylenmekte. Nisan 2010’da tanıtımı yapılan Kangoo Express Z.E. ve Fluence Z.E. modelleri, Renault Z.E. ürün gamının 2011 yılının son çeyreğinde satışa sunulacak olan ilk modelleri olarak ön plandalar. Renault’un Elektrkli araçları hakkında açtığı birde sitesi mevcut: www.renaultelektrikliaraclar.com ayrıca satışa çıkan modeller için Avrupa’da yaşıyorsanız ön sipariş verebileceğiniz adres: http://www.renault-ze.com sitelerine girerek ulaşabilirsiniz.

– Yapılan araştırmalar gösteriyor ki 2020 yılında elektrkli araçlar dünya pazarının %10’luk kesime hitap edebilecekler. Buda firmaların şimdiden yatırım yapmasına ve o dilimden pay almalarını sağlayacak. Bu açıdan Renault-Nissan ortaklığı sıfır emisyonlu araçlar için çözümler üretmek için 4 Milyar Avro yatırım yaparak oluşturduğu 2 bin kişilik bir ekip (1000 Renault ve 1000 Nissan) ile bu adımı çoktan atmış durumda. Renault bu kapsamda, yenilikçi otomobil edinme formülleri sunarak (araç ve batarya birbirinden bağımsız olacaklar bu sayede araç aynı kalırken istenirse her iki grupta kiralanabilecek, değiştirilebilinecek yapıda olacak.), benzer model – benzer içten yanmalı motor grubuna göre elektrikli araçların benzer fiyatlarla satılması gibi planları mevcut. henüz erken diyebilirsiniz ama Renault şimdiden tüm planlarını hazırlamış.

Renault’nun elektrikli araç üretim stratejisi
– Renault Sıfır Salımlı ilk dört modelini 2011’den itibaren dört farklı fabrikada üretecek.
– Fransa’da, Renault Zoe Z.E.’nin habercisi olduğu aracı Paris yakınlarındaki Flins fabrikasında ve Kangoo Express’in elektrikli versiyonlarını da ülkenin kuzeyindeki Maubeuge fabrikasında üretecek. Renault Twizy Z.E. Konsept kavramıyla müjdelenen modeli İspanya’da Valladolid fabrikasında üretecek. Elektrikli Fluence ise Türkiye’de Bursa’da Oyak Renault Otomobil Fabrikaları’nda üretilecek.
– Üretim yeri olarak bu fabrikaların seçilmiş olması, Renault’nun hem pazara yakınlıkları nedeniyle Batı Avrupa’ya büyük miktarlarda Sıfır Salımlı araç ikmalini gerçekleştirmesini, hem de bu fabrikaların verimlilik ve kalite anlamındaki birikimlerinden yararlanmasını sağlayacak.

Renault-Nissan İttifakı’nın bataryaları
– Son nesil lityum-iyonlu bataryalar yana yana iki sıra halinde konumlandırılmış olan 48 güç modülünden oluşuyor. Bir laptop büyüklüğünde olan bu modüllerin her biri 4 elementer hücre içeriyor. Akımın üretilmesini veya enerjinin stoklamasını sağlayan elektro-kimyasal reaksiyonlar bu hücrelerin içinde meydana geliyor. Bu modüllerin her birinin 4 hücresi 8, 4V, bataryayı oluşturan 48 modülün tamamı ise 400V üretiyor.

3 farklı şarj şekli sunulacak:
– Standart şarj: Geleneksel bir prizle evdeki elektrik şebekesinden veya profesyonel bir elektrik şebekesinden yapılır (6 ila 8 saat)
– Hızlı şarj: 30 dakikada %80 şarj
– Batarya değiştirme istasyonları: Özel bir istasyonda hızlı batarya değişimi. Better Place halen bir istasyonlar ağı geliştirmekte.

Renault Z.E. Araçları

Renault Fluence Z.E.
– Üretimi Türkiye’de Oyak Renault Fabrikasında gerçekleştirilecek.
– 2011 yılında ilk olarak Avrupa’da, İsrail’de ve Danimarka’da satışa sunulacak.Ülkemizde ise 2011 yılının üçüncü çeyreğinde (Eylül 2011) yollarda olacak. 26 bin Euro (56 bin TL) fiyatla satılacak.
– Şu ana kadar biri Başbakan Erdoğan olmak üzere 661 adet sipariş aldı. Renault, 5 yıl içinde 6000 elektrikli araç satma hedefinde.
– Fluence Z.E’nin elektrik motoru bobinajlı rotorlu senkron tip bir motor. Maksimum gücü 70 kW olup 11.000 d/d’da elde ediliyor ve maksimum torku 226 N.m.’ye ulaşıyor. Motorun ağırlığı 160 kg.
– Lityum-iyon bataryanın enerji kapasitesi 22 kW/s. Seri üretim modelde batarya 300 dm3’lük (VDA/ISO) bir bagaj hacmini koruyacak şekilde arka koltuk sırtlığının gerisine yerleştirilecek. Ağırlığı 250 kg. Yavaşlama fazında enerji geri kazanımı sistemi kullanılmakta.
– Şarj, 220 V 10 veya 16 A ev tipi priz yardımıyla, 6 – 8 saatlik bir sürede, 400 V 32 A hızlı şarj noktalarında yaklaşık 30 dakikada şarj edilebilir (2012 ve 2013 yıllarında), Quickdrop batarya değişim sistemiyle.
– Menzil NEDC karma parkurda (km) 160 – 185 km aralığında, Azami hızı (km/s) 135 (elektronik sınırlı)

Renault Kangoo Express Z.E.
– 2011 yılında ilk olarak Avrupa’da, İsrail’de ve Danimarka’da satışa sunulacak.Ülkemizde ise 2011 yılının üçüncü çeyreğinde (Eylül 2011) yollarda olacak. İhtiyaca göre Fransa’dan ithal edilecek araç 20 bin Euro (43 bin TL) fiyatla satılacak.
– Elektrikli motor 44 kW güç, maksimum 10 500 d/d çevirerek 226 Nm sabit torka sahip.
– 22 kW/h enerji kapasiteli batarya bagaj tabanı altına yerleştiriliyor ve yükleme hacmine olumsuz etkisi olmamakta.
– 160 – 170 km aralığında menzile sahip olacak.

Twizy
– 2012 yılı başında satışa sunulacak. Tek kişilik bir araç olarak tanıtılacak.
– 6 bin 990 Euro fiyat etiketine sahip olacak.
– 100 km menzile sahip.

ZOE Z.E
– 2012 yılı sonunda satışa çıkacak.
– Renault’un 4 kişilik ordusunun sonuncusu olarak ürün gamını tamamlayan araç olarak piyasaya çıkacak.

[poll id=”20″]

Kaynak:
http://www.facebook.com/renaultturkiye
http://ekonomi.milliyet.com.tr/renault-nun-elektrikli-araclari-istanbul-caddelerinde/ekonomi/ekonomidetay/05.04.2011/1373690/default.htm
http://www.otomobilgazetesi.com/renault-elektrikli-araclar-konvoyu-fluence-ze-ve-kangoo-ze-ile-test-surusleri-yaptiriyor-9464.html
http://www.oyakrenault.com.tr/page.aspx?id=229
http://www.renaultelektrikliaraclar.com
http://hurriyetoto.com.tr/haberler/534/ilk-elektrikli-arac-56-bin-tlye-sat%C4%B1lacak-100-kilometrede-15-tllik-elektrik-harcayacak

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

3 Yorum - Renault Roadshow Z.E. – Elektrikli Araçlar KonvoyuYorum Yaz / Geribildirimde bulun

  1. Pingback: Shell FuelSave Tasarruf Takımı Etkinliği | Mehmet Emre Baş Kişisel Web Günlüğü

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi