– 15-17 Mayıs 1961 tarihleri arasında düzenlenen Otomobil Endüstrisi Kongresi‘nin açılış konuşmasını yapan devlet başkanı Cemal Gürsel şöyle demiştir: “….Tarımı da ıslâh edeceğiz; ancak ot satmakla neticeye varmak kabil değildir. Bir vapur dolusu pamuk karşılığı yedi-sekiz otobüs alabiliyoruz. Bir vapur pamuğun ne emeklerle meydana geldiğini takdir edersiniz. Bu cihetle sanayi de lâzımdır. Muvazeneli (dengeli) bir tempo ile sanayileşmek mecburiyetindeyiz. Buna mutlak zaruret vardır. “Bizde sanayi yok mu?” diye soracaksınız. Vardır; ancak bunlar o kadar dağınıktır ki, heyeti umumiyesini (tamamını) bir istikamette çalıştırmak lâzımdır.Otomobil sanayiine gelince; medenî bir memleket nakil vasıtalarını kendisi yapmalıdır. Nakil vasıtaları bugünkü dünyada, ekonomik alanda büyük yer almaktadır. Nakil vasıtalarını kendimiz yapmalı, kendi vasıtalarımızla taşımalıyız. Bidayette (başlangıçta) bazı yerli aksamlarını vücuda getirmeli ve inkişaf ettirerek (geliştirerek) % 70 – 80’ini meydana getirmeliyiz. Türkiye’de otomobil yapılamaz diyorlar. Bu tamamiyle kara bir düşüncenin mahsulüdür. Türkiye’nin bugün malik olduğu bir çok sanayi kolları vardır ki, bizi bu mevzua da teşvik ediyor….” Kongrenin ardından Cemal Gürsel imzalı 22 Nisan 1961 günü 18-1959 sayılı ve “çok gizli” damgasını taşıyan bir Başbakanlık yazısı Ulaştırma Bakanlığı’na iletildi. Yazıda şöyle deniyordu: “Devlet Demiryollarımızın teknik imkanlarının müsait ve mükemmel olması nedeniyle, milli ekonomide mühim bir yer işgal edecek olan otomobil imalatı sanayinin kurulmasına liderlik etmesini uygun görmekteyim.“
– 2011 yılının 2. çeyreğinde “Yerli Otomobil” üretilecek diye çıkan haberler sonucunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan “Yerli Marka Çalışma Raporu“nun sunumu sırasında bu işe sıcak baktıklarını açıkladı. Her türlü teşvik ve indirim için mekanizmalar kurulabileceğinden bahsetti. Ayrıca 2-2.5 milyar Euro’luk bir yatırım yapacak babayiğitler aranarak yerli aracımız için nabız yoklandı. Fiyat bilgisi 20-25bin dendi, 200bin adet üretileceği konuşuldu ama biz yaparız diyen çıkmadı.
– Benim en çok sinirlendiğim ve okuduğum haberlerde hep karşıma çıkan durumlar bu Yerli otomobil konusunda da karşıma çıktı. Kaç lira olacak? Kaç adet üretilecek? Ne zaman piyasaya sürülecek? sorularına adeta gıcık oluyorum ve bu sorulara ciddi ciddi cevaplar verilmeside kahkahalarla gülüyorum. Madem bu kadar kolaydı prototip üretip gazetelerde haber olan firmalar, neden bu zamana kadar beklediniz. Prototip üretilip 1 yıl içinde piyasaya sürülen kaç araç var Allah aşkına. Ayrıca yerli araç üreteceğiz ama ortada olmayan bir araç, neye benzer, kim üretecek, kim bu maliyetin altına girecek, sıfırdan mı üretilecek yoksa bir aracın kopyası mı olacak? fabrika nerede? ve gerçekten Türkiye’nin yerli araca ihtiyacı var mı? gibi sorulara kimse cevap aramazken yukarıda saydığım şu an için hiçbir anlam ifade etmeyen sorulara hemen cevap verilebiliyor. Bazı anketlerde gördüğüm 300 kişiye sormuşlar. Şu şu kadar bu bu kadar sonuç yerli araç istiyoruz gibisinden yazılarıda okumayı çok seviyorum.
– Son birkaç haftadır çıkan yerli üretim elektrikli aracımız 2012’de trafiğe çıkacak haberleri, her ay ismi yenilenerek çıkan yakıt tasarruf ürünlerinden hiçbir farkı yok benim gözümde. Ne zaman trafiğe çıkacağı yada kaç lira olacağı söylenmeden önce tamamen yerli ise motoru, kontrol ünitesi, bataryaları, teknik altyapısı nereden geliyor? Dışa bağımlı bir yerli otomobil olabilir mi? soruları sorulmalı, sorgulanmalı.
– Bu nedenle bende Gtalk üzerinde (Biliyorsunuz Gtalk’ı kullanan kişi sayısı çok azdır.) saat 01:27 itibariyle ulaştığım 3 arkadaşıma yerli araç hakkında ne düşünüyorsunuz? Alırmısınız? Bütçeniz ne kadar? hangi donanımlar, renk seçenekleri olsun, kasa tipi hangisi olsun gibi sorular yönelttim. Hiçbiri almayacağım demedi. Hepsi alacakmış gibi ortada var olmayan bir araç için fikir beyan ettiler. Gelen sonuçları aşağıda açıklıyorum:
– Çok şaşalı bir araç olmamalı, Toyota Corolla gibi sağlam, Hyundai Elentra gibi geniş, Chevrolet Cruze gibi büyük bagajı olan Ford Focus gibide sert bir araç olmalı. Beyaz, füme, metalik fildişi, mavi renklerin istendiği, araç fiyatının bedelli fiyatına yakın ve biraz üstünde olması gerektiği 30-35bin TL aralığında, 1.4 lt Turbo motorlarla yürütülmesinin uygun olacağı sedan bir araç arzulanıyor. Ayrıca araç alırken yanında hediyede verilmesi gerektiği düşünülürse ülkemin insanı kar zinciri ve ilk yardım çantası talep ediyor. Donanım bakımından ise tek olarak sol yan ayna, otomatik sinyal sistemi, otomatik park asistanı ve şerit ihlal uyarı sistemini aracında görmek istiyor. Malum trafiğimiz ve yollarımızın durumu ortada.
– Benim için yerli araç demek o ülkeyi tüm dünyaya tanıtacak bir araç anlamına geliyor. Lada – Rusya, Samand – İran, Ford Amerika, Toyota, Honda, Mazda diyince Japonya, Hyundai – Güney Kore aklıma geliyorsa, Türkiye içinde bir marka olması gerekiyor. Lada her türlü şartta sorunsuz çalışan, motor teknolojisi Japon markalar, konfor ağırlıklı yayla araçlarla Amerikalı modeller ilk aklımıza geliyorsa Türkiye dediğimizde de o marka ve o yerli araç aklımıza gelmeli. Anadol, Devrim, Etox, Şamil, Onur, DiardiS ve ismini sayamadığım üretilmiş yada üretimine devam edilen tüm yerli araçların üreticilerine sesleniyorum. Elbet birgün kendimize has bir markamız ve yerli üretimini üstlendiğimiz bir otomobilimiz olacaktır. Geçmişe bakıp neden olmuyor değil geleceğe bakıp nasıl başarabilirizi düşündüğümüz, her evin bir garajı, o garajda herkesin küçük bir atölyesi, Tofaş’a telefon ettiğimde evimin önüne istediğim motoru kargo ile gönderebilmesi, her ilde bir yarış pistinin yada benzer şekilde güvenli bir pistin olduğunu gördüğümüz gün biz bu iş için ilk adımı atmışız demektir. Son bir örnek vererek bitirmek istiyorum. Mesela Tübitak bir yıllık bütçesini elinde tutup Ford markası, Volvo markasını satışa çıkardığında Çinlilerden önce devreye girseydi, geçen 3 yılda yerlinin yerlisini üretip dünyaya satıyor olacaktık.
[poll id=”27″]
Sizce Yerli Otomobilimiz nasıl olmalı? Hangi donanımlar yer almalı? hangi renk, kaç lira olmalı? Sedan mı HB mi yoksa SW’mu olmalı? Motoru Turbo mu atmosferik mi olmalı? Sizin hayalinizdeki yerli otomobilimiz nasıl olmalı? sorularının cevaplarını sanki üretilecek yarın kapımızda olacak gibi cevaplamanızı istiyorum. Yorumlarınızı bekliyorum.
Kaynaklar:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Devrim_%28otomobil%29
6 Yorum - Yerli Otomobilimiz Nasıl Olmalı?Yorum Yaz / Geribildirimde bulun