Karolina Sobecka‘nın projesi olan Puff, insanları bilinçlendirmek amacıyla araçlarının doğaya ne kadar karbon salınımı yaptığını etkin şekilde gösterebilen bir aparat. Aracın egzos borusuna yerleştiriliyor ve araç çalıştığı sürece gerçek zamanlı olarak egzos gazı içeriğine göre Puff rengini değişerek size uyarıda bulunuyor. Bu uyarı ekranınıda günümüzün en popüler oyncağı Iphone ile yapıyor.
Karolina Sobecka kimdir? http://www.amateurhuman.org
Karolina Sobecka bir tasarımcı, ressam. Çoğunlukla bilgisayarda ürettiği tasarımlarıyla önplanda olan bir kişi ama bu Puff aparatı ise gerçek dünyada tasarladığı ilk çalışması.
James George kimdir?
Iphone eklentisini yazan kişi. NY Brooklyn’de yaşayan serbest çalışan bir yazılım geliştiricisi. Puff hakkındaki düşüncesi ise kesinlikle önümüzdeki zaman diliminde bu tarz aparatların insanları bilinçlendirmeye yönelik olarak artacağına inanıyor. İllaki Puff’u aracınızda kullanmanız gerekmiyor. istenirse güzel bir lamba olarak odanızın bir köşesine dekor olarak yerleştirebilir.Bu sayede odanın o bölümüne daha çok oksijen, daha temiz bir havanın dolaşmasını sağlayabilirsiniz.
Frank Pichel kimdir?
Puff’un ilk sahibi diyebiliriz. NY’da yaşıyor ve tasarım yönetmeni olarak çalışıyor. Ford marka pick up aracında Puff’u test eden ilk kişi. Puff hakkındaki düşüncesi ise insanlara dünyayı fosil yakıtlarla nasıl kirlettiğimizi tek tek anlatırsak belkide yarısı başını çevirip gideccektir. Ama bu aparat sayesinde artık konuşmaya, bağırmaya ve çağırmaya gerek kalmadan direkt göze hitap ederek doğaya ne kadar tehlike saçıldığını gösterebiliyoruz.
Aparat nasıl çalışıyor?
– İlk önce bir İphone’nunuz olması gerekiyor. Aracın içine yerleştirilmiş prizi sayesinde telefonunuz aparat ile gerçek zamanlı bilgi alışverişinde bulunuyor.
– Havayı koklayan sensör (MAF) yardımıyla sn’de 10 veri gönderebiliyor. Bu bilgiler sayısal verilere dönüştürülerek telefonunuz ekranına yansıtılıyor. Bu sayede ne zaman vites değiştireceiniz, hangi devirlerde aracınızı kullanabileceğiniz bilgisinide edinebiliyorsunuz.
– Iphone kablosuz olarak aparat üzerindeki Arduino mikrokontrolürüne bilgi vererek lambaların farklı renklerde yanmaya başlıyor.
* Sensör tarafından algılanan hava içindeki zararlı gaz (NOx, CO ve hidrokarbonlar) miktarına göre Puff’un aldığı renkler:
– 0.2 lb CO2/min altında Yeşil ışık
– 0.2 – 1.2 arasında Turuncu ışık
– 1.2 ve üstündeki değerlerde Kırmızı ışık
greenMeter uygulaması nedir?
– Iphone ve Ipod Touch için üretilmiş Puff ile beraber çalışan uygulamadır. Bu uygulamaya benzer birden çok uygulama da Iphone için bulunmakta.
Computing the Fuel Consumption of your Vehicle
This is a fairly straightforward approach. Most vehicles do not have a fuel flow sensor, therefore; you need to use the Mass Air Flow (MAF) sensor and the Vehicle Speed Sensor (VSS) to calculate miles per gallon (MPG).
1. Mass Air Flow – The mass of Air in grams per second consumed.
2. Vehicle Speed Sensor – The actual speed of the vehicle.For today’s vehicles and by EPA regulations vehicles use the oxygen sensors to feedback data to the ECM and control the air to fuel ratio. This ratio is set at the chemically ideal value of 14.7 grams of air to every gram of gasoline. Since we now have a quantitative value we can use other known values to convert the MAF to Gallons of gas per hour (GPH) and then calculate miles per gallon (MPG).
Here are the steps to make the conversion:
1. Divide the MAF by 14.7 to get grams of gas per second2. Divide result by 454 to get Lbs gas per second
3. Divide result by 6.701 Gals gas per second
4. Multiply result by 3600 to get gallons per hour
The math expression for GPH is: MAF * 0.0805
The value for vehicle speed is delivered in Km/Hr, to convert to miles multiply by 0.621317. To calculate MPG divide the MPH by GPH. The final math expression for MPG will be:
(VSS * 7.718)/MAFSome vehicles don’t have the MAF sensor, but that value can be estimated by using getting the MAP (mainfold air preasure), RPM and tempterature values:
MAF = RPM * MAP / absolute temperatur (PID15)
We can calculate the amount of CO2 burned, since according to the EPA a gallon of gasoline produces 19.4 pounds (or 8.8 kilograms) of CO2.
Not:
– Birimler bizim kullandığımız standartlarda olmadığı için teknik açıklamalara hiç girmedim. Pound, libre birimlerini çevirmek gerekiyor. İlgilenen var ise bunları orjinal sitesinden bakarak öğrenebilir.
* MAF: Mass Air Flow (Bazı araçlarda standart bulunuyormuş.)
Kaynaklar:
http://blog.makezine.com/archive/2010/09/world_maker_faire_ny_puff_interview.html
http://www.amateurhuman.org
http://www.fueleconomy.gov/feg/co2.shtml