– Renault EDC, Türk kullanıcısına dizel otomatik keyfi yaşatmaya hazırlanıyor. Renault benzinli motorlarında BVA ismini verdiği 4 ileri tam otomatik şanzımanı kullanıyor. Dizel motorları içinse bugüne kadar bir otomatik vites kutusu seçeneği sunmamıştı. 2 Aralık 2010 itibariyle EDC (Efficient Dual Clutch) ismini verdiği 6 ileri otomatik vites kutusunu, yenilediği dizel motoru ile birleştirerek ilk adımda Mégane HB ve Fluence modellerinde sunacak. 2011 yılının ilk yarısında Grand Scénic, Mégane Sport Tourer, Mégane Coupé modellerinde ve 2011 yılı Nisan ayında Türkiye’de satışa sunulacak olan Mégane Coupé Cabriolet modelinde de bu EDC Çift Kavramalı vites kutusu ile beraber satın alınabilinecek.

– Megane ve Fluence modellerinde ve yakın zamanda diğer Renault modellerinde de kullanmaya başlanacak EDC vites kutusu yeniliğinin yanında motor özelliğinde yapılan iyileştirme ile 1.5ltlik DCi 105HPlik Renault dizel motoru 110HP üretir duruma gelmiş. Tork değeri değişmeyen motor artık Euro5 normalarını karşılayabilmekte. Bu sayede düşük yakıt tüketimini ve CO2 salınımınıda düşürmekte. Şehir içince 0.3lt, şehir dışında 0.1lt tasarruf sağlamakta. Örnek verirsek Manuel vitesli Magne HB 1.5Dci 105 HP – 4.5lt şehirdışı tüketim ve 120gr/km de değerler sunarken, yeni EDC 1.5DCi 110HP Megane HB modeli 4.4lt şehirdışı tüketim ve 114gr/km değerler sunabilmekte. Buda 100kmde 0.1lt yakıt tüketimi ve daha az zararlı gaz salınımı olarak bizlere geri dönmekte. 0.1lt tüketim azalması sizi komik gelmemeli. Esas iki tane karışım hazırlayıp bunu satanlar ve bu karışım %50 tasarruf sağlıyor diyenler sizi güldürmeli. Otomotiv sektöründe 0.1lt’lik bir düşüş bile ne kadar önemli olduğunu bilen kişiler, %50 tasarruf yaptırdım diye ortalıkta dolaşanların neden hala bu tarz safsataları aylık olarak ortaya çıkardığını anlamış olurlar. Bu açıdan bakıldığında %50 tasarruf yaptırabiliyorsa otomotiv firmaları bu kişileri havada kapar benden söylemesi. 🙂

– Gelelim vites kutusunun nasıl çalıştığına. Renault’un EDC ismini verdiği çift kavramalı otomatik vites kutusu aslında Ford’un PowerShift ismini verdiği şanzıman ile benzer özellikler taşımakta. Her iki vites kutusuda Getrag tarafından üretilmekte. Kullanıldığı motor özelliklerine göre firmalar tarafından gerekli ayarlamalar yapılmaktadır. Peki bu EDC yada PowerShift ismi verilen vites kutusu nasıl çalışıyor. İsminden de anlayacağınız gibi çift debriyaj bulunmakta. Çift debriyaj olduğu gibi motorun hareket verdiği çift dişli mili vardır. Bir milin üzeinde 1-3-5, diğer milin üzerinde 2-4-6-R dişlileri vardır. 1. viteste hareket halindeyken bu Renault’ta 12km/h hıza geldiğinde, hareket iletilmeyen 2. milin üzerinde bulunan 2. vites dişlisi yerine takılı vaziyette bekler duruma getirilir. Sistem, 2. vitese geçme komutunu aldığında, 2. milin debriyajını aktif hale getirip aynı zamanda 1. milin debriyajını pasif hale getirir. 2. vites zaten hazır beklediğinden, vites dişlisini yerine takmak için vakit kaybı olmaz, sadece debriyajın bırakılması için bir zamana ihtiyaç vardır ki bu da elektronik kontrol sistemleriyle çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Vites geçiş süresi olarak 290ms olarak verilmiş. VW tarafından patenti alınmış ve kendi üretimi olan DSG (Direct-Shift Gearbox) ‘nin vites değiştirme süresi 300ms olarak belirtilmiş durumda. Vites geçişlerinde 10mslik bir avantaj sunmakta.

EDC Teknik Özellikleri
Maksimum tork: 240 Nm
Ağırlık: 82 kg (çift sönümlü volan dahil)
Uzunluk: 384 mm
Grup mil eksen aralığı (Diferansiyel): 188 mm
Yağ hacmi: 1.7 lt
1. vites dişli oranı 15,6 (Mégane) – 17 (Scénic)
6. vites dişli oranı 2,4 (Mégane) – 2,6 (Scénic)
Açıklık: 6,6
Kontrol birimi: Entegre
Geri vites freni: Mekanik
Vites geçiş iticileri: Elektromekanik
Kavrama aktivatörleri: Elektromekanik

– Fiyatlandırma konusunda. Şu an Renault‘un sitesinden de güncel fiyat bilgilerine ve teknik detaylarına ulaşabileceğiniz Megane HB EDC ve Fluence EDC modellerinin açıklanan donanıma göre fiyat bilgileri:

Fluence :
Extreme 1.5 EDC 110HP – 46.650TL’den
Dynamique 1.5 EDC 110HP – 50.450 TL’den
Privilege 1.5 EDC 110HP – 53.400 TL’den

Megane HB:
Expression 1.5 EDC 110HP – 45.350TL’den
Sport Edition 1.5 EDC 110HP – 46.850 TL’den
Dynamique 1.5 EDC 110HP – 48.850 TL’den
Privilege 1.5 EDC 100HP – 48.850 TL’den başlayan fiyatlarla satışta olacak.

– Megane HB EDC Dizel, Fluence EDC Dizel modellerinin benzer özellikli bir araçla karşılaştırabilirmiyiz diye bakıyorum ama bulabildiğim farklı bir şanzımana sahip VW Golf DSG Dizel ve Jetta DSG Dizel modelleri göze çarpıyor. Fiyat ve yakıt tüketimi konusunda Renault daha avantajlı gözüküyor. Fiyatı çok bulanlar olabileceği gibi neden C sınıfı bir araca 50bin TL bağlayayım diye düşünenlerde vardır. Her zamanki gibi bunun tek bir açıklaması var. O da isteyen istediği özellikle beğendiği aracı alır. Burada aslında fiyat ön plana çıkmasına karşın eğer aracı beğendiyse para her zaman ikinci planda kalır. Renault firması bizlere şöyle bir istatistik sundu. Renault Fluence müşterilerinin %60’ı dizel motor tercih ediyor. Megane HB içinse müşterilerin %50’si dizel araç alıyormuş.

– Renault fabrikası 1999’den beri 1.5milyon K kodlu motor üretmeyi başarmışlar. 4 farklı motor e 100 farklı tipte üretebilme kapasitesi mevcut. K kodlu motorlar sırasıyla 1.4lt V8, 1.4lt 16V, 1.6lt 16V, 1.5DCi motor. 2008 yılından beride 400bin adet DCi motor üretimi yapılmış. Fabrikada motor üretimi haricinde şase 60 takım/saat, vites kutusu üretimi 7100 adet haftalık montaj ve 3200-5000 adet haftalık talaşlı imalat yapma kapasitesine sahip. Birkaç yerde okuduğum İthal araç alın yerli araç almayın cümlelerine belki bundan 10 ıl önce katılabilirdim ama günümüzde eğer beğendiğiniz araç yerli ise kesinlikle yerli üretim kasasını almanızı tercih etmenizi önerebilirim. Burada yerli araç tercih nedeniniz aslında hem ülke ekonomisi hemde ülke koşullarına göre revize edilmiş araçlar ve bu araçların ucuz yedek parçalarının her zaman elinizin altında
olmasıdır. İthal araç tercihleri aslında Ferrari alıp tüp taktırmanızdan içbir farkı yok bana göre.

– Bu kadar açıklama yazdım ama ben bu araçlardan Siyah Sport Paketli Megane HB modelini test ettiğimi söylemeyi unuttum. 2 Aralık 2010 günü Bursa Oyak-Renault Fabrika ziyareti sonunda bizlere tahsis edilen ve Bursa – Yalova arası 67km boyunca sürme fırsatı yakaladığımız araçta dönüşümlü olarak sürücü, yolcu koltuğu ve arka koltukları sırasıyla işgal ettik.Bu test esnasında birkaç şey dikkatimi çekti. Araç sessiz, otomatik vites belli bir devirden sonra dip gazlarda size ayak uydurmayı çok iyi başarıyor ve 4.500 d/d sırasıyla vitesleri değiştiriyor. Bu arada vites kolunu kendinize çekerek göz açıp kapayıncaya kadar 6.vitese geldiğinizi görüyorsunuz. Benim karşılaştığım sorun, tam olarak o araca mı ait, genelinde mi böyle bir durum mu var yoksa tamamen benden kaynaklı bir durum mu bilmiyorum ama gaz pedalını tamamen bastığınızda yada dip gaz yaptığınızda araç 1sn civarında duraklıyor ve sanki olduğu yerde çakılı kalıyor daha sonra gerçek hünerini gösteriyor. Otoyol kullanımında yaklaşık 7 adet radara denk geldik. Ort. 140km/h hızlarda kullandık. Benim düz yolda ulaşabildiğim son hız 155km/h bu hıza kadar nasıl ulaştığınızı anlamıyorsunuz ama bu hızdan itibaren motor aracı hızlandırmak pek istemiyor. Yokuş aşağı inişlerde ise 170km/h hıza kadar ulaştık ve virajları benim açımdan mükemmel şekilde alabildi. Bu arada aracın son hızının 185km/h olduğunuda belirtelim. Manuel vitesli kardeşine göre 0-100km/h hızlanması ise 0.3sn daha yavaş kalıyor. kısaca normal kullanımlarda bu farkı hissetmeniz mümkün değil. Navigasyon sistemide artık Avrupai olma yolunda. Sistemin kumandasını pek kurcalayamadık ama neden böyle bir kumandaya ihtiyaç duyulmuş orasını bilemiyorum. Navigasyonda 2 sorunla karşılaştık, birincisi Renault Bayan sesini yüklememiş. 🙂 İkincisi ise belli noktalarda eski taş plaklar gibi sürekli belli cümleleri tekrar eden bir adamla uğraştık durduk. Sesini kapatarak çözüme ulaştık. Sürücü, yolcu ve arka koltuklarda gerçek anlamda kendimi güvende hissettim. Motor sesi, rüzgar sesi, asfalt sesi spor kullanım tarzını sevenler yada şöyle diyelim üst devirlerde kullanmayı sevenler ve kulakları duyarlı olanlar için duyulabilir yükseklikte ve güzel geliyor ama normal sürüş stilinizde bu sesleri muhtemelen duymayacaksınız. Bu arada yakıt tüketimi pek doğru olmayabilir ama yol sonunda yol bilgisayarı bize 7.2lt tüketim göstermekteydi. Sakin kullanıcıların fabrika değerlerini tutturmamaları için karşılarında hiçbir engel yok.

– Magane HB modelini beğendim. Fluence modelini henüz test etmedim ama daha büyük hacmi dışında pek farklı bir araç olacağını düşünmüyorum. Umarım önümüzdeki aylarda bu aracı daha uzun sürelerde kullanma ve test etme fırsatı yakalarım. O zaman daha net ve doğru yazılar yazabilirim. Renault’un bizlere bu fırsatı verdiği, davet ettiği ve tanışma fırsatı yakaladığım Renault CRM Uzmanı Emre ve 41-29 Ajansından Onur Cengiz‘e teşekkürlerimi iletiyorum. Benim için önemli ve güzel bir gündü. Çektiğim tüm fotoğrafları Facebook Albüm Sayfamdan ulaşabilirsiniz.

Basın Bülteni – 2 Aralık 2010

EDC ÇİFT KAVRAMALI OTOMATİK VİTES KUTUSU: OTOMATİK VİTES KONFORU, DİZEL EKONOMİSİ

Otomatik vites kutusunun kullanım rahatlığı ve konforu, manuel vites kutusunun ekonomisi ve tepki gücü

Renault yeni bir altı ileri otomatik vites kutusu sunuyor. EDC olarak adlandırılan bu vites kutusu (Efficient Dual Clutch), klasik otomatik vites kutularına nazaran net düşüş gösteren yakıt tüketimi düzeyi ve CO2 salımları sergiliyor (%17’ye kadar yakıt tüketim düşüşü, km başına yaklaşık 30 g CO2 azalması sağlanıyor).
Bu yeni EDC vites kutusu Türkiye’de ilk kez 2010 yılı Aralık ayında tüketiciyle buluşuyor. Mégane HB ve Fluence modellerinde lasmanı gerçekleştirilen otomatik EDC vites kutusu, 2011 yılının ilk yarısında Grand Scénic, Mégane Sport Tourer, Mégane Coupé modellerinde yer alacak. 2011 yılı Nisan ayında Türkiye’de satışa sunulacak olan Mégane Coupé Cabriolet modelinde de, EDC vites kutusu, motor seçenekleri arasında yerini alacak. Azaltılmış CO2 salımlarıyla, Fluence ve Mégane HB Renault Eco2 imzasını taşıyan ilk otomatik vites kutulu versiyonlar olarak Türkiye ürün gamında yerini alıyor. Fluence’ın 1.5 EDC 110bg motor seçeneği Extreme, Dynamique ve Privilège versiyonlarında sunuluyor. Mégane HB 1.5 EDC 110bg seçeneği ise Expression, Sport Edition, Dynamique ve Privilège donanım seviyeleriyle tüketicinin beğenisine sunuluyor. Fluence 1.5 EDC 110 bg 46.650TL, Mégane 1.5 EDC 110bg ise 45.350TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Otomatik vites kutusu EDC’nin üstünlükleri:
Renault’nun yeni otomatik vites kutusu EDC, otomatik vites kutuları ailesine aittir. Debriyaj pedalı yoktur, vites kumandası otomatik tiptendir (PRND) ve tek dokunuşlu kumandalıdır (+/-). İdeal vitesi seçen bir işlemciyle kumada edilen vites geçişleri, otomatik ve yumuşak şekilde yapılır.
Motorun verimini ve yakıt tüketimini optimize etmek amacıyla, Renault EDC vites kutusu için « kuru » tip çift kavramalı bir teknoloji seçimi yaptı. Bu teknoloji iki kavrama içeriyor: Birincisi tek viteslere (1., 3. ve 5.), ikincisi ise çift viteslere (2., 4., 6.) ve geri vitese ayrılmış bulunuyor. Dişliler dört mil üzerinde taşınıyor: İki adet konsantrik grup mili (her biri bir kavramaya bağlı) ve iki adet kamalı mil. Vites seçimi, aynı manuel vites kutusunda olduğu gibi senkromeçlerle yapılıyor. Bir işlemcinin kumanda ettiği elektrikli iticiler senkromeçlerle kavramaları yönetiyor.

– Manuel vites kutulu otomobillerde elde edilenlerle kıyaslanabilir tüketim değerleri ve CO2 salımları
Bu hedef Renault mühendislerinin çeşitli teknik tercihlerine rehberlik etti:
• « Yaş » kavrama disklerinde veya klasik otomatik vites kutularının konvertisörlerinde bilinen istenmeyen sürtünmelerin sınırlandırılmasını sağlayan « kuru» çift kavramalı teknoloji.
• Enerji tasarrufu sağlayan elektrikli iticilerle çift kavramanın ve senkromeçlerin yönetimi.
• Minimum tüketim amacıyla optimize vites geçiş yasalarının ayarlanması: Sistem, belli bir hızda en yüksek viteste olacak şekilde hızlı vites artışı sağlıyor, bu ise tüketimin ve CO2 salımlarının kontrol altında tutulmasını mümkün kılıyor.

Güvenli akıcı sürüş
Hızlı ve akıcı otomatik vites değişiklikleri
Tüm otomatik vites kutularında olduğu gibi, vites geçişleri « tork altında » gerçekleşiyor: Vites geçişlerinde motor ile tekerlekler arasında tork transferinde herhangi bir kesinti olmuyor.
Vites değiştirme dışındaki sürüş fazlarında, kavramalardan biri kapalıdır (motor torkunu geçirilmiş olan viteste aktarır, diğeri ise açıktır ve bir sonraki geçirilecek vitese bağlı kalır). Uygun anda vites geçişi bir kavramadan diğerine geçerek gerçekleştirilir: Birinci kavrama açılırken, ikincisi aynı anda kapanır, bu da vites değişikliği (« tork altında ») sırasında sürekli çekiş olmasını sağlar.
Vites geçişleri esnek ve sarsıntısız oluyor ve rahat ve güvenli seyahatler için akıcı bir sürüş sağlıyor.
Sürücünün komutlarına anında cevap:
Altı ileri vitesli ve kısa geçiş süreli (290 ms) yeni vites kutusu EDC büyük bir tepki gücüne sahip olup, gerek otomatik modda gerekse tek dokunuşlu modda mekanik vites kutularınınkine benzer bir sürüş keyfi sağlıyor.
İşlemci çeşitli sürüş parametrelerine bağlı olarak ideal vitesi seçiyor. Tam ihtiyacı olduğunda uygun gücü hızla vererek sürücünün komutlarına anında cevap veriyor.
Sürücü her an tek dokunuşlu modu seçerek sistemin kumandasını tekrar elde edebiliyor.
Daha akıcı sürüş için optimum « sürüklenme ».
Klasik bir otomatik vites kutusunda olduğu gibi, rölantide fren pedalı serbest bırakıldığında otomobil aşamalı şekilde harekete geçiyor. Bu sistem özellikle trafik sıkışıklığında veya park manevralarında son derece işlevsel oluyor.
Rampada kalkışta yardım sistemi:
Yokuşta kalkışlarda sürücü pedal frenini bıraktığında, otomobili birkaç saniye hareketsiz tutmak için sistem tekerlekler üzerindeki fren basıncını sürdürüyor. Sürüklenme önleme sistemi ile birleşen bu sistem otomobilin geri hareketinin önlenmesini sağlıyor ve rampada güven içinde kalkışları garanti ediyor.

Bu yeni EDC vites kutusu Türkiye’de ilk kez 2010 yılı Aralık ayında tüketiciyle buluşuyor. Megane HB ve Fluence modellerinde lasmanı gerçekleştirilen otomatik EDC vites kutusu, 2011 yılının ilk yarısında Grand Scénic, Mégane Sport Tourer, Mégane Coupé modellerinde yer alacak. 2011 yılı Nisan ayında Türkiye’de satışa sunulacak olan Mégane Coupé Cabriolet modelinde de, EDC vites kutusu, motor seçenekleri arasında yerini alacak.
Bu otomatik vites kutusu ile donatılmış olan Mégane Hatchback ve Fluence sadece 114g CO2/km salım değeri sergiliyor.

Renault Mais İletişim Müdürlüğü

Güncelleme – 28 Aralık 2010 Saat: 12:45

– Renault EDC vitesini daha iyi tanıtabilmek ve detayları herkese sunabilmek amaçlı bir site açmış. Çok fazla detay yok ama bilgi amaçlı böyle bir sitenin olması gerekliydi. Renault EDC Websitesine burada buyrun.

Kaynak:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dual_clutch_transmission
http://www.renault.com.tr/page.aspx?id=518

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

Yoruma Kapali

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi