30 Kas
2010

– Fiat-Opel imzaladığı anlaşma ile yeni nesil ticari araç üretecek. Haberde ilk duyduğumda acaba yeni bir ticari araç grubumu doğacak diye heyecanlanmıştım. Renault- Opel işbirliği ile doğan Traffic – Vivaro ikilisi Opel açısından pek iyi olmamıştı. Renault baskın firma konumundaydı. Fiat cephesinde ise Fiat-PSA ortaklığı ile Ducato – Boxer – Jumper üçlüsü, daha sonra Fiorino-Nemo-Bipper üçlüsü doğmuştu. Bu ortaklıktada Fiat baskın firmaydı ve bunun sonuçlarını satış rakamları ile görebilmekteyiz. Fiat – Opel işbirliğinde bu seferki durum biraz farklı olacak. Çünkü diğer ortaklıklarda görüldüğü gibi ortak araç üretme fikri var. Bu antlaşmada ise Opel kendi modelini ürettirecek. Opel’in Combo modelini yakından tanıyoruz. Uzun süredir ortalıklarda Opel Ticari aracını göremiyorduk. Artık Fiat Doblo altyapısına sahip yeni nesil Opel Combo araçları yollarda görmüş olacağız.

– Bu yazacağım şey bir sipekülasyon mu bilmiyorum ama Fiat’s CEO Sergio Marchionne, 2009 yılında Opel’i grubuna katmak istemiş ama vazgeçip Chrysler firmasına ortak olmuştu. Fiat şu anda Chrysler’le büyük adımlar artıyor. Aynı şekilde Opel’de krizden battı batacak dendiği noktadan şu anda zirveye oynuyor. Basın bülteninden de görebileceğiniz gibi Combo ismine sadık kalınarak Fiat Doblo şasesi üzerine yeni bir ticari araç üretimi olacak. Türkiye Tofaş fabrikasında üretilecek araç Opel ve Vauxhall isimleriyle 2012 yılından itibaren başta Avrupa olmak üzere NAFTA (Kuzey Amerika Ülkeleri) bölgesini dışındaki bölgelerde satışına başlanacak.

– Üretimi gerçekleşecek model çeşitleri için Rüsselsheim, Almanya’daki Opel/Vauxhall tasarım ekibi, Torino, İtalya’daki Fiat Grubu Otomobil Mühendisliği ve Tasarım grubuyla birlikte işbirliği yapacak ve yeni modellerin gelişimine aktif olarak katılacak. Araç Almanyalı ama annesi babası İtalyan olacak. Proje kapsamında 2011 yılında başlangıç olarak 6,000 adete kadar araç tedariği gerçekleşecek. Proje sonuna kadar 250,000 adetlik tedarik sağlanmak üzere planlanan bu işbirliği Tofaş fabrikasında daha önce 1 milyon adet olarak planlanan üretim adetini 1.3 milyon adete taşıyacak.

– Opel’in Combo üretimini gerçekleştirmek istemesini ve Fiat’a bu aracı üretmesi içinde anlaşma imzalaması olumlu karşılıyorum. Opel binek araçlarıyla son 1.5 yıl içinde kendini yeniden göstermeyi başardı. Doblo gibi ticari araçların yoğun tercih edildiği bir ortamda da Combo modelini yeniden yaratmak istemeside gayet normal. Üretim içinde Fiat Doblo platformunu seçmeleri ve Fiat’ın bu konuda tecrübesinden öte gelmekte. Bununda Opel açısından ne kadar doğru bir karar olduğunu gösterir. Fiat ise bu sayede fabrika kapasitesini sonuna kadar kullanma ve yararlanma fırsatı yakalamış olacak.

Basın Bülteni 30 Kasım 2010

Fiat ve Opel Ticari Araç Üretimi İçin Sözleşme İmzaladı (30 Kasım 2010)
2011 yılı Aralık ayından itibaren başlamak üzere, Fiat Grubu (Fiat Group Automobiles SpA, Torino, İtalya) ve Adam Opel GmbH (Rüsselsheim, Almanya), Fiat’ın, Opel’in çeşitli modellerini kapsayan araçlar tedarik edeceğine yönelik bir sözleşme imzaladı.

Fiat Grubu tarafından üretilecek model 2011 yılının son çeyreğinde Opel Combo hafif ticari aracın yerini alacak. Fiat Doblo modelleriyle aynı platformda üretilecek yeni araçlar, Doblo’nun üretidildiği Bursa, Türkiye’deki Tofaş fabrikasında üretilecek ve 2012 Ocak ayından itibaren Avrupa ve Kuzey Amerika dışındaki diğer pazarlarda Opel ve Vauxhall bayileri tarafından satılacak.

Combo adı muhafaza edilerek gerçekleştirilecek üretim hafif ticari araçları kapsayan çeşitli modelleri içerecek. Üretimi gerçekleşecek model çeşitleri için Rüsselsheim, Almanya’daki Opel/Vauxhall tasarım ekibi, Torino, İtalya’daki Fiat Grubu Otomobil Mühendisliği ve Tasarım grubuyla birlikte işbirliği yapacak ve yeni modellerin gelişimine aktif olarak katılacak.

Proje kapsamında 2011 yılında başlangıç olarak 6,000 adete kadar araç tedariği gerçekleşecek. Proje sonuna kadar 250,000 adetlik tedarik sağlanmak üzere planlanan bu işbirliği Tofaş fabrikasında daha önce 1 milyon adet olarak planlanan üretim adetini 1.3 milyon adete taşıyacak. Tofaş, Fiat Group Automobile ve Türkiye Koç Holding arasındaki bir ortaklıktır ve 1968 yılında kurulmuştur.

Opel Türkiye

NOT: 2012 Opel Combo yüzünü gönderdi. Yen fotoğrafları ve donanım seçenekleri açıklandı. Buradan Buyrun.

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

  • Benzer Yazı Bulunamadı.

1 Yorum - Fiat, Opel için Combo ÜretecekYorum Yaz / Geribildirimde bulun

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi