– Citroen DS serileri ile elit araçlar yaratma peşinde. SOnuçta unutmayalım o bir Fransız. Citroen DS3 serisine bir yenilik getirip WRC’yi altı kez kzanmasının şerefine DS3 Racing modelini üretmeye karar vermiş. Citroen Xsara ile başlayıp, C4 WRC ile devam eden unutulmaz WRC yarışları DS3 R ile pistlerden yollara taşınmaya çalışılmış. Değişik bir araç olduğunu ve sanki üstünde bir kabuk var ama bir türlü o kabuğu çatlatıp içinden çıkamıyormuş gibi bir havası var. Citroen artık sınırları ve kabukları kaldırmalı. Söyledikleri gibi “Créative Technologie” ‘yi ortaya çıkartmalılar.

* Araç hakkında kısa bilgiler:
– 202 HP gücünde 275Nm tork sunan turbo basıncının 2.2bara kadar yükseltilebildiği 4 silindirli motor 100km hızlanmasını 6.5 sn’de tamamlamakta. Bu özelliklere karşım 6.5 lt yakıt tüketimide sunabilmesi ayrı bir güzellik. Ama kimin umrunda değil mi? Racing özellikli model ve düşük yakıt tüketimi. İkiside zıt kavramlar.
– DS3 modeli ile benzer yapıda olan araç Racing tadı için yoğun bir modifikasyon uygulamasına maruz kalmış.
– İç ve dış mekanlarda karbon kullanımı sayesinde normal modele göre daha hafif.
– Ön ve arka tekerlek aralıkları 20 milimetre genişletilmiş, gövde yüksekliği de 15 milimetre azaltılmış.
– Yeniden ayarlanan ESP artık tamamen devreden çıkarılabilir hale gelmiş.
– Fren sistemi, önde dört pistonlu Brembo® kaliperlerinden ve çapı 323 milimetreye yükseltilen özel disk frenlerinden oluşuyor.
– Tekerlekler, seri üretime geçmiş bir otomobilde dünyada ilk kez kullanılan ve hareketin dışarıdan içeriye yapıldığı teknolojiye sahip. Aynı zamanda tekerlekler, ağırlıklarının daha etkin dağıtılması ve yüzde 5 civarında daha hafif. (Bu konu hakkında bir bilgiye ulaşamadım. Bilen lütfen yorum kısmından bildiğini paylaşırsa sevinirim.)

– Citroen DS3 Racing modelinin rakipleri Mini Cooper S John Cooper Works, Renault Clio Sport, Seat Ibiza Cupra olarak sıralayabiliriz. Standart olarak DS3 versiyonu ile benzerlik göstermekte. Sportif öğelerle zenginleştirilerek 202 HP’lik motoru 275NM torku, 1.000 m’lik mesafeyi 27 saniyede katederek 0-100 km hızlanmasını 6,5 saniye tamamlaması, yarış koltukları, karbon kaplama çift egzoz borusu, hava dağıtıcısı, ön tampon spoyleri, yan şeritleri eee tabi tavanınında turuncu renkte olması ayrı bir özellik. Bu arada bu araçtan Türkiye’ye ilk etapta 5 adet getirilecekmiş ve Nisan ayı içinde satışa sunulacakmış.

– İlk bakışta diyorsunuz gri, garip görünüşlü (beyaz renkli olan araç daha çekici gözükmekte), tavanı turuncu, hatta hatırlayınınız var ise Citroen Pluriel modeline kadar çok benziyor diyebilirsiniz. Citroen, bana kalırsa henüz kalıpları tam olarak kırabilmiş değil. Kırmaya çalışıyor ama bir türlü kabuk çatlayamıyor. Bakın sarfettiğimiz cümleler garip, ilginç diyoruz kesinlikle güzel demiyoruz. Belkide firma tam olarak bunu yapmak istiyor. Bilindiği üzere güzel şeyler gelip geçicidir. Ama farklı ve garip şeyler kalıcı olurlar ve her zaman hatırlanırlar. İşte Citroen DS3Racing modelide aynen bu tanıma uyuyor. Birde yolda görmek lazım. 🙂

– Birde şu DS logolarından bahsetmek istiyorum. Autoshow fuarında yakında inceledim. Görüşüme göre her yere konan dikdörtgen şekilli ve DS harflerinin şekilli yazıldığı logolar aracı dahada itici hale getiriyor. Logonun üstünde, aracın içinde, koltukların üstünde, ayağımızın altında o kadar çok logonun olmasına gerek yok. Madem özel bir seri ve elit bir kesim için üretiliyor bırakın her yerde logosu olmasın. Bir yerde olsun tam olsun…

Reklam Filmi

Basın Bülteni

CITROËN DS3 RACING: DİNAMİK VE ÇOK FARKLI

Fransız otomobil markası CITROËN, DS serisinin ilk ürünü DS3’ün başarısının ardından DS serisinin yakaladığı ivmeyi yeni CITROËN DS3 Racing ile daha da ileri taşıyor. Citroën Racing; şimdiye kadar CITROËN adına toplam altı kez aldığı “Dünya Ralli Şampiyonu” ünvanıyla bu alanda kanıtladığı uzmanlığını DS3 RACING ile gözler önüne seriyor.

Citroën Ralli Takımı mühendisleri tarafından DS3 DSport baz alınarak geliştirilen Racing versiyonu; güçlü stili, kusursuz malzeme seçimi ve üst düzey donanımıyla yoğunlaştırılmış sürüş keyfini sadece ralli pilotlarının değil sınırlı sayıdaki müşterisinin de yaşamasını sağlıyor. Türkiye’ye ilk etapta sadece 5 adet getirilmesi öngörülen bu çok özel otomobil CITROËN’in Dünya Ralli Şampiyonası’nda üreticiler kategorisinde kazandığı altı şampiyonluk ve Sébastien Loeb ve Daniel Elena ile Pilot/Yardımcı Pilot kategorisinde kazandığı yedi şampiyonlukla kalite ve güvenilirlik iddiasını da kanıtlıyor.

CITROËN DS3 modeline farklı bir bakış açısı getiren ve DS3 DSport baz alınarak geliştirilen DS3 Racing, sunduğu benzersiz performans ve sürüş keyfi ile CITROËN’in “Créative Technologie” sloganını tam anlamıyla yansıtıyor.

CITROËN tarafından az sayıda üretilen ve siyah üzeri sportif turuncu ve beyaz üzeri karbon gri olmak üzere iki farklı renk alternatifi ile satışa sunulan DS3 Racing modelinden Türkiye’ye sadece 5 adet getirilecek.

CITROËN’in Dünya Ralli Şampiyonası’nda üreticiler kategorisinde kazandığı altı şampiyonluk ve Sébastien Loeb ve Daniel Elena ile Pilot/Yardımcı Pilot kategorisinde kazandığı yedi şampiyonlukla kalite ve güvenilirlik iddiasını kanıtlayan DS3 Racing; WRC yarışlarında bu sezondan itibaren kullanılacak olan aracın günlük yaşamda kullanılabilecek versiyonu olma özelliğine sahip.

Temelde DS3 ile aynı tasarım özelliklerini sergilemesine rağmen, güçlü ve enerjik hatlarıyla tam bir yarış otomobili karakterine sahip olan DS3 Racing; WRC – Ralli araçları için tasarlanmış CITROËN Racing imzalı bedeni saran özel sportif koltukları ile konforlu bir sürüş sağlıyor. Günlük kullanım için de oldukça uygun olan DS3 Racing; 202 HP’lik motoru ile hız sınırlarını zorluyor. 1.000 m’lik mesafeyi 27 saniyede kateden aracın 0-100 km hızlanma süresi ise 6,5 saniye.

Yarıştan ilham alan tasarım

Sportif sürüşün kusursuz bir yansıması olan DS3 Racing’in tasarımı; cesaret, tutku, coşku ve hırs gibi duyguları harekete geçiriyor. 3,96 metre uzunluğuyla oldukça çekici bir görünüme sahip olan araç, dinamik performans ile iddialı ve prestijli tasarımı birarada sunuyor. Stilinin ana hatlarını CITROËN DS3’ten alan RACING, güçlü ve yarışçı ruhunu bu versiyon için özel geliştirilmiş parçalarıyla ortaya koyuyor. Araç; karbon kaplama çift egzoz borusu, hava dağıtıcısı, ön tampon spoyleri, yan şeritleri ve dış tasarımındaki sportif detayları ile göz dolduruyor.

CITROËN DS3 Racing kendine özgü iki yeni renk seçeneğiyle satışa sunuluyor. İlk seçenekte çarpıcı bir etki yaratmak için sportif turuncu tavan ile siyah birarada kullanılıyor. Jantlar, radyatör ızgarası ve aynaların yanı sıra ön panel ve vites kolunda da turuncu renk göze çarpıyor. İkinci seçenekte ise modern ve sade bir etki için karbon gri tavanla birlikte beyaz kullanılıyor. Gri renk yine jantlarda, aynalarda ve ön panelde yerini alarak uyum sağlıyor. Karbondan yapılmış radyatör ızgarası ise araca sıradışı bir çekicilik katıyor.

Etkileyici donanımıyla etkileyici bir görünüme sahip olan CITROËN DS3 Racing’in WRC – Ralli araçları için tasarlanmış CITROËN Racing imzalı bedeni saran özel sportif koltukları yolcuların rahatlığı için optimum destek sağlıyor. Araçta standart olarak arka park sensörleri, elektrokrom iç dikiz aynası, otomatik yanan farlar ve yağmur sensörü bulunuyor.

Otomobilin en az dışı kadar içi de stilini yansıtıyor. İç mekanın çeşitli yerlerinde karbon kullanılırken, birçok ayrıntı da tavan rengiyle uyumlu olarak renklendiriliyor. Özel malzeme seçimi ve tasarımda CITROËN RACING imzasını taşıyan ayrıntılar CITROËN DS3 Racing’in fark yaratan karakterini ortaya koyuyor.

Daha da karakterli bir motor

CITROËN DS3 Racing için en önemli unsur performans. CITROËN RACING tarafından geliştirilen motor, Dünya Ralli Şampiyonası üretici kategorisinde altı şampiyonluk kazanan Marka ekiplerinin elde ettiği uzmanlığın tüm avantajlarını kullanıyor.

Mühendisler, Dsport versiyonundaki 1,6 litrelik 156 HP’lik motoru, DS3 Racing’de 202 HP’lik güce yükseltti. Tork da 240 Nm’den 275 Nm’ye yükseltildi. Azami tork 2.500 rpm’ye kadar çıkabiliyor. Başlıca iyileştirmeler motor kontrol biriminde ve basıncı 2,2 bara yükseltilen turboşarjda yapıldı. Egzoz da ayrıca otomobilin sportif kimliğini yansıtması amacıyla değiştirildi.

Sonuç olarak, CITROËN DS3 Racing kalkışta 1.000 metre mesafeyi 27 saniyenin altında katedebilir hale gelirken, en düşük motor hızlarında da keyifli bir sürüş sağlıyor. Aracın 0-100 km hızlanması ise 6,5 saniye.

Bu çarpıcı sonuçların yanı sıra yeni versiyon, makul bir yakıt tüketimi (kombine çevrim yakıt tüketimi 100 kilometrede 6,4 litre) ve kilometre başına sadece 149 gram gibi sınırlı bir karbondioksit emisyonu sağlıyor.

Sürüş keyfini ayrıcalık haline getiren yol tutuş

Yoğun bir sürüş keyfi sağlamak ve sürücü ile yol arasındaki sürekli etkileşimi güçlendirmek için CITROËN DS3’ün yol tutuşu geliştirildi.

Kendi sınıfındaki yol tutuş standardını belirleyen özelliklere sahip olan CITROËN DS3 Racing, kelimenin tam anlamıyla yola sarılsın ve motordan gelen güç ile uyum sağlasın diye yay ve amortisörler, süspansiyonda meydana gelen değişimleri dikkate alacak şekilde yeniden ayarlandı. Aynı zamanda ön ve arka tekerlek aralıkları 20 milimetre genişletildi ve gövde yüksekliği de 15 milimetre azaltıldı. Yeniden ayarlanan ESP artık tamamen devreden çıkarılabilir hale geldi.

Direksiyon da otomobilin dinamik yapısını yansıtacak şekilde modifiye edildi. Direksiyon yolun daha iyi algılanmasını sağlarken, çok düşük hızlarda bile kolay manevra özelliği de korundu.

Fren sistemi, önde dört pistonlu Brembo® kaliperlerinden ve çapı 323 milimetreye yükseltilen özel disk frenlerinden oluşuyor. Bu, DS3 Racing’e bütün sürücüleri memnun edecek bir performans, dayanıklılık ve sürüş keyfi sağlıyor.

CITROËN DS3 Racing; ilk tasarımda, son teknoloji ve dinamik bir yapıyla kullanılan 18 inçlik geniş tekerleklere uyumlu üretildi. Tekerlekler, seri üretime geçmiş bir otomobilde dünyada ilk kez kullanılan ve hareketin dışarıdan içeriye yapıldığı teknolojiye sahip. Aynı zamanda tekerlekler, ağırlıklarının daha etkin dağıtılması ve yüzde 5 civarında daha hafif olmaları nedeniyle CITROËN DS3 Racing’in yol performansına da katkıda bulunuyor.

Teknik Özellikler
Boyutlar (u x g x y) (mm) 3.962 x 1.717 x 1.443
Aks mesafesi (mm) 2.464
Motor THP 200, 6-vitesli şanzıman
CO2 emisyonu 149 g/km
Ortalama Yakıt Tüketimi 6,4 l/100km
Tip 4 silindir / 16 valf benzin + turbo
Kapasite (cm3) 1.598
Azami güç bhp/kW – rpm 202 / 149 – 6.000 rpm
Azami tork (Nm) – rpm 275 – 2.000 ile 4.500 rpm arasında
Lastikler 215 / 40 R 18
Kalkış – 1.000 m süresi 26,5 saniye
0’dan 100 km hıza ulaşma 6,5 saniye

CITROËN DS3 Racing Ana donanımlar
Dış ve iç karbon parçalar
Özel tasarım 18 inç alaşım jantlar
Elektrokrom iç dikiz aynası
Otomatik yanan farlar
Yağmur sensörü
Arka park sensörü
Elektrikli katlanabilir yan aynaları

Renk Seçenekleri
Siyah / Sportif turuncu tavan => Turuncu jantlar, turuncu ayna muhafazaları, radyatör ızgarası ve ön arma
Beyaz / Karbon gri tavan => mat gri jantlar, gri ayna muhafazaları, karbon radyatör ızgarası ve ön arma

Döşeme
Spor koltuklar (artırılmış destek özelliği), koltukların arkasında CITROËN Racing imzası
Özel tasarlanmış koruyucu paspaslar ve uzaktan kumanda

Kaynak: Citroen.com.tr

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

Yoruma Kapali

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi