12 Haz
2007

Toyota Motor Corporation (TMC veya Toyota), minivanlardan büyük kamyonlara kadar değişen alanlarda üretim yapan ve büyük bir model yelpazesine sahip olan, dünyanın en büyük otomotiv şirketlerinden birisidir.Yakın zamanda Ford’u geçerek dünyanın en büyük ikinci otomobil firması olan Toyota’nın 2007 yılında dünya üzerinde en çok otomobil üreten firma olan ancak büyük bir ekonomik kriz içindeki General Motors’u tahtından edeceği düşünülmektedir. 2007 ilk çeyrek dünya satış rakamlarına göre General Motors’u geçmiş ve en çok satılan otomobil markası olmuştur.

2003 takvim yılında Toyota, Lexus, Daihatsu ve Hino markalarının yıllık toplam satışları 6,78 milyon adede ulaşmıştır. Japonya’da 12 fabrikası, 11 bağlı kuruluşu, ve 26 ülkede 46 üretim tesisi 264.100 çalışanı ile Lexus ve Toyota marka araçlar üreten şirketin ürünleri, 140’tan fazla ülkede müşterilere ulaştırılmaktadır. Toyota’nın otomotiv işlerindeki gelirleri, toplam satışlarının %90’ını kapsamaktadır. Toyota’nın telekommunikasyondan prefabrik evlere, ve lüks yatlara kadar değişik alanlarda çalışan şirketleri de bulunmaktadır.

Toyota, ileri otomobil teknolojileri araştırma ve geliştirme çalışmalarında dünya lideridir. Gelecek kuşakların sorumluluğunu üstlenen Toyota, bugünün araçlarında akıllı çözümler üretiyor. Bu önemli misyon, Toyota’yı zirveye çıkaran itici güçlerin başında geliyor.

Yenilikler

Yenilik arayışı, Toyota’nın yeni teknolojilerle donatılmış konsept araçlarının temelini oluşturur. Sıradışı fikirlerin hayata geçirilebilmesi için yaratıcılığa fırsat verilmesi gerektiği gibi, geleceğin teknolojilerinin de gerçek zamanlı test edilmesi gerekir. Toyota, bu nedenlerle Yakıt Hücresi teknolojisinden güç alan Fine-N veya Hybrid Synergy Drive® teknolojisinden güç alan CS&S roadster gibi konsept otomobiller üretmektedir.

Motor Seçenekleri

Motor teknolojisi Toyota’nın en önemli değerlerinden biridir. Toyota’nın ödüllü motor seçeneklerinin her biri Toyota mühendislerinin belirlediği yüksek tasarım ve kalite standartlarına sahiptir. Tüm Toyota motorları, düşük emisyon ve yakıt tasarrufuna büyük önem verilerek, yüksek performans ve sürüş kalitesi sağlamak üzere üretilir. Toyota, bugün tüm bu avantajları müşterilerine aşağıdaki yeniliklerle sunuyor:

– İleri değişken supap zamanlaması teknolojisine sahip VVT-i benzinli motorlar
– Common-rail D-4D turbo dizel motorlar
– Toyota’nın özgün Hybrid Synergy Drive® güç aktarım sistemi.

Güvenlik

Güvenlik, Toyota’nın en önemli önceliğidir: Gelişmiş direksiyon hakimiyeti, fren kontrolü, süspansiyon ve çekiş kontrolü teknolojileri yoldan çıkmanızı önleyerek sizi olası kazalara karşı korur. Ayrıca, Toyota modellerinin tümü, güvenliği en üst düzeye çıkarmak için bilgisayar simülasyonları ve gerçek zamanlı çarpışma testleri kullanılarak, dikkatle tasarlanmıştır. Olası bir kaza durumunda, gövde ve şasi darbe gücünü emerken, SRS hava yastıkları açılarak aracın içindekilere maksimum koruma sağlar.

Küresel Toyota satışları yıllar içerisinde gelişim göstermektedir. 1937 yılındaki kuruluşundan beri, Toyota’nın ürün yelpazesi, dünyanın ilk seri üretilen hibrit aracı “Prius”u ve pazara hazır ilk Hidrojenli aracı “Toyota FCHV”yi kapsayacak kadar genişlemiştir.

Toyota’nın 1951 yılından beri aralıksız ürettiği Land Cruiser modeli sadece yüksek satış rakamlarına ulaşmakla kalmamış,arazi kabliyeti ve kalitesi sayesinde sınıfında bir efsane haline gelmiştir.

Toyota üretim sistemi (TPS), tüm müşterilerin ihtiyacına uygun araçların esnek bir şekilde ve yüksek kalitede üretilebilmesine imkan vermektedir.

Toyota Üretim Sistemi

Toyota’nın kendine özgü kalite kontrol süreçleri barındıran otomotiv üretim anlayışı, sektörde çığır açtı. “Tam zamanında” tedarik zinciri konsepti, yalnızca otomobil üreticileri için değil, imalat sektörü için dünya çapında bir model haline geldi.

Toyota Üretim Sistemi (TPS), son ürünün tam anlamıyla sistemden “çekildiği” bir üretim vizyonu. Bu da, montaj hattında doğru parçaların doğru yere, doğru miktarda ve hiçbir fazlalık olmadan ulaşması anlamına geliyor.

Bu anlayış, üretim hatlarından mümkün olduğunca çok miktarda ürünün “itilmesinin” sağlanması için gerçek talepten bağımsız, büyük ölçekli stoklar gerektiren geleneksel üretim sistemlerinden radikal bir kopuşu temsil ediyor. Toyota Üretim Sistemi’nin temelinde yatan düşünce ise bu anlayışın tam tersi: Yalnızca sipariş verilmiş birimleri, talep edilen herhangi bir anda, doğru miktarda üretmek.
Esnekliğe verilen önem

Üretimi kapasiteye değil talebe göre ayarlayan Toyota, hem parça, hem de bitmiş ürün stoğunu asgari düzeyde tutuyor. Bu durum, Toyota’nın sıradışı yaklaşımının sağladığı bir çok avantajın en dikkat çekici olanlarından biri.

Toyota, daha küçük üretim lotlarına odaklanarak ve yalnızca müşteriden talep geldiğinde üretim yaparak, sektörde standardı belirlemeye devam eden bir esnekliğe ve talepleri karşılayabilme gücüne sahip oldu. Sürekli gelişime verdiği önem sayesinde (Kaizen), Toyota’nın elde etmiş olduğu kalıp değiştirme ve makine kurulum süreleri, rakiplerinin de çok altında. Toyota Üretim Sistemi, yeni pazar trendlerine hızlı tepki verme kapasitesiyle, bugünün hızla değişen global iş dünyası için ideal bir sistem.

Müşteriler için kalite kontrol ne kadar önemliyse, satın aldıkları ürünün güvenilir ve dayanıklı olması da o kadar önemlidir. Üretimin herhangi bir aşamasında bir sorunun ortaya çıkması durumunda, Toyota’nın “Jidoka” adı verilen otomatik hata saptama sistemi, hatanın nerede oluştuğunu belirleyerek, hat çalışanlarının, üretimi geçici olarak durdurma pahasına bile olsa, sorunu yerinde gidermeleri için gerekli adımları atmalarını sağlar.

Toyota sistemi, bir hata oluştuğunda donanıma dikkat çekerek, sorunun kaynağının teşhis edilmesini kolaylaştırır ve kusurların daha sonraki üretim aşamalarına da sıçramasını engeller. Sadece Toyota Üretim Sistemi kadar çevik ve kalite odaklı bir sistem, bu tür önlemlerin ekonomik anlamda uygulanabilir olmasını sağlayabilir.

Bu anlayış israfı ortadan kaldırmakla kalmaz, ki bu durum Toyota Üretim Sistemi’ni doğaya karşı saygılı kılar, aynı zamanda müşterilerin de Toyota ürünlerinin en yüksek kalite, güvenilirlik ve dayanıklılık standartlarına uygun olduğundan emin olmalarını sağlıyor.


Modeller

* Toyota Corolla
* Toyota Avensis
* Toyota Yaris
* Toyota Prius
* Toyota Land Cruiser
* Toyota Auris

Toyotasa Toyota Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş.

Kurumsal:

Toyotasa Toyota Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş., % 65 oran ile ana hissedarı olan Sabancı Holding, %25 Japon Toyota Motor Europe ve %10 Mitsui & Co. ortaklığı ile kurulmuştur. Toyotasa, Türkiye otomotiv pazarında Toyota marka araçların pazarlama, satış ve satış sonrası hizmetler faaliyetlerini yürütmektedir.

Kurumsal yönetim ve iletişim çalışmaları “İnovasyon ve Kaizen” üzerine inşa edilmektedir.

Tüm çalışanlarının katılımı doğrultusunda sürekli gelişimi ve müşterilerine en kaliteli ürün ve hizmetlerin sunulmasını amaçlayan Toyotasa, Türk otomotiv sektöründe orta vadede binek otomobil pazarının ilk üç marka arasında yer almayı hedeflemektedir.

Toyotasa’nın uzun dönemdeki hedefi de, Toyota’nın global vizyonu doğrultusunda pazarda lider konuma yükselmektir.

Vizyon, Misyon ve Değerler:

Vizyonumuz, müşterilerini en çok memnun eden ve ilk tercih edilen lider marka olmak.

Misyonumuz, Türkiye otomobil pazarında 1 numaraya yükselmek ve tüm paydaşlarımıza değer yaratmak.

Değerlerimiz, “İnsana saygı, Açık iletişim, Paylaşımcılık, Sorgulayıcı olmak, Pazarlama odaklılık, Güvenirlik, Katılımcılık, Sürekli gelişim, Etik davranmak, Tutarlılık, Yenilikçilik, Müşteri odaklılık, Sosyal Sorumluluk”.

Eğitim Politikası:

“İnsana Saygı, Trafikte Saygı” sloganı ile sosyal sorumluluk bilincini benimseyen ve bu doğrultuda toplumsal eğitim faaliyetlerini sürdüren Toyotasa, Toyota Way – Toyota’nın ünlü yönetim felsefesini yaygınlaştırmayı da hedeflemektedir.

Çevre Politikası:

Dünyanın önde gelen markası Toyota, çevreye duyarlı teknolojiler ve doğa dostu geri dönüşüme uygun parçalar kullanarak otomobil üretmektedir. Toyota, gerçekleştirdiği küresel ısınma karşıtı ve doğayı korumaya yönelik çevreci projeleri sosyal sorumluluk olarak benimsemekte ve bu bilinci yaymaya yönelik dünya çapında çalışmalar yapmaktadır.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. (Toyota Türkiye)
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. (Toyota Türkiye), Toyota’nın Avrupa’daki üretim tesislerinden biridir. Corolla Verso ve Auris modellerini üreten Toyota Türkiye, Adapazarı’nda kurulmuştur. Üretimin büyük bir kısmı, çoğunluğu Avrupa’da olmak üzere 30’dan fazla ülkeye ihraç edilmektedir.

Toyota Türkiye hisselerinin %90’ı Toyota Motor Europe NV/SA (TME) şirketine, %10’u ise Mitsui & Co., Ltd.Şirketine aittir. Toplamda 850 milyon Euro’luk bir yatırıma sahip olan Toyota Türkiye, 3.000 kişinin üzerinde bir istihdama da sahiptir.

Bütün üyelerinin katkıda bulunmasıyla, en kaliteli üretimi gerçekleştirmeye kendini adamış olan Toyota Türkiye, Toyota Üretim Sistemini (TPS) kurulduğu ilk günden beri uygulamaktadır.

Toyota Türkiye, bugün, yıllık 150,000 araçlık üretim kapasitesiyle, Toyota’nın Japonya dışındaki en büyük 10 fabrikasından biridir. Şirket aynı zamanda, Türkiye’nin en büyük üretim firmalarından biridir.

Toyota Türkiye’nin Kilometre Taşları;

Temmuz 1990 Toyotasa olarak kuruluş
Mayıs 1992 Fabrika temelinin atılması
Eylül 1994 7. Nesil Corolla Sedan üretimi başlangıcı
Ekim 1995 7. Nesil Corolla Wagon üretimi başlangıcı
Kasım 1996 ISO 9001 sertifikası alınması
Ağustos 1998 8. Nesil Corolla Sedan üretimi başlangıcı
Haziran 1999 ISO 14001 sertifikasının sıfır uygunsuzluk ile alınması
Haziran 2000 100 bininci araç üretimi
Ekim 2000 Yeniden yapılanma ve Toyota Türkiye’nin kurulması
Ocak 2002 9. Nesil Corolla Sedan üretimi başlangıcı
Şubat 2002 İhracatın başlaması
Ağustos 2002 9. Nesil Corolla Wagon üretimi başlangıcı
Mart 2003 Çift vardiya üretimin başlangıcı
Şubat 2004 Yıllık kapasitenin 100,000’den 150,000’e çıkartılması
Şubat 2004 Yeni Corolla Verso üretimi başlangıcı
Mayıs 2004 Yeni Corolla Verso’nun Euro-NCAP tarafından 5 yıldızla ödüllendirilmesi
Aralık 2005 500 bininci araç üretimi
Şubat 2007 Auris üretimi başlangıcı

Kaynak:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Toyota
http://www.toyota.co.jp/
http://www.toyotasa.com.tr/
http://www.landcruiserkulubu.com/
http://tr.wikipedia.org/wiki/Toyotasa
http://www.toyotatr.com/tr/index.asp

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

2 Yorum - Toyota TarihiYorum Yaz / Geribildirimde bulun

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi