10 Şub
2012

Gelişen teknoloji ile otomobiller güvenliğinizi en yüksek seviyede koruyacak şekilde tasarlanmakta. Artık çoğu araçta ABS, ESP ve benzeri güvenlik donanımları standart olarak bulunmakta. Ancak gelişmiş güvenlik önlemlerine rağmen kazaları tamamen ortadan kaldırmak şu anda mümkün değil. Günümüzde gerçekleşen kazaların büyük bir çoğunluğu sürücü hatalarından kaynaklanıyor. Bu sebeple öncelikle trafik kurallarını iyi bilmek, bunları uygulamak, trafikte sağduyulu ve dikkatli olmak gerekiyor. Buna ek olarak güvenli sürüş tekniklerini bilmeniz trafikte sizi zor ve riskli durumlarda koruyacaktır. Örneğin SUV 4×4 bir araç ile spor bir araba farklı sürüş risklerine sahiptir. Kullandığınız aracın özelliklerini bilmeniz ve buna uygun hareket etmeniz de güvenli sürüş için önemli bir prensiptir.

Güvenli Araçlar

Fren Kullanımı
Güvenli sürüş için fren temel prensibi “freni az kullanmaktır”. Fren mekanizması yavaşlatma üzerine kurulmuştur. Aracınızda ABS fren sistemi yoksa yüksek hızda ani frende otomobiliniz savrulabilir, ABS sistemi olduğunda bu savrulma problemini yaşamazsınız ancak durma mesafesi hız sebebiyle uzun olur, bu mesafeyi dikkate almanız gerekir.

Kaygan Zeminde Araç Kullanımı
Kaygan zeminlerde mümkün olduğu kadar hız yapmamak en doğrusu olacaktır. Hızınızı azaltmanız gerektiğinde frene ani değil yavaş yavaş basarak olası bir patinajı önlemiş olursunuz. Önlem olarak frene basmadan önce takip mesafesini arttırmanız faydalı olacaktır. Olası bir kayma durumunda frenden ayağınızı çekerek tekerlerin tekrar dönmesini sağlamak gerekir.

Kış Koşullarında
Tutunmanın en düşük olduğu buzlu zeminde mutlaka uygun lastik veya zincirin olması gerek. Yolda kaldığınızda yardımcı olacak halat, takoz vb malzemelerin de bagajınızda olması alınması gereken bir önlem. Bazen beklenmedik bir şekilde gizli buzlanma ile karşılaşabiliriz bu sebeple kış döneminde sürekli hazırlıklı olmakta fayda var. Buzlu yollarda mümkünse aracınız ile seyahat etmemeniz en iyi çözüm olacaktır. Bu koşullarda araç kullanmanız gerekirse en düşük hızda seyir etmeniz olası riskleri düşürür.

Bu teknikleri dikkate alarak otomobilinizi kullanırken olası riskleri azaltabilirsiniz. Bunun yanında satılık oto ararken araçtaki ABS, ESP, EBD vb. güvenlik donanımlarını incelemeyi unutmayın. Euro NCAP çarpışma test sonuçları da güvenilir aracı bulmanızda yardımcı olacaktır.

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

Etiket bulunamadı.

Yoruma Kapali

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi