– 1970’li yıllarda önce rallilerde kazanmak sonra yollarda kullanılması için prototip olarak Bertone imzalı Stratos HF Prototipo ile başlayan süreçte, Lancia Stratos HF Stradale (yol versiyonu) 1975 yılında Genova Fuarında tanıtımıyla devam etti. 1973 – 1979 yılları arasında ralli parkurlarında estirdiği rüzgarla fenomen olmuş bir araç haline geldi. 1997 yılında Genova Motor Show’da Franco Sbarro imzalı tanıtılan “Ionos” isimli araçla ile uzun süre aradan sonra tekrar karşımıza çıkan Stratos, 2000 yılında Turin motor Show’da İtalyan tasarım ve mühendislik fırması olan Stola tarafından “S81” ismiyle tekrar yorumlandı. 2005 yılında Fenomenon Stratos konsept olarak adını duyuran model, 2008 yılında Alman otomobil parça sağlayıcısı Brose KG sahibi Michael Stoschek girişimi ve Stratos koleksiyoncusu Fenomenon firması sahibi Christian Hrabalek tarafından mali olarak desteklenerek “New Stratos” konsepti ortaya çıkarıldı. Lancia’nın 40.yaş gününe özel olarak 2010 yılında Eylül ayında Paris Motor Show’da görücüye çıkacak sadece 1 adet bu sefer Pininfarina tarafından üretilen Stratos, Fiat grubunun ürünü olsada bu araç yollarda pek sık görülemeyecek ne yazikki. Alfa Romeo 8C gibi bu araçta sınırlı sayıda üretilip azınsanmayacak derecede bir fiyatla koleksiyonerlerin beğenisine sunulacaktır. Biz şimdilik fotoğraflar ve videolar ile yetinelim.

Orjinal websitesi: http://www.new-stratos.com/en/ adresinden tüm detayları alabilirsiniz. Henüz bilgiler yeni olduğu, aracın teknik detayları açıklanmadı , test sürüşlerinin ve geliştirmelerin sürdüğünü siteye girerek öğrenebilirsiniz. Bu bilgiler açıklandıkça sitede ilgili bölümler gün yüzüne çıkmakta.

Lancia Stratos Tarihi:
– 1970’lerin başından 1980’lere kadar çok başarılı ralli otomobilidir. Firmanın ilk kez bu ürettiği farklı bir ralli otomobilidir. Firmanın bu ralli projesinin arkasında 3 isim var. Lancia team manager Cesare Fiorio, British racer/engineer Mike Parkes and factory rally driver Sandro Munari.
– Bertone baş tasarımcısı Marcello Gandini tarafından gövdesi tasarlanan, 1970 yılında Turin Motor Show’da konsept bir araç olarak tanıtılan Stratos Zero isimli pek rekabetçi olmayan – biçimsiz ve basık gövdeli, kısa ama geniş bir araç olarak tanıtıldı.
– 1971 yılında Lancia Stratos HF (High Fidelity) isimli prototipi tanıtıldı. Bu prototip kırmızı renkli, ön çamurlukları bile belirgin olmayan dümdüz bir araçtı. 3 farklı motor seçeneği sunulmaktaydı. Lancia Fulvia engine, the Lancia Beta engine ve mid-mounted 190 bhp (140 kW) 2418 cc Dino Ferrari V6. V6 motor 0-100km hızlanmasını 5sn altında gerçekleştiriyordu ve 233km/h son hıza ulaşabiliyordu.
– 1972 ve 1973 sezonunda Lancia aracını birçok yarışta test etti. 1973 yılında bir aracın yarışa katılabilmesi için aracın 400 adet üretilmiş olması kuralı getirildi. 1974 yılında ise Dino V6 motoruyla 500’e yakın araç üreterek Dünya Ralli Şampiyonasına katılımını gerçekleştirmiş oldu. Motor modifiye edilerek 280 hp (209 kW) ve daha sonrasında tekli KKK turbocharger ile 560 hp (418 kW) a kadar yükseltildi.
– 1972-1974 tarihleri arasında aracın yol versiyonu Lancia Stratos Stradale ismiyle 492 adet üretildi. 492 aracın 40 tanesi ralli parkurlarında yarışması için ayrılırken geri kalanı ise Lancia bayilerinde satışa sunuldu.
– 1974 ile 1977 yılları arasında ralli parkurlarında rüzgar gibi esti ve birçok zafer kazandı. İlerleyen yıllarda ise zaferler azalmaya, kaza ve teknik problemler artış göstermesi sonucu aracın son versiyonları yarışlara çıkamadılar. Ama Stratos bir fenomen olmayı başarmış. Günümüzde en çok Stratos orjinal modeline sahip kişi İngiliz tasarım firması Fenomenon Ltd sahibi ve araç tasarımcısı olan Christian Hrabalek tam 11 adet Lancia Stratos’a sahip. 1971 model fabrika prototipinden tutunda 1977 Safari ralli aracına kadar uzanan bir koleksiyon.
– 2005 yılında Fenomenon firması, Fenomenon Stratos’u tekrardan canlandırarak konseptini Genova otomobil Fuarında tanıttı. Açılan tasarım yarışmasına 3 adet firma katıldı ve Pininfarina kazandı. O yıllarda Pininfarina için çalışan Jason Castriota, (Ferrari 599 GTB Fiorano,Maserati Birdcage concept,Rolls-Royce Hyperion,Bertone Mantide concept gibi modellerin tasarımlarında parmak izi bulunuyor.) 2008 yılında girişimci Michael Stoscheck tarafından başlatılan, Fenomenon LTD sahibi Christian Hrabalek tarafından finanse edilen projede 1.5yıl çalıştı ve Bertone firmasına geçti. Şu anda Saab için çalışmakta. Projeye kaldığı yerden Luca Borgogno devam ettirdi ve aradan geçen 6 yılın sonunda 2011 yılında Lancia’nın 40.yaş gününde Ferrari Scuderia şasesi ve Ferrari F430 V8 motoru (510hp), yüksek oranda kullanılmış karbon fiberli gövde yapısı ile yenilendi ve gerçek dünyaya tanıtıldı.
– Yeni Stratos’un maliteyetinin 1milyon euro’dan daha yüksek olduğu belirtiliyor. 26 Ağustos 2010’da Porsche 911 GT3 RS referans araç olarak kullanılarak Fiat’ın Balocco Test Pisti’nde gerçekleştirilen testlerde sert süspansiyonları ve direkt direksiyonu ile beğenilmiş. 2.grup testleri ise Eylül ortasında yapılması düşünülüyormuş.
– 1978 Lancia Stratos, 980kg ağırlığında, ortadan direksiyonlu, 2.4-litre Ferrari V6 190Hp motora sahip ve tüm modelleriyle beraber 492 adet üretilmiş bir otomobil iken, 2011 Lancia Stratos, Ferrari Scuderia’dan 108 kg daha hafif (1240kg), 50:50 ağırlık dağılımına sahip, 4.3-litre V8 510hp) motora sahip ve sadece 25 adet üretilecek bir otomobil olarak karşımızda duruyor.

Yer Aldığı Yapımlar – Filmler – Oyunlar

– The Transformers çizgifilminde Autobot Wheeljack, Ghost in the Shell: Stand Alone Complex Japon çizgifilminde kayığa benzer araba olarak, Muv-Luv ve Muv-Luv Alternative video oyunlarında Kouduki Yuuko’nun kullandığı araç, 90ların favori oyunu Sega Rally Championship’de, bilgisayar oyunlarından Top Gear Rally 2, Project Gotham Racing 2, Forza Motorsport ve Gran Turismo 4’te karşımıza çıktı. Lancia Stratos Zero konsepti Michael Jackson’un 1988 Moonwalker filminde kullanıldı. O araç halen Bertone’nin Kapri’deki stil merkezinde sergilenmekte. Anime éX-Driver çizgifilminde Lisa Sakakino Group4 spesifikasyonlu Stratos kullanmaktaydı.

Basın Bülteni

40 Yıllık Lancia Stratos Efsanesi Devam Ediyor! Lancia’nın Fenomeni Stratos, Evrim Geçirerek Yoluna Devam Ediyor!

2010 yılında doğuşunun 40. yılını kutlayan Lancia’nın fenomen modeli Stratos’un özel girişimci Michael Stoscheck ve Fenomenon tasarım şirketi sahibi Christian Hrabalek’in girişimleriyle yeniden hayat bulan ve Pininfarina tarafından üretilen versiyonu, tüm dünyadaki hem Lancia hem de Stratos fanatiklerinin dikkatlerini üzerine çekti. Ferrari 430 Scuderia şasisi ve V8 motoruyla dikkat çeken Yeni Lancia Stratos, Fiat’ın Balocco Test Pisti’nde yapılan ilk test sürüşleri sonrasında etkileyici yapısını net biçimde ortaya koymayı başardı. Sadece bir defalık üretildiği belirtilen Yeni Lancia Stratos’tan yaklaşık 25 adetlik küçük ve özel çaplı bir parti üretilmesi bekleniyor.
2010 yılında 40. yaşını kutlayan otomotiv ikonu Lancia Stratos, ününü tam anlamıyla hak edenler sınıflandırmasının zirvesinde yer alıyor. İlk olarak 1970 Torino Otomobil Fuarı’nda sergilenen ve 1974 yılında ilk Dünya Ralli Şampiyonluğu unvanını elde eden Stratos, kısa sürede birbiri ardına devam eden istikrarlı başarılar elde etti. Bertone tarafından tasarlanan bu efsaneden Lancia, yollara çıkmak üzere sadece 492 adet üretti. Stratos, ralli parkurlarında elde ettiği başarının ardından kısa sürede kolleksiyonerler arasında da kıymete binecek kadar değerli hale geldi. Lancia Stratos, İtalyan otomobil üreticisine çok uzun yıllar süren sportif imajın yanı sıra Delta Integrale gibi bir başka efsanenin geliştirilmesi aşamasında da maddi ve manevi güç kaynağı oldu.
Lancia’nın fenomen modeli Stratos’un özel girişimci Michael Stoscheck ve Fenomenon tasarım şirketi sahibi Christian Hrabalek’in girişimleriyle yeniden hayat bulan ve Pininfarina tarafından üretilen versiyonu, tüm dünyadaki hem Lancia hem de Stratos fanatiklerinin dikkatlerini üzerine çekti. Ticari olmayan ve sadece bir defaya mahsus olarak üretildiği belirtilen bu özel projenin göz kamaştıran futuristik sonucu, geçtiğimiz günlerde Fiat’ın ünlü test pisti Balocco’da görücüye çıktı. Kısaltılmış F430 Scuderia şasisi üzerine monte edilen orijinal Stratos’u andıran karbon fiber kafes gövdeye sahip Yeni Lancia Stratos, yüksek bir rjitidiye sahip olmasıyla dikkat çekiyor. 50:50 ağırlık dağılımına ve Ferrari’nin V8 motoruna sahip Yeni Lancia Stratos, beygir gücü başına 2.2 kg’lik ağırlık/güç oranıyla da benzersiz bir sürüş performansı sunacağını açıkça belli ediyor.
3 ay içinde Paul Ricard Pisti’nde resmi tanıtımının yapılması beklenen özel proje ürünü Yeni Lancia Stratos’un yani “Uçan Kanat”tın sadece bir defalık üretildiği belirtilse de yaklaşık 25 adetlik küçük ve özel çaplı bir parti üretilmesi olasılığı bulunuyor.

Kaynaklar:
http://www.stratossupersite.com/
http://www.stratclub.com/
http://3oneseven.com/15/lancia-stratos-2011/
http://jalopnik.com/5614255/new-lancia-stratos-is-ferrari-f430+based
http://carscoop.blogspot.com/2010/08/new-lancia-stratos-gets-its-own-website.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Lancia_Stratos_HF
http://www.rallycars.com/Cars/Lancia/Stratos1.html
http://arsiv.otomobil.ntvmsnbc.com/inceleme-k-LanciaStratos.asp
http://www.italiaspeed.com/2010/cars/lancia/08/stratos/1308.html
http://www.evo.co.uk/news/evonews/255988/new_lancia_stratos_its_official.html
http://www.carfolio.com/specifications/models/car/?car=43285
http://www.motorauthority.com/blog/1047949_more-rumors-on-mysterious-stratos-rebirth
http://wikicars.org/en/Lancia_Stratos
http://www.conceptcarz.com/vehicle/z37/Lancia-Stratos-Zero.aspx
http://www.autocar.co.uk/News/NewsArticle/AllCars/251759/
http://www.autoblog.com/2010/08/14/modern-day-lancia-stratos-gets-real-w-video/
http://www.stratossupersite.com/lancia-stratos-prototipo-video/

2.sayfa: Teknik Özellikler, Ralli-Yol Versiyonunun Karışılaştırılması ve Videolara ulaşabilirsiniz.

Sayfalar: 1 2

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

Yoruma Kapali

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi