13 Ağu
2010

– Dünyanın en ekolojik benzinli motoru, TwinAir kod adlı 2 silindirli motor Fiat ailesinin en minik üyesi olan Fiat 500 modeli ile Autoshow 2010 Fuarında Türkiye’ye tanıtılarak satışa sunulacak. 3 yıldır en çevreci otomobil olmasını sağlayan 2 silindirli özel teknolojili motor 900cclik ve 85HP güç üretebilme becerisine sahip. Zaten fiat 500 ne giyse yakışıyor.

Satır Başları:
– Dünyanın en ekolojik benzinli motoru
– 2 silindirli TwinAir teknolojisne sahip 900cc hacminde ve 85HP güç üretebilmekte.
– 3 yıldır en çevreci otomobil ünvanını kazandıran bu motor Fiat 500 modeli ile birikte Autoshow 2010 Fuarı’yla birlikte Türkiye’de de satışa sunulacak.
– 92 g/km’lik karbondioksit emisyon salınım değeri
– Hacim olarak 1.2lt motorlara göre % 15 daha az yakıt tüketimi ve % 25 daha fazla performans sağlarken, benzer güçteki 4 silindirli motorlara göre %30 daha az yakıt tüketimine sahip.
– Bu motorun elektrik motoruyla desteklendiği bir hybrid ünite üzerindede çalışmalar yapıldığı biliniyor.
– Fiat 500 TwinAir 0-100 km/s hızlanmasını 11 saniyede tamamlarken, 173 km/s’lik son hıza erişebiliyor ve bunu sadece 100km’de 4lt benzin tüketerek yapıyor.
– 85 HP’lik TwinAir motor, standart olarak “Start&Stop (Çalıştır-Durdur)” sistemiyle donatılmış.
Start&Stop sistemine bağlı Vites Değişim Göstergesi (Gear Shift Indicator /GSI) sayesinde en ideal yanma zamanını sürücüye bildirerek vites

Basın Bülteni

En Çevreci Benzinli Motorlu Fiat 500, Autoshow 2010 Fuarı’yla Türkiye’de! 2 Silindirli Motorlu Çevreci Fiat 500, Fuarla Birlikte Satışa Sunulacak!
Dünyanın en ekolojik benzinli motoru olarak tanıtılan ve TwinAir kod adını taşıyan 2 silindirli motorla donatılmış Fiat 500 versiyonu, Autoshow 2010 Fuarı’yla birlikte Türkiye’de de satışa sunulacak. Fiat’a Avrupa’nın 2 silindirli motor sunan tek otomotiv üreticisi unvanını da kazandıran TwinAir motor teknolojisi, üst üste 3 defa yılın en çevreci otomobil üretici seçilen Fiat’ın bu konuda lider kalabilme hedefinin önemli bir parçası olarak ön plana çıkıyor. 900 cc’lik silindir hacmine sahip 85 HP güç üreten turbo motor, 92 g/km’lik karbondioksit emisyon salınım değeriyle de ekolojik yönünü ortaya net biçimde koyuyor. Eşdeğer bir performans sunan 4 silindirli bir motora göre % 10 daha hafif ve % 23 daha kısa olan TwinAir motor, yakıt tüketiminde ise % 30’a varan tasarruf sağlamasıyla da dikkat çekiyor.
Fiat Powertrain Technologies (FPT) imzasını taşıyan TwinAir kod adlı yeni motor teknolojisi, Eylül ayında merkez Avrupa lansmanın ardından Autoshow 2010 Fuarı’yla birlikte Türkiye’de de yerini almaya hazırlanıyor. “Dünyanın en ekolojik benzinli motoru” olarak tanıtılan TwinAir teknolojili 0.9 cc’lik küçük turbo motor, ilk olarak fuarda lansmanının yapılmasının ardından Fiat 500 modeli ile Türk müşterilerle buluşacak. Fiat’ın performanstan ve sürüş keyfinden taviz vermeden, benzinli bir motorun sahip olabileceği en düşük CO2 emisyon seviyelerini (92 g/km kadar) sunan ekolojik motoru, elektrikli bir motorla eşleştirilmek içinde ayrıca büyük bir potansiyel içermesiyle de gelecek çalışmalar açısından dikkat çekiyor.
– 2 silindirli motorlu Fiat 500, 0-100 km/s hızlanmasını 11 saniyede tamamlarken, 173 km/s’lik son hıza erişebiliyor. 100 km’de ortalama 4.0 litrelik yakıt tüketim değeriyle dikkat çeken Fiat 500’ün 0.9 cc’lik motoru, Fiat’ın 1.2 litre hacimli motoruna göre % 15 daha az yakıt tüketirken, % 25 daha fazla performans gösterebilmektedir. Bununla birlikte yakın parallellikte performans ve sürüş keyfi sunan 1.4 litrelik benzinli motor ile karşılaştırıldığında ise yakıt tüketimi anlamında % 30 gibi dikkate değer oranda daha da tasarruflu olmasıyla dikkat çekiyor.
– 85 HP’lik TwinAir motor, standart olarak “Start&Stop (Çalıştır-Durdur)” sistemiyle donatılmıştır. Bu sistem, geçici olarak motoru durdurur ve sonra yeniden çalıştırarak hem yakıt tüketimini hem de yolcu bölümündeki ses seviyesini azaltır. Start&Stop sistemine bağlı Vites Değişim Göstergesi (Gear Shift Indicator /GSI) dikkatli bir şekilde vites değiştirme zamanını bildirerek, yakıt tüketimi açısından motorun daha verimli kullanılmasını sağlayan bir “co-pilot” görevi görür. Örneğin GSI, kontrol paneli üzerindeki gösterge aracılığıyla vites büyütmeyi tavsiye ederek motorun daha yalın bir karışım, yani daha az yakıt içeren bir karışımı yakmasına imkân verir ve mevcut torkun en iyi şekilde kullanılması için de vites küçültür.
– Öncelikli olarak 85 HP’lik versiyonuyla boy gösterecek TwinAir motorun ilerleyen dönemlerde 65 ve 105 HP’lik iki ayrı versiyonu daha Fiat modellerinde kullanılmaya başlanacak. Fiat, iki silindirli motorlar konusunda eskiye dayanan bir geleneğe sahip olup ilk olarak 1936 yılında Topolino modelinde 569 cc’lik 13 HP güç üreten bir motor kullanmıştı. Daha sonra yine 13 HP güç üreten ve 479 cc’lik bir başka 2 silindirli motoru da 1957 yılında tanıtılan Fiat 500’de kullanmaya başlayan İtalyan üreticinin son tanıttığı 2 silindirli motor ise 31 HP gücünde ve 704 cc silindir hacmindeydi.

Eko-Teknolojik Motor: TwinAir
– FPT (Fiat Powertrain Technologies = Fiat Aktarma Organları Teknolojileri) tarafından geliştirilen ve patenti alınan TwinAir teknolojisi, en iyi düzeyde yakıt verimliliğini elde etmek için ideal seviyeye çıkarılan özel akışkan dinamikleri ile birleştirilen devrimsel nitelikli Multiair sisteminden yararlanmaktadır. Fiat’ın yeni TwinAir güç ünitesi, motor küçültme konseptini uç noktaya taşımaktadır: Küçük hacimli bir motorun, yeni nesil bir turbo besleme ile birleştirilmesi, daha büyük bir motora eş değer, hatta ondan daha iyi bir performans vermekte ancak bunun yanında daha az yakıt tüketimi ve daha düşük emisyonlar sergilenmesine olanak vermektedir. Ayrıca turbo sistemi , azami torku önemli ölçüde artırarak, geleneksel soğutmalı motorlarla karşılaştırıldığında daha yüksek bir esneklik ve rakipsiz düzeyde seri hızlanma özelliği sunabilmektedir.
– Yeni teknolojili Fiat motorunun düşük sürtünmeli dâhilî parçalarla birleştirilen temel iki silindirli yapısı, bu motorun tüm dünyada “sürtünme” sınıfının en iyisi olmasını sağlamaktadır. Üstelik termo-dinamik verimlilik açısından mümkün olan en iyi standart hacim ve MultiAir sisteminden en iyi randımanı almak ve bu sistemi ideal düzeye çıkarmak adına da en iyi akışkan dinamik konfigürasyonunu tespit etmek için bilgisayar simülasyonları kullanılmıştır. Son olarak, NVH konusuna da (Noise, vibration, harshness = Gürültü, titreşim ve sertlik) özel önem verilerek, aynı performansa sahip ancak karakteristik bir sesi olan dört silindirli bir motora, en azından denk bir titreşim performansı garanti edilmiştir. Bu amaçla, rölanti hızından azami hıza kadar, motorun bütün çalışma koşullarında ideal titreşim seviyelerini korumak için dengeleyici bir karşı mil kullanılmıştır.

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

Yoruma Kapali

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi