17 Tem
2008

– Bölümümüzü biraz erken yayınlıyoruz ama olsun. Haberlerimiz eskimeden yayına girsin istiyoruz. Kısaca 3.bölümümüzde, Tesla Motor Model S, 2009 Opel’in Sedan ve HB İnsignia bombası, 2009 Porsche Panamera Dizel, BatMobile ve Batpod, 2010 Kia Sorento Casus fotoğrafı, Audi A3 cabriolet mikro sitesi, Yamaha Enduro motosikletlerinde kullanacağı CVT şanzıman pantenti alması ile ilgili habeleri izleyebilirsiniz.

Haber 1

Yayınımıza bizleri gülümseten bir haberle başlayalım istedik.

AutoblogGreen.com sitesini verdiği haberde Tesla Motor’un yeni modeli Model S’in detayları medyaya sızmış ve bu haber bir adet resimde içeriyor. Resimde aks mesafesi fazlaca uzun, önden görünüşte hız bir aracı andırsa da aracın geri kalan kısmı tamamen 7 kişilik ailece aracına benziyor. Ön bölüm Lotus’tan alınırken, arka bölüm komple Toyota Prius’tan monte edilmiş güzel bir montaj çalışması. Amerikalılar bu aracı Dodge magnum’a benzetmiş. Tabiki bu yapılan sadece bir şaka ve Tesla Model S’in detayları hala tüm gizemiyle merak konusu.

——————————————————————
Haber 2
Kaynak: http://www.worldcarfans.com/ – http://www.motorauthority.com/ – http://www.autoexpress.co.uk/ – http://www.autoblog.it – http://www.autoblog.com/

Opel, İnsignia bombasını Patlatmak üzere,

– Önümüzdeki yıl hem Hatchback hemde sedan versiyonları 23 Temmuz – 3 Ağustos tarihleri arasında yapılacak London Motor Show’da sergilenecek. Hatchback yada liftback dedikleri, sedan ile aynı ölçülerde sadece bagaj bölmesi kısaltılmış şekilde, sedan versiyondaki önden ve 4 çeker özellikleri ile 7 farklı Euro 5 normlarını destekleyen motor seçeneğiyle beraber satışa sunulacak. Motorlardan 4’ü benzinli, 2si dizel.Benzinli motorlar, 4 silindirli 115hpden başlayıp – 260hp ikiz-turbo V6 seçeneğine sahip, dizel motorlar ise yeni 2ltlik 110 ile 160 hp aralığında güç çıkışları sunacaklar. Bu motorların ayrıca yeni bir özelliği bulunmakta. EcoFLEX versiyonu seçerek ultra düşük CO2 salınımını sağlayacaklar. Ayrıca aracın sütünme katsayısı 0.27 olacak ölçülmüş.
– Opel’in her zaman kullandığı donanım kalemleri Elegance, Cosmo ve Sport, İnsignia’da da yer alıyor.Cosmo donanım seviyesinde, Ön konsol çift renkte ve ahşap seçeneği bulunmakta. Sport versiyonda ise iç döşemlerde siyah ağırlık verilmiş. Bunun araca ayrı bir güzellik kattığı belirtilmiş. Orta konsol ışıklandırmasında buğulu kırmızı rengi seçilirken, gösterge tablosu için beyaz uygun görülmüş. Sport butonuna basıldığında ise tüm ışıklandırma kırmızı rengini almakta. Opel, ilk kez İnsignia modelinde kullanacağı, sürücüleri hız limiti konusunda uyaran tabelaları okuyabilen ve gidilen şeridi takip edip şeritten çıkıldığında uyarı veren yeni “Opel-Gözü” (Opel-Eye) teknolojisini sunacak.
Yeni teknoloji, Rüsselsheim’daki Opel ve GM mühendislerinin ortak çalışması ve Hella uzmanlarının katılımıyla geliştirilmiş. Cep telefonundan biraz daha büyük kamera, saniyede 30 kare fotoğraf çekebiliyor ve bu fotoğraflar, GM’in yazılımı tarafından incelenip anından sürücüye bilgi olarak aktarılıyor. Teknoloji, dairesel şekilleri ve içindeki rakamları algılama kabiliyeti sayesinde, 100 metre mesafeden tabelaları okuyabilmekte. Benzer bir sistemi BMW 7 sersinde de sizlere duyurmuştuk.

– Araç 4.8metre uzunluğunda ve 2.7metre aks mesafesine sahip.

– Sedan ve henüz prototip aşamasında olan hatchback versiyonu, güncel Vectranın yerini alacaklar.GM ise aynı aracı Saturn Aura ismiyle Kuzay Amerika satışa sunacak. Londra Motor Fuarından sonra İngiltere, İrlanda, Almanya, Avusturya ve İşviçre’de modelin çıkış fiyatlarının duyurusu yapılacak.

——————————————————————
Haber3

– Porsche dizel motorlara o kadar ısındı ki 2009 Nisan ayında çıkaracağı Panamera modelinde de kullanmayı planlıyor.

– Porschenin California’daki haber grubundan sızan bilgiye göre, benzinli, benzinli-elektrikli motorların yanında birde dizel motor seçeneğinin sunulacağı haberi sızmış. Dizel motor aslında belli. Cayenne modelinde de kullanacağı Audi’nin 3lt V6 dizel motorunu Panamera’da da kullanacak. Tabiki güçlü bir sedan ortaya çıkarması için aslında AUdi’de bulunan V8, V10 – V12 TDiların da talep edilebileceği söyleniyor. Bunun yanında çevreci motor olarakta VW grubundan alacağı 3.6lt V6 ile 35kw yada 83kw güç üreten elektrik motoru kombine ederek sunabilme olanağı bulunuyor. Porsche’nini önünde bir çok motor seçeneği var ve hepsinide kullanma becerisine sahip.Yeni model, Audi A7, Aston Martin Rapide, yeni Mercedes CLS ile rekabet edecek. Yıllık 20bin adet ve gerekli görüldüğü takdirde 26bin adede kadar üretimi arttırılabilecek. Çirkin olarak nitelenen Porsche’nini ilk sedan aracı Panarema, kamuflajları kaldırınca belki hala çirkin görünecek ama adının Porsche olması nedeniyle akıllarda hep üst sırada yerini alacak.

——————————————————————-
Haber 4

BatMobile ve Batpod, Toyota F1 aracıyla beraber İngiltere Silverstone Pistindeydi.

– Bazen kahramanlar sanal ve gerçek hayat arasında yer değiştirebiliyor. Ayrton Senna, motorsporlarının tek gerçek kahramanı. Silverstone’da sayısız zaferi bulunuyor. Batman ise çizgi romanlardan çıkmış bir kahraman. Bu kahramanın kullandığı araçlar da, çizgi roman ve film setlerinden çıkarak gerçek dünyaya Silverstone pistine geldiler. Her zaman Silverstone kahramanı olan Senna yerine bir günlüğüne kahramanlık bandını alan ise Batmobile oldu.
– Panasonic Toyota Yarış Takımı ile Warner Bros Pictures sponsorluk antlaşması sonucunda Batman’in araçları piste getirildi. Toyota F1 aracıyla küçük çapta bir de gösteri yaptılar. Ağırlığı 2.5 ton, genişliği 3m, yüksekliği 1.5m olan 6 tekerlekli Batmobile’de, arkada devasa 4 tekerlek yer alırken, öndeki 2 tekerleğin herhangi bir aksa bağlantısı bulunmuyor ve bu sayede çok kısa dönüş çapına sahip bir araç ortaya çıkıyor. Batpod ise 20inçlik tekerleklere sahip zırhlı ve silahlı bir motosiklet. Batman’in yeni filmini 25 Temmuzda sinemalarda olacağını da buradan hatırlatalım. Bruce Wayne kötülerle yine savaşında başarılı olmaya çalışacak ve dünyayı kurtaracak….

——————————————————————

Haber 5

Kia, Hyundai çatısı altında girdiğinden beri yeniliklerinin ardı arkası kesilmiyor. Hatta bu birleşme sonucunda Hyundai-Kia dünyanın ilk 5 otomotiv üreticisi içersine bile girme başarısı gösterdiler. Ülkemizdede en çok tercih edilen ve satılan SUV olma özelliğini taşıyan, şu an 2.nesli yollarda bulunan, yenilenmiş versiyonunun ise 2010 yılında çıkacağı duyurulan Kia Sorento’nun güncel fotoğraflarını, AutoWeek.nl sitesi yayınladı. Resimleri ilk gördüğünüzde gerçekten bu Sorento ‘mu diyebilirsiniz. Araç tamamen SUV özelliği kazanmış, geçen yıl Seul’de tanıtlan Kia KND-4 Concept aracına ve Acura MDX modeline de oldukça benzemekte. Santa Fe ile aynı platformu paylaşan Sorento, Kia’nın Kuzay Amerika West Point’teki Georgia fabrikasında üretilecek. Motor seçenekleri ise Amerikaya özgü aynı zamanda Santa FE ve Sonata modellerinde de kullanılabileceği söylenen 3.8lt v6 veya 3.5lt VGT turbo dizel. 2010 yılında çıkması beklenen Kia Sorento’dan önce bizler sırasıyla 2009 yılında çıkacak Kia Sportage, Soul, Forte ve 7 kişilik Kia Borrego modellerini göreceğiz.

——————————————————————

Haber 6

Ayrıca Audi A3 cabriolet modeli tanıtımı için mini bir site açmış durumda. ( http://www.audi.com.tr/micro/a3cabriolet/index.html )Bu yazın en prestijli cabrioleti olarak öne çıkan Audi A3 Cabriolet, estetikten ödün vermeyen anlayışını mikro sitesinde de vurgulamaya devam ediyor. Videolarla desteklenen mikro site, iç ve dış görünümü net bir biçimde seyredilebilir kılarken, kolay navigasyonu ile de tüm özelliklerinin kısa sürede keşfedilmesine olanak sağlıyor. Audi A3 Cabriolet mikro sitesi, genlerinde var olan özgürlük duygusunu, online olarak deneyimlemek üzere ziyaretçilerini ağırlıyor.

44 bin 106 Euro’dan başlıyan 2008 yılı içersinde 100 adetlik hedefle Doğuş Otomotiv-Audi tarafından ithal edilmeye başlandı. İlk etapta hem manuel hem de S Tronic şanzıman seçeneklerine sahip 1.8 TFSI 160 HP güç üreten motor ile yılın motoru seçilen 2.0 TFSI 200 HP gücünde benzinli motorun yanı sıra 1.9 TDI (manuel şanzımanla) birlikte satışa sunulacak. 30 km/s hıza kadar aktif olabilen ve 9 saniyede açılan kumaş tavan özelliği sayesinde tavan hem açıkken hem kapalıyken 260 litrelik sabit bagaj hacmi sunma başarısı gösteren Audi A3 Cabrio’nun arka koltukların 50.50 oranında katlanmasıyla yükleme hacmi 674 litreye kadar yükseltiyor.

——————————————————————
Motosiklet haberleriyle yayınımıza devam ediyoruz,

Haber 7

Yamaha Enduro motosikletlerinde kullanacağı CVT şanzıman için Patent aldığını gizmag.com sitesinin haberinden öğrendim.
– Yamaha firması Amerika’da aldığı patent ile NEduro motosikletlerinde sürekli değişken şanzımanı CVT’yi kullanmayı planlıyor. CVT şanzımanı daha çok otomobillerde ve sistemin daha basit yapısını ise scooterlarda görmekteyiz. Yamaha bu sayede Enduro motosikletlerde debriyaj kolunu ve vites pedalına ihtiyaç olmadan kesintisiz bir sürüş imkanı vereceğini düşünüyor. CVT’yi kısaca tanıtırsak,
Sistemi günümüzde Honda, Audi ve Ford markalarında görmekteyiz. Sistemde, her bir tarafta iki kasnak ve bu kasnaklara bağlı iki kauçuk kayış yer alır. Kasnaklar iki konik tamburdan oluşur. Tamburların arasındaki mesafe artması ve azalmasıyla değişken kasnak çapları ve değişken indirgeme oranları elde edilir. Buda bizlere sayısız vites olarak geri dönmekte.Otomobillerde kullanılan güncel CVT’lerde kayış yerine bileşik metal kayış ya da zincir kulanılmakta. Örneğin Audi Multitronic olarak adlandırdığı şanzımanında tamamen zincire geçmişken Honda Jazz’da bileşik metal kayış bulunmakta.

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

Yoruma Kapali

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi