25 Haz
2010

– Focus C-max ilk tanıtıldığında büyütülmüş Focus deniyordu, Kuga içinde yükseltilmiş Focus yorumları okuyorum. Ama Kuga bunlardan hiçbiri değil kendine has bir duruşu, farklı tasarım detayları olan ve diğer Ford modellerinden ayrılan yönleri var. Ford 2008 yılında ilk SUV’unu duyurduğunda ben çok heyecanlanmıştım. Çünkü aynı zamanlara denk gelen PSA grubuda SUV yada SAV araçlarını tanışmıştı. Hepsi biribirinden güzel görünüyorlardı dış tasarım bakımından. Ama Autoshow fuarlarında araçları yakından gördüğümde Ford Kuga modeli tamamen diğer markaların benzer özellikteki araçlarından hem dış hem de iç mekan bakımından ayrılıyor. Bunu gayet net şekilde üstüne bastırarak söyleyebiliyorum. Bu haberimizde ise birazcık Kuga’nın yeni makyajından bahsetmek istiyorum.

– 22-23 Haziran 2010 tarihinde Dalaman’da gerçekleşen Lansman etkinliğine Serkan katıldı ve bu adımdan sonra yazacaklarım aslında onun yazısından elde ettiğim izlenimlerden ibaret olacaktır.Çünkü Ford Kuga Lansmanına herhangi bir davet almadım. Buradan da Ford Yetkililerine sesleniyorum. Medyada henüz 1 haber dahi yok iken biz Otomobil Blogları sahibi olarak lansmanın hemen ertesi günü sitemize haberi detaylarına kadar yazıp yayınlamaktayız. Bu nedenle davet edildiğimiz takdirde sorgusuz sualsiz etkinliğinize katılıp tüm detayları otomobil meraklılarına duyurmayı borç biliyoruz. Çünkü bu konu hakkında yazı yazmayı seviyoruz. 🙂

– 2008 yılında manuel şanzımanlı olarak piyasaya sürülen Kuga, artık yenilikçi bir şanzımana kavuşmuş. Getrag ile beraber geliştirilen (Getrag Ford Transmissions) şanzımanlar 6 ileri manuel otomatik özellikte ve çift kavramalı olarak üretilmiş. Mevcut otomatik şanzımanlara göre %10 yakıt ekonomi sağladığı ve %30 daha hafif olduğu biliniyor. Powershift şanzımanı tanımlayacak olursak:

– 2 adet gelenkesel manuel şanzımanı yanyana getirilmiş. Herbirinin ayrı kavraması var ve bu iki kavrama kutu içsersinde birbirine paralel durarak çalışmaktalar. İlk grup dişli 1,3,5 nolu vitesleri barındırıken, karşı tarafta ise 2,3,6 nolu vitesler bulunmakta. 1. viteste harekete başlandığında hemen 2. vites gurubunda 2 nolu vites seçilerek hazır bekletilmekte. Bu sayede 2 farklı vites gurub birbiri ile paralel çalışmakta torkta ve güç aktarımında bu sayede herhangi bir düşme yada azalma gerçekleşmemekte. Bunun yanındada sarsıntısız ve sessiz vites geöçişleri ile uygun yakıt tüketimleri sunmakta. Powershift vites kutuları ilk üretildiğinde ıslak kavrama ile çalışırken güncel versiyonları kuru kavrama yer alıyor. Ford markası bu tarz vites kutularının 2013 yılında manuel 6 vites kutularının yerine geçeceğini düşünüyor. VW ve BMW gibi markalarında çift kavramalı DSG ismini verikleri benzer şanzıman sistemleri bulunmakta. Audi, BMW, VW gibi markalar çift kavramalı şanzımanları neredeyse 4 yıldır kullanmaktalar. Ford bu bakımdan biraz geç kalmış gözüküyor. Bu çift kavramalı sistemlerin beğenilmesinin ve hafif olmasının nedeni ise tamamen elektronik olarak çalışmaları ve yağ pompası, planet dişliler yada basınçla vites değişimleri gerçekleştiren ek parçalara ihtiyaç duymamaları. Kuzey Amerikada ve Fiesta modellerinde kullanılmakta. 2012 yılında ise Ford Focus modelinde bu şanzımanı görebileceğiz.

– Yeterince viteslerden – dişlilerden bahsettik birazda gücü ortaya çıkaran motordan bahsedelim. 2.0lt TDCi 136 PS EuroIV motor, parçalarının yarısı yeniden tasarlanarak 140PS EuroV motor olarak karşmıza çıkıyor. Hiçbir bakım gerektirmeyen Dizel Partikül filtresi, CO2 emiyonu 179 g/km, sessiz ve sarsıntısız bir motor ve sürüş konforu sunmakta.

– İç mekanında ise dikkatimi hep o orta konsol çekmekte. neden o bölüm sanki oraya sonradan konulmuş – yapıştırılmış gibi duruyor. Kokpit rengi yada maun mu deniyor onunla kaplı olsaydı daha güzel olmazmıydı. Belkide üst donanım seviyesinde aynı Trend ile Ghnia versiyonlarıdaki gibi ilgili bölümler değişik tasarlanmış olabilir.

– Son olarak Ford Kuga 4X4 72.900 TL’den başlayan fiyatlarla iki yeni donanım seviyesi ve bir opsiyon paketi ile satışta.

Teknik Özellikler

Motor seçenekleri : 2.0L Duratorq TDCi,AWD
Şanzıman seçenekleri: 6-ileri PowerShift
Motor Hacmi (cm3) : 1997
Motor gücü (PS/dd): 140/3750
Maks. Tork (Nm/dd): 320/1750-2750
Model seçenekleri: Titanium/Selective

Emisyonlar, Yakıt Tüketimi, Performans* CO2 emisyonları (g/km) : 179
Yakıt tüketimi (L/100 km)
Şehir içi : 8,5
Şehir dışı : 5,8
Ortalama : 6,8
Maksimum hız (km/s) : 183
0-100 km/s (sn) : 10,7
Boyutlar :
Dış (mm) Uzunluk : 4443
Genişlik (yan aynalar olmadanl) : 1842
Yükseklik (tavan rayları dahil) : 1710
Dingil Mesafesi : 2690
Dönüş çapı (m) : 11,6
Yakıt kapasitesi (L) : 58
Ağırlık (kg) ** : 1613
Bagaj Hacmi (L) :
Arka koltuk arkalığına kadar/ koltuk arkalığının yüksekliğinde : 360
Ön koltuk arkalığına kadar/ tavan yüksekliğinde : 1355
Su geçiş derinliği maks. : 450 mm
Yerden yükseklik (boş) : 188 mm

Kaynaklar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ford_PowerShift_transmission
http://motortorque.askaprice.com/reviews/auto-0808/new-ford-powershift-transmission-offers-slick-performance.asp
http://reviews.cnet.com/8301-13746_7-10147042-48.html
http://www.motorauthority.com/blog/1043809_ford-starts-production-of-powershift-dual-clutch-transmission-debuts-in-new-fiesta
http://carguideblog.com/4174/ford-getrag-powershift-transmission-production-begins/
http://www.wired.com/autopia/2009/01/ford-shifts-tow/

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

1 Yorum - Ford Kuga Makyaj YaptıYorum Yaz / Geribildirimde bulun

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi