– Citroen C5 (X7) kasa koduyla 2008 Mayıs ayında duyurulmuştu ve beğeni ile karşılanmıştı. İkinci jenerasyonu 3 yaşında olsada 2010 yılındaki makyaj operasyonları ve güncel teknolojilerin kullanımı sayesinde 2011 yılında da hiç yaşlaşmamış olarak karşımıza çıkıyor. Yazılarımda da belirttiğim gibi Citroen kalıplarından sıyrılmak istiyor ama bir türlü o atağı yapamıyor. Bir sıyrılsa pir sıyrılacak. Ülkemize gelen C5 Tourer ise bildiğiniz C5 modelinin steyşın versiyonu. Benim steyşın araçlara karşı zaafım olduğunu bilen biri bu yazıyı neden yazdığımı anlayacaktır. Gelen yenilikler nelermiş bir göz atalım.
Citoren C5 Tourer 2011 Hakkında Kısa bilgiler:
– MCP (otomatikleştirilmiş 6 ileri şanzıman) şanzımanlı
– e-HDi micro-hybride teknolojisine sahip
– Nisan ayından itibaren C5 Tourer 1.6 e-HDi Dynamique MCP versiyonu 66.900 TL’den başlayan fiyat ile ülkemizde satışta olacak.
– 4,79 m uzunluğu, 1,86 m genişliği, 1,45 m yüksekliği, 2,81 m dingil mesafesine, 505 litrelik bagaj hacmine ve sedan versiyonuna göre 6 cm daha yüksek tavana sahip.
– Opsiyonel olarak 1.72 m2’lik cam tavan seçeneği mevcut.
– Yokuşta kalkış desteği, virajda aydınlatma sistemi, hız sabitleyici, hız sınırlayıcı, ön ve arka park yardım sistemi, Bluetooth, USB bağlantı noktası gibi teknolojileri barındırmakta.
– ABS, ESP,EBA (Acil fren destek sistemi), ASR (Antipatinaj sistemi), EBD, sürücü ve yolcu hava yastıkları, yan ve perde hava yastıkları ve sürücü diz hava yastığı standart olarak sunuluyor.
– Partikül filtreli 1.6 HDi 112HP dizel motor, direksiyon altından elektronik olarak kumanda edilen MCP (otomatikleştirilmiş 6 ileri şanzıman) ve düşük yuvarlanma dirençli lastiklerle birlikte kullanılıyor. Karma yakıt tüketimi 4,6 lt/100 km – CO2 emisyonu 120 g/km. Stop&Start teknolojisine sahip.
– Ülkemizde styeşın modeller pek tutulmadığını biliyoruz. Sedan ve HB modeller her zaman tercih edilmekte. Aile arabası diyince steyşın modeller akla gelmesi gerekirken SUV, MPV veya binek ticari araçlar aklımıza gelmekte. Kalabalık aile oluncada ticari araçların binek versiyonlarını tercih ediyoruz ne yazikki. Bunu aklımıza sokanlarda ne yazikki otomobil firmaları. O kadar çok segment yarattılar ki artık ne ne için uygun ona bile karar verememekteyiz. Bu konuya bu açıdan bakarsak Citroen yada başka bir firmanın ülkemize steyşın model getirmekte geç kaldı denmesi kadar saçma bir cümle olamayacağını düşünüyorum. Gelelim Citroen C5 Tourer‘a. C5 orta üst sınıf bir araç ve Tourer versiyonuda aynı şekilde. Araçta mevcut kasalı versiyonu ile benzer teknik ve elektronik özellikler bulunmakta.
– Yabancı sitelerde verilen bilgilere göre Citroen’in havalı süspansiyonu pekte havalı olmadığı yazılmış. Gelen tıkırtılardan, her koşulda darbeleri absorbe edemediğinden, ayrıca ne kadar doğru bilinmez debriyaj balatalarının kısa sürede bittiğinden söz edilmiş. Tabi ki bu durumlar ne kadar doğru yada ne kadar sürüşünüze etki ediyor bilemiyorum. Rakiplerine bakarsak Ford Mondeo Tourer, Opel İnsignia Tourer, Honda Accord Tourer hiçte yabana atılacak araçlar değiller. Son olarak motor seçeneğine gelelim. 1.6 e-HDi 110Hp motor 6 ileri otomatik şanzıman ile 1.5 tonluk aracı hareket ettirmeye çalışıyor. Sonuçta bir aile aracı diyebilirsiniz ama orta üst segmentte olduğunu düşünürseniz bu aracın 2.0lt+ e-HDi motorları hakketiğini görebilirsiniz. Belki de bir yetkili bu yazımı okur ve Citroen C5 Tourer için davet eder ve test etme şansı yakalarım. O zaman kesin ve net olarak nasıl bir araç görmüş olurum. Kim bilir.
CITROËN C5 ÜRÜN GAMI C5 TOURER İLE DAHA DA ZENGİNLEŞİYOR!
– Segmentinde referans modellerden biri olan ve önemli bir satış başarısına ulaşan Citroën C5’in ürün gamı Tourer versiyonunun satışa sunulması ile daha da zenginleşiyor. MCP (otomatikleştirilmiş 6 ileri şanzıman) şanzımanlı e-HDi micro-hybride teknolojisine sahip C5 TOURER; Türkiye’de station wagon segmentine ekonomik ve performanslı yeni bir seçenek getiriyor. C5 Tourer, 1.6 e-HDi Dynamique MCP versiyonu ile Nisan ayında satışa sunuluyor.
2008 yılının başında gerçekleştirilen lansmanından bugüne kadar başarılı satış adetlerine ulaşan ve her zaman kendi segmentinde ilk 3 araç içerisinde yer alan Citroën C5’in, 2010 yılı sonunda yenilenen yüzü ve farklı motor seçenekleri ile zenginleşen ürün gamına şimdi de sedan kasasına ek olarak station wagon versiyonu C5 Tourer ekleniyor. Citroën C5 Tourer; özgün ve dinamik tasarımının yanı sıra geniş bagaj ve iç hacmi, çevreye duyarlı ve ekonomik e-HDi teknonolojisine sahip motoru ile station wagon tutkunlarının beklentilerine tam anlamıyla cevap veriyor.
SIRADIŞI BİR STATION WAGON
Ön farlarının hemen altına yerleştirilen LED gündüz sürüş farları sayesinde ön görünümü daha da ışıltılı hale gelen C5 Tourer çarpıcı bir görünüme sahip. Hem gündüz hem de gece açık duran bu LED’ler otomobilin aydınlatma hatlarını ince bir dokunuşla güçlendiren bir ışık kılavuzu olarak dikkat çekiyor.
4,79 m uzunluğu, 1,86 m genişliği, 1,45 m yüksekliği ve 2,81 m dingil mesafesi ile sportif bir görünüme sahip C5 Tourer, sedan versiyonuna göre 6 cm daha yüksek tavanıyla arka yolcular için oldukça ferah bir iç mekan sunuyor. İç mekan daha da aydınlık ve rahat olsun isteyenler içinse opsiyonel olarak 1.72 m2’lik cam tavan seçeneği mevcut. C5 Tourer, station otomobillerin tercihinde önemli bir yer tutan bagaj hacmi konusunda da iddialı. 505 litrelik bagaj hacmi, kullanışlı yapısı ve taban seviyesinin daha düşük olması sebebiyle daha kolay bir yükleme fonksiyonu sunması Citroën C5 Tourer’ı rakiplerinden farklılaştıran önemli özellikleri…
Citroën C5 Tourer sahip olduğu yokuşta kalkış desteği, virajda aydınlatma sistemi, hız sabitleyici, hız sınırlayıcı, ön ve arka park yardım sistemi, Bluetooth, USB bağlantı noktası gibi teknolojileri ile konforlu sürüş için gereken her şeye sahip. Araçta güvenlik için gerekli tüm detaylar düşünülmüş. ABS, ESP,EBA (Acil fren destek sistemi), ASR (Antipatinaj sistemi), EBD, sürücü ve yolcu hava yastıkları, yan ve perde hava yastıkları ve sürücü diz hava yastığı standart olarak sunuluyor. Yine standart olarak sunulan arka koltuklarda isofix çocuk koltuğu bağlantıları da çocuk güvenliğini sağlıyor.
ilk kez yenilenen Citroën C5 ile tanıştıkları ve Yeni C4’te de kullanılan e-HDi micro-hybride teknolojisine sahip. Bu teknoloji ilk etapta; partikül filtreli 1.6 HDi 112 dizel motor, direksiyon altından elektronik olarak kumanda edilen MCP (otomatikleştirilmiş 6 ileri şanzıman) ve düşük yuvarlanma dirençli lastiklerle birlikte kullanılıyor. Bu teknoloji sayesinde sürüş konforuna ek olarak daha düşük yakıt tüketimi, kirletici gaz ve CO2 emisyonlarında ciddi oranda azalma sağlanıyor. Şehir içi/otoyol karma kullanımda yakıt tüketimi 4,6 l/100 km dolayındayken aynı kullanım şartlarında CO2 emisyonu 120 g/km seviyesinde. Şehir içinde yakıt tüketimi ve CO2 emisyonunda %15’e varan oranda tasarruf sağlanabiliyor. Bunun yanı sıra, Stop&Start teknolojisi sayesinde, özellikle şehir içi yoğun trafikteki kullanımlarda, % 25’e varan sürelerde motoru durdurarak, gereksiz yere motorun çalışmasını önlüyor.
Nisan ayında 1.6 e-HDi Dynamique MCP versiyonu ile satışa sunulacak olan C5 Tourer 66.900 TL’den başlayan fiyatıyla tüketiciyle buluşacak.
Kaynaklar:
http://www.topgear.com/uk/citroen/c5-tourer/verdict
http://en.wikipedia.org/wiki/Citro%C3%ABn_C5
http://tr.wikipedia.org/wiki/Citro%C3%ABn_C5
http://www.autoexpress.co.uk/carreviews/firstdrives/222432/citroen_c5.html
http://www.citroen.co.uk/new-cars/car-range/citroen-c5-tourer/#/new-cars/car-range/citroen-c5-tourer/