Işık Üniversitesi‘nin Foruma-G Ekibi ile 9 Temmuz 2010 Cuma günü bir röportaj gerçekleştirdik. Tüm ekip üyelerinin hazır olarak bulunduğu röportajda takım kaptanı Cemal Naci Gökşin ile söyleşimizi gerçekleştirdik. Apollon I-1 ismini verdikleri güneş araçları – Tübitak Formula-G organizasyonu – karşılaştıkları engeller – alternatif enerji kaynakları ve ekip hakkında sorduğumuz sorularımıza net cevaplar aldık. 20 dk süren bu söyleşimiz sorunsuz şekilde sona erdi.

Üniversite: Işık Üniversitesi
Ekip: Işık Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi
Yer: Ülkü İzmir Yarış Pisti
Tarih: 9 Temmuz 2010 Cuma
Süre: 20dk



-Takımınız ne zaman kuruldu? Kaç kişilik bir ekibiniz var?
– Proje çalışmaları geçen seneden itibaren başladı.Işık üniversitesi bünyesinde bu senenin başında, ilk kez kurulan güneş arabası ekibi olarak çalışmalara başladık.

-Ekibinizdeki görev dağılımı nasıl? Herkes her işi yapar mantığıyla mı yoksa kurumsal bir şirket mantığıyla mı hareket etmektesiniz?
– Görev dağılımı olmadan zaten herhangi bir işin yürümesi beklenemez. Mekanik-Elektronik-Sponsorluk olarak gruplara ayrılan ekibimiz var. Bu ekip sayesinde bu kadar kısa sürede güneş aracımızı sorunsuz şekilde buraya getirebildik ve yarışa hazırlayabildik.

-Ekibiniz kaçıncı sınıf öğrencilerinden oluşmakta ve yoğun olarak hangi bölümler de okumaktalar? Makine-Elektrik-Elektronik-Mekatronik bölümleri haricinde farklı bilim dallarından öğrencilere ihtiyacınız var mı?
– Yoğunluk olarak 3.sınıf öğrencileri ekip içersinde yer alıyor. Hazırlık ve 1.sınıf öğrencileride proje kapsamında ekip içinde bulunuyorlar. Üniversite fakülteleri bakımından yoğunluk Makine, Endüstri, Bilgisayar ve Elektronik Müh. öğrencileri ekipte yer alsada bizim için önemli olan merakı olan – ben bu işi yapabilirim diyen herkese açık bir ekip durumunda. Hiçbir zaman gereğinden fazla elektronik müh. gerekinden fazla makine müh olmasını arzulamadık.

-Sürkülasyonu nasıl sağlamayı planlıyorsunuz? Yada şu anki ekip ne kadar süre daha bu tür yarışmalarda çalışmaya devam edecek?
– Hazırlık ve 1.sınıfta okuyan arkadaşlarımızı fakülte gözetmeksizin projeye dahil etmek amacındayız. Ekibin devamlılığını ancak bu sayede sağlayabiliriz. Tabi ki ekibin oluşturulması safhasında bir Danışman eşliğinde yapılması tarafındayız.

-Üniversite takımınıza destek veriyor mu?
– Üniversitemiz bunun bir öğrenci odaklı bir proje olduğunun altını çizmekte. Bu konuda üniversitenin adını taşıyan ekip ve araç ön plana çıksın yada bir anda manşette yer alması gibi bir düşünce yapısı yok. Tamamen öğrenci odaklı ve eğitim amaçlı bir proje olarak sonuna kadar destek vermekte. Sonuça bakarsak bizlerde ekip olarak üniversitemizin bizden beklediğini gerçekleştirdik ve şu an buradayız.

-Çalışmalarınızı üniversite bünyesinde mi sürdürüyorsunuz?
– Evet. Bize bir garaj tahsis edildi. Arabamız el yapımıdır ve bu garajda ürettik.

– 2010 Formula – G hakkında düşünceleriniz? Bu projeye başlamaya karar verdiğiniz de bundan önce yapılan Formula-G organizasyonları hakkında görüşleriniz nelerdi?
– Üniversiteye bu projeyi ilk sunmadan önce görüşüm, alternatif enerji kaynakları ile ilgili yapılan bu yarışların daha ön planda yer alacağı, popülerliklerinin artacağını düşünmekteydim. Üniversite bünyesinde öğrenciler bu sayede ilk kez bir proje üretip bunun altında istediklerini yapabildiler. Hem Üniversitesi açısından hemde öğrenciler açısından atılan bu ilk adımın çok faydalı olduğunu düşünüyorum.
– 2010 Formula G hakkında düşüncem ise, şu ana kadar tüm yıllar yarışlara katılmış birçok üniversite ekibi mevcut. Tabi ki onlar tecrübeliler bu konuda ama onların tecrübelerinden bizlerde yararlandık. Araştırmalar yaptık, diğer ekiplerden arkadaşlarla diyolağa girip bilgiler topladık. Bu sayede yıl başından beri elde ettiğimiz tüm bilgiler çerçevesinde aracımızı tamamlayabildik ve belli bir tecrübeye sahip şekilde İzmire yarışa geldik. Fakat şöyle bir şey var. Öğrencilerin bir yıllık çalışmalarının ürünü olan bu araçlar 3 günlük bir teknik kontrolden geçiyorlar. 3 günlük teknik kontrollerin biraz daha katı şekilde yapılması tercihimiz. Nedeni ise profesyonel bir ekip ve bu ekibin hazırladığı araçların tek seferde kontrollerden geçip yarıştırılmasının, hem bu yarışın popülerliğinin artması hem de her ekibin eşit haklarda yarıştığının kanıtlanması için uygun olduğunu düşünüyorum.

-Yurtdışı yarışmalar ve organizasyonlara katılmak istiyor musunuz? Bu konuda çalışmalarınız var mı?
– Hakan Gürkan hocamızın söylediği; “Eğer ilk 10a girerseniz seneye ekibin uluslararası yarışa katılmasını sağlayacağım” taahüdünden bulundu. İlk defa katıldığımızın bilincindeyiz bu nedenle o kadar aç gözlü olarak bakmıyoruz. Hedeflerimiz arasında yurtdışı yarışlar var ama bu sene kağıt üzerindeki çalışmalarımızın ne kadar protikte doğru olduğunu tartıp seneye daha iyi bir durumda yola devam etmeyi planlıyoruz.

-Sponsorlarınız kimler? Bu sponsorları bulmak kolay oldu mu? Üniversite size bu konuda nasıl bir destek verdi?
– Sponsor bulmak için uyguladığımız yöntem ilgili bölümlerdeki hocalarımızla irtibata geçip, bu projede ihtiyacımız olan firmayı nasıl dahil edebileceğimizin stratejisini geliştirmeye çalıştık. Tabi ki Sponsorluk bölümümüzdeki arkadaşlarımız olumlu görüşmeler yaparak gerekli firmaları proje içersinde katmayı başardılar. Tabi ki üniversitemizinde belli bir camiası mevcut ve bize sponsorluk konusunda yardımcı oldular. En büyük destekçimiz ve sponsorumuz Feyziye Mektepleri Vakfıdır.

– Aracınızı ne kadar sürede ürettiniz? Maliyeti ne kadar oldu? Aracınızı kısaca tanıtabilir misiniz? Teknik özelliklerinden bahsedebilir misiniz?
– Aracımızın şasi üretimi mart ayında başladı. Ağustosta olması gereken Formula G yarışı Temmuz ayına alınınca doğal olarak bazı noktaları aceleyle yapmak durumunda kaldık. Fakat sorunsuz şekilde aracımızı yetiştirdik. Aracımızın bize tüm harcamalarımızla maliyeti 70-80bin aralığında gerçekleşti.
– Aracımızdan bahsedersek, birçok araçtan daha yere yakın, yüksek verimli paneller kullandık, Li-Polimer bataryalarımız ile optimum bir hızla sorunsuz şekilde tamamlayabilecek bir araç yapmaya çalıştık. Diğer takımların araçlarından birkaç farklı noktamız bulunmakta Havalandırma sistemimiz : Kuru buzlu bir soğutma sistemi geliştirdik ve bunu kullanmaktayız çünkü bataryaların belli bir sıcaklıkta tutulması gerekmekte. Güvenlik ekipmanlarımız: Tamami profesyonel yarış ekipmanlarından oluşmakta.

-2.bir araç yapmak istiyormusunuz? Yapacak mısınız? Yeni bir araç yapacaksınız şuanki araçtan ne gibi farkları olabilir?
– Bu hazırladığımız araçla neyin ne zaman ve nasıl yapacağımızı gayet iyi görmüş olduk. Üretim zamanlaması açısından hiç bir sıkıntımızda bulunmamakta. Şu anki aracımızın şasesi daha hafif bir çelik ve dış kaplaması ise ince bir saçtan oluşmakta. İlk tasarımlarımıza pek yakın olmayan bir tasarıma sahip. Bunun nedeni ise zamanın kısa olması. Tabi ki bundan sonra üreteceğimiz araç için kompozit malzeme kullanacağız. Daha gelişmiş bir tasarımı olacağından hiç şüphem yok.

-Aracınızın maksimum hızı nedir? Yarış esnasında optimum ne kaç km hızla tur atmayı planlamaktasınız? 30 turu ne kadar sürede bitirmeyi planlıyorsunuz?
– Düz yolda gerekli koşullar sağlandığında 65km/h hıza ulaşabilmekte. Yarış esnasında uygulayacağımız stratejimizi, dünkü antreman ve bugün de dahil olmak üzere planlamaktayız.

-Formula-G’de şuanki hedefiniz nedir? Yıllardır yarışan ekipler ve tecrübeli ekipleri mevcut. Siz hangi özelliğinizin ön planda olduğunu düşünüyorsunuz? Formula-G’de kaçıncı olmayı planlıyorsunuz?
– İlk hedefimiz aracın yarışı tamamlaması. Biraz daha iddaalı bir tahmin isterseniz ilk 10a girmesini istiyoruz.

-Tübitak’ın yeteri kadar bu organizasyona destek verdiğini düşünüyor musunuz? Organizsyonda gördüğünüz eksiklikler nelerdir?
– Bu organizasyonda aslında göze takılan ilk şey 3 güne yayılmış olan teknik kontroller. Ekiplerin ellerinden zaman varken eksiklerini gidermek son ana bırakarak birden çok kez kontrollere girerek zorlamada olsa kontrollerden geçmeleri.

-Pilotunuz sonuçta bir ralli pilotu. Hem en genç bayan ralli pilotu hem de en hızlılarından biri. Gaz pedalının kontrolünü nasıl sağlayacaksınız?
– Pilotumuza güveniyoruz. Zaten profesyonel bir pilot. belirlediğimiz stratejiye sonuna kadar uyuyor. O konuda bir sıkıntımız kesinlikle yok.

-Güneş pillerini hayatımızın her noktasında kullanabilecekken neden hala doğalgaz ve benzeri fosil yakıtlara trilyonlarca lira ödeme yapmaktayız? Formula-G yarışları güneş enerjisini tanıtmak ve duyurmak için yapılsa da, bu teknolojiyi şu an bile yarış organizasyonunda boşa harcadığımızı göze alırsak, bu teknoloji evlerimize neden halen girmiş değil?
– Formula – G dendiğinden halen nedir, nasıl araçlar, nasıl yarışırlar diye sorulmakta. Bu da yarışmanın amacına henüz ulaşamadığını göstermekte. Yeterli sayıda insana ulaşamadığını göstermekte. Seneler geçtikçe panel verimlerinin ve seri üretimlerin artması sonucu son kullanıcılarda bu panelleri kullanabilecekler. Sonuç olarakta hem bu yarışların popülerliği artarken günlük hayatımızda fosil yakıtların yeri oldukça azalmış olacak.

– Genel olarak toplamak gerekirse Işık Üniversitesi ve Güneş Aracı ekibi kısıtlı zaman içersinde iyi bir planlama ile araçlarını yarışa hazırlamışlar ve yarış gününü beklemekteler. Yarış stratejilerine bağlı kalarak yarıştıklarında ilk 10’a girmemeleri için hiçbir neden yok. Buradan Işık Üniversitesi Güneş Arabası Ekibine, söyleşi talebimizi kabul ettikleri ve bize zaman ayırdıkları için teşekkür ediyoruz.

Basın Bülteni

FORMULA G GELİYOR!
-TÜBİTAK, alternatif enerji kaynakları konusunda farkındalığı yükseltmek, üniversite öğrencilerini takım çalışmasıyla başta güneş ve hidrojen olmak üzere, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışacak ürünler ortaya koymaya teşvik etmek için her yıl TÜBİTAK Formula-G Güneş Arabaları Yarışları’nı düzenliyor. Türkiye’nin her yerinden üniversite takımlarının kendi ürettikleri araçlarla katıldıkları TÜBİTAK Formula-G Yarışları, kamuoyunda ve medyada büyük yankı uyandırıyor. Bu yıl beşincisi düzenlenecek olan Formula G yarışları’na 44 üniversite başvurdu. Organizasyona sponsorluk desteği veren tek üniversite olan Işık Üniversitesi ise yarışlara Apollon I -1 Takımı ile katılacak. Işık Üniversitesi’nin aracını, karting sporuyla başladığı motorsporları kariyerinde endurance ve ralli kategorilerinde pek çok başarılı dereceye imza atmış, Türkiye’nin en genç bayanlar ralli pilotu olan Burcu Burkut Erenkul kullanacak.
-Yarışlar, İzmir Yarış Pisti’nde 5-11 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Ana sponsorluğunu Fevziye Mektepleri Vakfı, Lindth, Tag Heuer, co-sponsorluğunu
Allianz, Ergo Sigortanın üstlendiği projede ayrıca Mitatek Elektronik firmasından da sistem ve malzeme desteği alınmış.

Güneş Arabası (Solar Car) Nedir?
Bir güneş arabası elektrik motoru kullanan, tercihen 3 tekerlekli ve çoğunlukla tek kişilik, gövde üzerinde güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren güneş panelleriyle kaplı, üretilen elektriği depolamak için belirli özelliklerde bataryaların kullanıldığı araçlardır. Günümüz arabalarından farkı enerji üretmek için içten yanmalı motorlar kullanmayan, böylece çevreye zehirli atıklar bırakmadan ulaşımımızı sağlayabilecek arabalar olmasıdır.

Formula-G
2005 yılından bu yana Tübitak tarafından düzenlenen bir mühendislik yarışmasıdır. Çeşitli ülkelerde buna benzer yarışlar düzenlenmekle beraber farklı ülkelerden üniversite
takımlarının katıldığı uluslararası organizasyonlar da yapılmaktadır.Tüm bunlar dikkate alındığında enerji üretiminin gelecekte, fosil yakıtlardan, yenilenebilir ve alternatif enerji kaynaklarına dönüşümüyle beraber, bu tür organizasyonların bahsedilen enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması ve geliştirilmesinde etkin rol oynaması hedeflenmektedir.

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

Yoruma Kapali

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi