Tesla Roadster, Tesla Motor tarafından üretilecek ilk araç,tek şarjda ulaşabildiği menzil 322 km, 0’dan 100 km/s’ye ulaşma süresi 3.9 saniye, yaklaşık 250HP gücünde özel bir elektrik motoru ile azami hızı 160 km/saat. Aracın ilk prototipleri Haziran 2006, ticari olarak satışına 2008 yılında başlandı. Bu aracın ön plana çıkmasında ve ülkemize de gelmesinin 2 nedeni var. 2010 İstanbul Kültür Başkenti olacak olması ve Temiz Gelecek isimli organizasyon.

Tesla Motors 2004 yılının başlarında kuruldu ve ilk ürünleri AC Propulsion’s tzero concept car‘dı. Aslında bu aracın en büyük yeniliği motoru ve güç ünitesinde saklıydı çünkü hepsi patentlerle korunuyor. Tabi ki firma için güç ünitesi ve şarj sistemleri üretmesi yeterli değildi. Bu nedenle 2005 yılında İngiliz Lotus ile bir anlaşma imzalayarak Lotus Elise modeli üzerinde geliştirmeler – yenilikler yapma şansı buldular. Bu yenilikler aracın şasesi ve gövdesinde gerçekleşti. Tesla mühendisleri gövdeyi karbonfiber yaparak ağırlığı azaltılar ve fazla olan herşeyi araçtan kaldırdılar. Firma 2004 ile 2007 yılları arasında birden çok Roadster prototipi geliştirdi. 2006 yılında 10 adet, 2007 yılında ise 26 adet prototip araç üreterek bu araçları kendi güç ünitelerini entegre ettiler ve günümüz araçlarına uygulanan tüm test koşullarda ve ortamlarında araçlarını denediler.

– Tesla ve Roadster modelinin tanıtımı 2006 yılında Santa Monica, California’da 350 kişilik özel davetlinin önünde Santa Monica Havalimanı Barker Hangar’ında yapıldı.Aynı yıl içinde San Francisco International Auto Show’da yerini çoktan almıştı bile. Bu Roadsterin ilk fuarıydı ve devamında Los Angeles, Detroit ve Frankfurt fuarlarında da kendini gösterme fırsatı yakaladı. Global Green 2006, 2007 Index Design ödüllerini kazanan Roadster, 2008 yılında artık bir prototip değildi ve yola çıkmaya hazır durumdaydı. 2009 Haziran ayına kadar firma 500 araç üretmişti bile. Artık ürününü pazarlamaya başlayan firma 2010 modelini çıkardı ve ardından Sport modeli üretmeye başladı. Sport modelinin güncel Roadsterden farkları ise:

* İç mekanının tamamen değiştirilmiş olması. Deri döşemeler, karbon kaplı yüzeyler.
* Video ekranının yer alması ve bu ekranda araç ile ilgili tüm verierin grafiksel bir arayüzde gösteriliyor olması.
* Motorun daha verimli çalışması. Bunu hızlanmasını 3.7snye çekmesinden anlıyoruz.

– Tesla Motors 2010 yılında ise söyle bir uygulama yaptı. Bu elektrikli aracını tüm dünyada duyurmak ve ne kadar kullanılabilir olduğunu gösterebilmek için Geneva autoshow’dan başlayarak Paris Autoshow’a kadar geçen 6 aylık süreçte araç dünya turuna çıktı. Temmuz 2010 yılında firma Roadster 2.5 ismini verdiği modeli tanıttı. Bu model korkunç fiyatıyla beraber geldi. ($112.845) Bu modelin diğerlerinden farklı yanları:

* Yeni bir görünüz ve yeni bir ızgara tasarımı.
* Koltukları daha geniş, konforlu ve yanal destekleri arttırılmış.
* 7inç dokunmatik panel ve aynı zamanda geri görüş kamerası özelliği

– 2008 yılında 100, 2009 yılında 320 adet, Ocak 2010 satış rakamlarıyla 1200 adede ulaşmış durumda. 2011 yılı sonuna kadar satış adedinin 2400 olması bekleniyor. Aracın parçalarının %6sı Lotus Elise ile ortak. Şasesi halen Lotus firması tarafından üretilmekte. Şöyle bir durum ortaya çıkıyor. Tesla Roadster’in parçaları dünyanın çeşitli noktalarında üretilmekte. Mesela şasesi İngiltere ve Fransa, güç ünitesi Almanya, vites kutusu Detroit, gövdesi Fransa, frenleri ve hava yastıkları Siemens tarafından Almanya’da üretilmekte. Bu parçalar eğer araç Kuzey Amerikada satılacaksa California’ya , Avrupada satılacak ise İngilterede toplanarak son montajı yapılmakta. Biraz karmaşık gelebilir yada saçma olabilir ama şöyle düşünün araçta günümüz araçlarındakine benzer bir güç ünitesi, benzin deposu, elektrik sistemi yok. Gövdesi fabrikadan ilgili yere gönderiliyor, elektrik motoru – bataryası – elektronik modülü yada kontrol ünitesi – şanzımanı takılarak montajı sona eriyor. Üretim adetlerinin düşük olması ve her müşteriye aracının özel hazırlanması nedeniyle de böyle bir yol seçilmiş olması gayet normal.

Genel Özellikleri:
Manufacturer Tesla Motors
Also called Code name: DarkStar[1]
Production 2008–2012
Sınıfı: Roadster
Gövde Şekli: 2-door Roadster
Tipi: Arkada ortadan motorlu, arkadan itişli
Şanzıman: 2 vitesli BorgWarner üretimi
Şarj Süresi: 3.5 saat
Pil Ömrü: 100.000mil
Aks mesafesi: 2,352 mm (92.6 in)
Uzunluk: 3,946 mm (155.4 in)
Genişlik: 1,873 mm (73.7 in)
Yükseklik: 1,127 mm (44.4 in)
Boş Ağırlık: 2,723 lb (1,235 kg)
Selefi: Lotus Elise
Tasarımcı: Tesla Motors

– Tesla Roadster, bildiğimiz benzinli motorlardaki kadar komplike bir sistemden oluşmamakta. 4 ayrı sistemin beraber çalışması bu araç için yeterlidir:

* Enerji depolama sistemi (ESS)
* Elektronik güç kontrol modülü (PEM)
* Elektrik motoru
* Kadamesiz manuel şanzıman

– Tesla Roadster’de herşey motor ünitesinde gizli. 3 fazlı 4 kutuplu elektrik motoru maksimum 248 hp (185 kW) güç üretmekte. Devamlı olarak (0 – 6000 d/d aralığında) 270 N·m tork sunmakta. Bunun anlamı motorun, torku 0 devirde yani boştayken bile hazır olarak tutması. Hava soğutmalı tabi ki. 2009 Detroit Auto Show’da tanıtılan yeni motor ise 288 hp (215 kW) güç üretmekte. Motorlar 14000 devir çevirebiliyorlar ama tamamen bu kadar yüksek devirlere ihtiyaç duyulmamakta. Çünkü belli devirden sonra hem araç hızlanması azalacak hemde şanzımanın ne kadar sorun yaratacağı ortaya çıkacaktır.

– Tesla ürünlerini kendine ait 13 adet showroom , sitesi aracılığıyla internet üzerinden ve telefon görüşmesiyle satışını yapmakta. herhangi bir byisi yada yetkili satıcısı bulunmamakta. Amerika dışında ilk mağazasını Londrada 2009 yazında açmış, 2010 yılı içinde de sağdan direksiyonlu araçlar üretmeye başlayacağı belirtilmiş. Aralık 2009 Munich, Aralık 2009 Monaco, 2010 yaz aylarında Zürih ve Kopenhag ‘a mağaza açmış durumda.

– Şimdi diyeceksiniz servis olayını nasıl yapıyorlar. Yukarıda da belirttiğim gibi araç günümüzdeki araçlar kadar karmaşık ve birden çok arıza yapabilecek parça içermemekte. Yağ değişimleri, egsoz muayenesi gerekmiyor. Tesla sitesi aracılığıyla müşterilerine bilgiler veriyor ve antifriz değişimi ve her 12000 milde bir servise gelmesini talep ediyor. Ayrıca servis olayını bir adım öne taşıyarak mobil üniteler kurmuş. Haber veriyorsunuz donanımlı mobil ekip kapınıza kadar gelip aracınızın bakımını yapıyor.

– Tesla Roadster 2010 yılının iki Avrupa Kültür Başkenti arasındaki yolculuğunu 28 Eylül 2010 günü istanbulda sona erdirdi. Ertesi günü yapılan etkinliğe ise Emre arkadaşım katıldı ve kendisinin yazısınıda ilgili adresten okuyabilirsiniz. Sonuç olarak temiz çevre, basit donanımlı bakım gerektirmeyen araçlar çoğalması gerekiyor. Ama henüz dünya otomotiv endüstrisi acaba elektrikten mi? – hidrojenden mi? – hibrit teknolojisinden mi? havadan mı? daha çok para gelir onun kararını henüz veremedi.

Tanıtım Videosu

AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTLERİ ARASINDAKİ ELEKTRİK

Dünyanın en hızlı elektrikli arabaları arasında ismi ön sıralarda anılan Tesla Roadster, 2010 yılının iki Avrupa Kültür Başkenti arasındaki yolculuğuna başladı. 16 Eylül’de Essen’den yola çıkan iki adet Tesla Roadster, biri Türk biri Alman iki üniversite öğrencisi tarafından İstanbul’a doğru yol alıyor. 28 Eylül Salı günü, İstanbul’un ilk kamusal sergi alanı Sanat Limanı’na ulaşacak elektrikli arabalar için düzenlenecek tanıtım, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve RWE Holding’in ev sahipliğinde gerçekleşecek.

İstanbul’un ilk kamusal sergi alanı Sanat Limanı’nın destekleyicileri arasında yerini alan RWE Holding, 2010 yılının iki Avrupa Kültür Başkenti İstanbul ve Essen’i ‘yeşil’ bir projede bir araya getiriyor. RWE Holding’in Essen’deki merkezi tarafından hazırlanan “Temiz Çevre ve Temiz Gelecek” adlı proje kapsamında, dünyanın en hızlı elektrikli arabalarından biri olan iki adet Tesla Roadster, Jale Mercan ve Alexander Wynands isimli üniversite öğrencileri tarafından kullanılıyor.İstanbul 2010 ve Essen 2010 logoları ile giydirilen araçlar 13 gün sürecek yol macerasında 17 Avrupa ülkesine uğrayacak. “Temiz Çevre ve Temiz Gelecek” için Almanya’dan yola çıkan elektrikli arabaların yolculuğu, 28 Eylül Salı günü İstanbul’da sona erecek. Üniversite öğrencilerinin iki Avrupa Kültür Başkenti’ni birleştiren bu zorlu yolculuğu Almanya’nın Kabel 1 TV kanalı tarafından takip ediliyor. Jale Mercan ve Alexander Wynands yol boyunca yaşadıklarını, elektrikli arabalara bir geceliğine ev sahipliği yapacak olan Sanat Limanı’nda düzenlenecek kokteylde anlatacaklar.

Almanya’dan araçların yola çıkışı esnasında düzenlenen törende, Essen 2010 Genel Müdürleri Fritz Pleitgen ve Oliver Scheytt, İstanbul 2010 Ajans Başkanı Şekib Avdaviç’e verilmek üzere bir mesaj da iletti. Genç sürücüler, İstanbul’a vardıklarında Essen 2010 Genel Müdürleri Pleitgen ve Scheytt’in mesajını da İstanbul 2010 Ajans Başkanı Avdagiç’e teslim edecek.

Dünyanın En Hızlı Elektrikli Arabasını Denemek İster Misiniz?
2010 yılının iki Avrupa Kültür Başkenti’nin enerjilerini birleştiren en hızlı elektrikli araçlarından biri olan Tesla Roadster’in yol hikayesini www.temizgelecek.com adresi üzerinden takip edebilirsiniz. Siteye üye olarak dünyanın en hızlı elektrikli aracında test sürüşü yapma şansı bulabilirsiniz.

Sanat Limanı Hakkında
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul’da gerçekleşecek olan yerel ve uluslararası sergiler için talep edilen mekan ihtiyacını karşılamak üzere Tophane’deki Antrepo 5’i altı aylık bir çalışmayla yenileyerek, geçtiğimiz ay (19 Haziran 2010) İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Sanat Limanı adıyla hizmete açtı.Sanat Limanı İstanbul için kalıcı nitelikte kamusal bir sergi merkezi modeli sunuyor. Merkez yerli ve yabancı sanatçılar ve izleyiciler için İstanbul 2010 sürecinde bir bilgi, iletişim ve buluşma yeri olma işlevini de taşıyor. Altı ay süren çalışmalar kapsamında Tophane’de bulunan Antrepo binalarından 5 Numaralı binanın 3600m2’lik iki katı sergiler için teknik ve estetik açıdan yenilendi. Ulaştırma Bakanlığı tarafından 2010 yılı sonuna kadar kamusal bir sergi alanı olarak İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı etkinliklerine tahsis edilen Sanat Limanı’nda, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansına başvurmuş ve onaylanmış bağımsız bütçesi olan yerel ve uluslararası sergiler yer alıyor.
RWE Holding Hakkında

RWE, Avrupa’nın önde gelen beş elektrik ve gaz şirketinden biridir. Şirket elektrik ve gaz üretimi, ticareti, iletimi ve satışı alanlarında faaliyet göstermektedir. 70 bin üzerinde çalışanı ile şirket, Avrupa’da 16 milyon üzerinde müşterisine elektrik ve yaklaşık 8 milyon müşterisine gaz temin etmektedir. RWE, 2009 yılında 48 milyar Euro hasılat kaydetmiştir. RWE, elektrik üreticileri arasında Almanya’da birinci, Hollanda’da ikinci ve İngiltere’de üçüncü sırada yer almaktadır. Şirket, Orta ve Güneydoğu Avrupa’daki konumunu sürekli olarak geliştirmektedir. Yenilenebilir enerji bu alanda önemli rol oynamaktadır.

Kaynaklar:
http://www.acpropulsion.com/
http://www.teslamotors.com
http://www.temizgelecek.com/
http://www.burayayaz.com/tesla-roadster-test-surusu.html
http://tr.wikipedia.org/wiki/Tesla_Motors
http://www.bilgiustam.com/sadece-elektrikle-calisan-arac-tesla-roadster/
http://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_Roadster
http://auto.howstuffworks.com/tesla-roadster1.htm

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

Yoruma Kapali

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi