12 Tem
2011

Chevrolet markası 100 yıllık tarihinde, iz bırakan hatta akıllara kazınan modellerini belirlemek için tasarımcısına danışmış. Bana danışsaydı herhalde aynı modelleri söylerdim. Heybetli Pick-Up modelleri ben Hayvan diyorum bu araçlara ve Camaro, Corvette, Bel Air. Bir de benim özel davetlim Impala var tabi ki. General Motors’un Global Tasarım Başkan Yardımcısı Ed Welburn‘a iz bırakanları sorduklarında, ilk 10’ü dökülüvermiş. İşte 100 yıllık mazinin 10 efsanesi…

1912 Chevrolet Classic Six

– Ünlü İsviçreli yarış pilotu Louis Chevrolet ve William Durant’ın biraraya gelerek Chevrolet Şirketini kurmalarından sonra üretilen ilk otomobildir. Classic Six modeli o dönemde en büyük kapasiteye sahip V8 motoru ile lüks, güçlü ve büyük bir modeldi. Bu heybetli model o dönemdeki çağdaş rakiplerinden çok daha pahalı olan 2.150$ fiyat etiketi taşıyordu. O dönemin rüya otomobilini Louis Chevrolet ve arkadaşı olan Fransız mühendisi Etienne Planche ile birlikte tasarladılar. 1911 yılında ilk kez halka tanıtılan, 1912 yılında ise satışına başlanan bu model , 1914 yılında, daha uygun fiyatlı modeller üretmek üzere Durant ve Chevrolet’in ortak kararı ile sona erdi. Bu dönem içinde 5.987 adet Classic Six üretildi.

Efsane Chevrolet

1932 Chevrolet Deluxe Sport Coupe

– 1932 yılında Deluxe Sport Coupe’nin pazara sunulmasıda bu olaya çok güzel bir örnek. Chevrolet satışları bir önceki yıla göre %50 düşmüştü. Deluxe Sport Coupe atletik sportif görünümü ve yüksek performansı ile göz dolduran kompakt iki kişilik bir otomobil olarak piyasada ilgi gördü. Daha fazla yolcu taşıması sağlamak üzere bagajına arka koltuk konulabiliniyordu. Bir otomobilin ruhu olması gerekir derler. Bu aracın bir ruhu olduğuna inanılıyor.

1936 Chevrolet Suburban

– Chevrolet ve otomotiv endüstrisi için önemli bir araç. Küçük kamyon şasesi üzerine bir station wagon gövdesinin yerleştirilmesi ile hem yük taşıyıcı hem de sportif amaçlar için kullanılan SUV araçlar segmentini oluşturdu. Aslında Suburban’ın kökeni 1933 yıllarında Ulusal Muhafız ve Sivil Koruma Kolordu birimlerinin kullandığı yarım tonluk, sekiz koltuklu bir kamyondur.

1948 Chevrolet Pick-Up

– Küçük ticari araçlar ve karavanlar Chevrolet tarihçesinin en önemli parçalarındandır. Chevrolet Pick-up 1948 yılı Aralık ayında şirketin ürettiği en önemli modellerden birisi olmuştur. 1947 yılında ilk tanıtımı yapılan Chevrolet Pick-up savaş sonrasında tasarlanmış ilk GM modelidir. Çok yönlü ve pratik yarım tonluk pick-up, dünyanın her yerinde sadece hizmet vermek üzere tasarlanmıştır.

1953 Chevrolet Corvette

– Bu efsanevi model GM Tasarım Şefi Harley Earl tarafından dizayn edildi. 1953 model Corvette iki-koltuklu ve fiberglas yapısı ile spor otomobilseverlerin tutkusu haline geldi. 1953 Corvette başlarda hit bir model olmamasına rağmen birkaç yıl içinde bir stil ikonu haline geldi. 1953 Corvette geniş kitleler tarafından kullanılabilen ilk spor otomobildir. Fındık motorsuz bir Corvette kesinlikle olmaz olamaz.

1955 Chevrolet Bel Air

– Chevrolet 1955 yılında V8 motorlu üst sınıf modeli olan Bel Air ile otomobillerinin görünümünü tamamen yeniledi. 1955 Bel Air’leri – tek kapılı, açılır tavanlı ve station modelleri – diğer modellerden farklı kılan özellikler, heyecanlandıran performansı ile göze çarpan, kendine güvenen ve renkli stillere sahip modeller olmalarıydı. Yine bu fark yaratan özelliklerden dolayı , General Motors otomobillerinin 1955 ila 1957 arasındaki süreçte kendilerine bir takma isim kazanmalarına neden oldu: ‘Tri5‘.

Efsane Chevrolet

1963 Chevrolet Corvette Sting Ray

– GM Tasarım Şefi Bill Mitchell tarafından dizayn edildi. Stingray daha önceki Corvette modeline gore daha sofistike, heyecan verici, köşeli hatlara sahip ve ince yapılıdır. Sting Ray’in karakteristik özellikleri – fiberglas olarak üretilmemesi, elektrikli pop-up farları, sportif coupe tasarımı ve bombeli arka camıdır.

1967 Chevrolet Pick-Up

– Chevrolet’in 1967 yılında pazara sunduğu yeni nesil Pick-up modeli tamamıyla işe yönelik tasarlanmış, güçlü ve pratik bir modeldir. Genel ulaşım ve taşıma işlerinde müşterilere kolaylık sağlaması amacı ile geniş bir kitleye hitap edecek şekilde pazara sunulmuştur.

Efsane Chevrolet

1989 Chevrolet Pick-Up

– Chevrolet portföyü içinde pick-up’ların önemi ve 20. yüzyılın sonunda bile sürmektedir. C / K serisinin dördüncü nesil modeli – kare kesimli geniş farları, keskin ve sert hatları, sağlam görünümü ile Chevrolet Pick-up işlevsel ve çok yönlü aynı zamanda , mükemmel bir yük taşıyıcıdır Bu işlevsel ve çok fonksiyonlu iş aracına, Spor paketide eklenerek daha sportif bir araç haline getirildi. Bunun 1989 Pick-up satışlarına büyük katkısı oldu.

2010 Chevrolet Camaro

– 1967-1969 yıllarında ilk kez pazara sunulan Camaro’nun kaslı yapısı o dönemlerde büyük yankı uyandırmıştı. 2010 model her ne kadar Retro bir tasarıma sahip olsada GM tarafından bu araç tamamiyle efsanenin efsanesi olacak gözüyle bakılmakta.

Efsane Chevrolet

Ed Welburn Kimdir?

– 1950 yılında Philadelphia’da doğdu. Babası ortağı ile birlikte bir kaporta servisine sahipti.
– GM’e bir mektup yazarak ileride otomobil tasarımcısı olarak iş bulup bulamayacağını sordu. GM bu gelen mektuba cevap olarak: öğrenimini tamamlaması için gereken okullar ve staj programları önerileri gönderdi.
– Washington’daki Howard Üniversitesi’nde mezun olduktan sonra, GM tarafından işe alındı.
– 1970’li yılların başında itibaren, GM’in tasarım bölümünde farklı görevlerde çalıştı.
– En önemli eserlerinden biri 1987 yılında tasarladığı aerodinamik Aerotech, 417 km/h hıza ulaşan bir otomobil.
– Aerotech projesi ile kendini kanıtlayan Ed, şirketin Baş Tasarımcısı olarak atandı.

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

2 Yorum - Chevrolet’in 100 Yıllık Tarihini Yazan BaşyapıtlarıYorum Yaz / Geribildirimde bulun

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi