– Gazetelerde ve TVde nasıl böyle bir haber yaptılar bilmiyorum ama araç elektrik motorlu, güneş enerjili dediler ve sıfır yakıt tüketiyor diyede eklediler. İşin ilginç yanı İşveçli şirketi ve aracı yapan Fransız şirketini yok sayıp direkt Türk otomobili yaptılar. Konsept aracı Türkiye’de üretecekler hemde Türk malı diye. Ziyaaaaa. Bu kadar kargaşa ve bilinmemezliğe kapılmayalım gelin biz Mindset firması ve E-Motion Konsept aracını yakından tanıyalım.

– Montajı French Heuliez Group tarafından yapılmış olan bu konsept araç, sadece elektrik motoruyla kullanıldığında 100kmye kadar sıfır emisyon vaadetmekte. Yok ben biraz çevreye karbon salınımı yapayım derseniz menziliniz 800kmye çıkmakta. Aracın şasesi karbon fiberle güçlendirilmiş alüminyum ile oluşturulmuş. Plastik parça kullanımı da yoğun kullanılmış. 2+2 oturma düzenine sahip olan konsept aracımız (aracı bir Türk yaptığı için hemen benimsiyoruz.) normal bir elektrik soketiyle beraber gelmekte.

– Volswagen tasarım şefi olan Murat Günak tarafından hazırlanan araçta martı kanadı şeklinde açılan kapılar, ince yapılı lastik ve 22” jantlar, fütürüstik ön aydınlatma grubu, 1950 ve 1960ların spor otomobil havasındaki tasarımı ile ilgi çekiyor. Konsept ilk sergilendiğinde tavanı komple Salar Hücre ile dolu olması nedneiyle araç tripleHybrid diye nitelendirebiliriz. Elektrik motoru+benzinli motor+solar enerji. Aracın gerçeğe dönüştürülmesindede benzer bir kombinasyon var. İşveçli şirket, Türk tasarımcı, Fransız montaj firması.

– 2007 yılında Spirt Avert AG isimli şirketinin Mindset Holding AG şirketine 166milyon dolarlık kaynak yatırımında bulunmasıyla beraber Mindset Projesi başlıyor. 2009 yılında çıkması planlanan araç henüz ortalarda yok. Ama yıllık 10bin adet üretilmesi ve fiyatınında 50.000 Euro ciarında olacağı belirtilmiş.

Şimdi gelelim eses konuya. Türk malı, Türkiyede üretilecek, sıfır emisyon, bilimum kargaşadır gisiyor. Araç Türk Tasarımcının firması hazırlamış. İşveçli bir firma ve Fransız bir firmaya aracın montajını yaptırmışlar ve concept olarak tanıtıyorlar doğal olarak. Tasarımcı Türk olduğu içinde getirmiş aracı Türkiye’ye tur attırmış bir kere. SOnuç olarak medyada ne yazıyor Türk Malı, Türkiye’de üretilecek. Yok artık daha neler. Araç konsept bir araç. Üretilmesi planlanmış ama adı üstünde konsept bir aracın üretime geçmesi pek kısa süreçlerde olmayan bir şey. Ayrıca araç güneş enerjisi, elektrik enerjisi ve benzinli motorla tanıtılmış, ama test sürüşü yapılan otomobilde güneş panelleri yok. Ayrıca araçtan hiç ses çıkmıyor demişler di. Yuh içinde benzinli motor var nasıl çıkmaz. Sıfır emisyon demişlerdi. Yuh artık. Benzinli motorun egzos sistemi yok mu oldu bir adan. Ya bırakalım bu saçmalıkları biz gerçeğe bakalım. Günümüzde %100 diye bir şey yok ama Marka olarak işte bu Türk markası diyeceğimiz şirketler var ve otomotiv bazındanda yaratılabilir. Yaratılmalıdır…

Adresler:
http://www.mindset.ch/?language=en
http://www.mindset-holding.com/en/

Teknik Özellikler

* Güç Ünitesi
o Motor: Yüksek performanslı elektrik motoru
o Maksimum Çıkış Gücü: 70 kW
o Maks. Tork: 220 Nm
o Vites Sistemi: Tek Hızlı
o Batarya: Lithium-Ion
o Batarya kapasitesi: 20 kWh
* Destek Üniteleri
o Motor: Benzinli Motor
o Çıkış Gücü: 18 kW
o Motor Hacmi: 250 cm3
o Yakıt Yönetimi: Elektronik Yakıt Enjeksiyonu
o Yakıt Kalitesi: Unleaded 95
o Emisyon Kontrol: 3 yollu katalitik konvertör
* Performans
o Destek Ünitesi CO2 salınımı: 79 g/km
o Son Hız: 140 km/h (elektronik olarak limitlendirilmiş)
o Hızlanma: 0-100 km/h: ~ 7 s
o Elektrik Moddaki Kullanım Aralığı: 100-200 km
o Destek Ünitesi ile Karma Kullanım Aralığı: >800 km
o Şarj Süresi: 1-5h
* Boyutlar
o Uzunluk: 4260 mm
o Genişlik: 1730 mm
o Yükseklik: 1380 mm
o Track: 1545 mm
o Aks Mesafesi: 2780 mm
o Dönüş Çapı: 11 m
o Boş Ağırlık: 800 kg
o Baga Hacmi: 750 lt
o Oturma Düzeni: 2+2
* Süspansiyon
o Layout: Front wheel drive
o Tekerlekler: 4,5 J x 22
o Lastikler: 155/60 R 22
o Ön Süspansiyon: McPherson
o Arka Süspansiyon: Multi-link suspension
* Fren Sistemi
o Frenler: 4 disk fren, ABS/Patinaj Kontrol Sistemi ESP
o Elektrik: Fren enerjisiy recuperation

Basın Bültenleri

Price fluctuations of the Spirt Avert AG bearer shares over the last few days It is extremely important to the company to treat all shareholders equally. The press release dated 30 April 2009 (2008 annual result) was published on the background that factors potentially relevant to prices, such as – ­the granting of subsidies by the Federal State of Saxony-Anhalt, – the SAP project “green fleet” in collaboration with mindset ag and
­- the mandate of the Bank Sal. Oppenheim for the planned capital increase of Spirt Avert AG should be communicated transparently, understandably and correctly.

As part of the roadshow for institutional European investors and in the context of private placement, an “Information Memorandum” is being discussed which will be handed out to interested, qualified investors who
sign a non disclosure agreement. This document was prepared in collaboration with Deloitte AG. The core message focuses on fully financing the mindset project in order to achieve highly profitable mass production of a series of 10,000 electric vehicles. It also contains various key figures and parameters that should be made accessible to all shareholders and potential investors:

­- The capital requirement of mindset ag, which is wholly controlled by Spirt Avert AG, is CHF 166 million.
­- Financing is to take place by means of two capital increases.
­- The planned issue price per bearer share will be CHF 37.00.
­- Subscription rights for original shareholders shall be excluded.
­- In the first step, Spirt Avert can place up to 1’795’881 authorised bearer shares.

Further details will be reported at the ordinary general meeting on 3 June 2009. Until the financing stage is complete, the company’s executive bodies continue to regard the mindset project essentially as a high-risk
project. Subject to the consent of the shareholders, Spirt Avert AG will be renamed as mindset holding ag on 3 June.

Spirt Avert AG

Gerçeği Ne Kadar Yansıttığı Belirsiz Haber Başlıkları

İlk Türk elektrikli otomobili Tasarım dâhisi Murat Günak’ın Türkiye için dizayn ettiği güneş ve elektrik enerjisiyle çalışan otomobili Başbakan Erdoğan test etti

İlk Türk otomobili Devrim’den tam 48 yıl sonra bu kez Türk tasarımı çevreci bir otomobile imza atıldı. Sabah gazetesinin haberine göre, ünlü tasarımcı Murat Günak’ın geliştirdiği hibrid otomobil Mindset’i Türkiye’de üretmek için sürdürdüğü çalışmalar meyvesini verdi. Murat Günak ve İsviçreli ortağı Lorenzo Schmid’i kabul eden Başbakan Tayyip Erdoğan, projeye destek verdi. 400-500 milyon euroluk yatırım gerektiren projenin Türkiye’de yapılması için düğmeye basıldı. Projenin gerçekleşmesi için Türkiye’de bir yatırımcı bulunması yönünde karar verildi. Otomotive ilgi duyan gruplar araştırıldı. Yatırımcı listesi dörde indirildi. Bu isimler arasında Volkswagen’i Türkiye’de yatırıma ikna etmeye çalışan Doğuş Grubu Başkanı Ferit Şahenk de bulunuyor.

SIR GİBİ SAKLANAN PROJE
VW Grubu Tasarım Başkanlığı’ndan ayrıldıktan sonra İsviçre’de kendi markasını yaratmak için çalışmaya başlayan Günak, Mindset adını verdiği hibrid aracı üretmek için yatırımcı arıyordu. SABAH gazetesinde çıkan haberler üzerine harekete geçen Yatırım Ajansı, TAYSAD ve İhracatçılar Birliği, Murat Günak’la temasa geçti. Günak’ın da Mindset’i Türkiye’de üretmeye sıcak bakması, çalışmayı hızlandırdı. Günak’ın Mindset’i anavatanında üretmeyi istediğini söylemesinden etkilenen Başbakan, rahatsızlığına rağmen özel araçla üstü kapalı olarak getirilen Mindset’in direksiyonuna geçti. Böylece sır gibi saklanan proje su yüzüne çıktı. Başbakanlık resmi konutu etrafında tur atan Erdoğan, teknoloji harikası otomobili oldukça beğendi, motorun çok sessiz çalıştığını söyledi.

Kaynak:
http://www.haberturk.com/ekonomi/haber/154485-Ilk-Turk-elektrikli-otomobili.aspx
http://www.netcarshow.com/mindset/2008-e-motion_concept/
http://www.motorauthority.com/mindset-mit-e-motion-hybrid-car.html
http://jalopnik.com/359654/mindset-e+motion-swiss-hybrid-has-us-questioning-ours
http://www.carbodydesign.com/archive/2009/02/03-mindset-e-motion-concept/
http://www.diseno-art.com/encyclopedia/concept_cars/mindset_e-motion.html
http://www.worldcarfans.com/9080221.011/mindset-e-motion—a-swiss-hybrid
http://www.inhabitat.com/2008/07/08/transportation-tuesday-mindset-ag/
http://en.wikipedia.org/wiki/Mindset_(vehicle)
http://www.autodesignmagazine.com/articoli/es/176/mindset.htm
http://www.drivesolar.org/en/news_20090526_mindset.html
http://www.bimmerfile.com/2009/04/27/is-this-bmws-project-i/
http://online.wsj.com/article/SB121002128666768637.html
http://www.treehugger.com/files/2008/06/hybrid-former-designer-vw.php
http://www.autoblog.com/2009/02/04/alter-your-mindset-electric-german-city-car-gets-first-drive/
http://www.autoblog.com/2008/02/17/swiss-shift-out-of-neutral-with-mindset-e-motion/

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

  • Benzer Yazı Bulunamadı.

Yoruma Kapali

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi