31 Oca
2009

Evet bu bir tahtadan yapılmış yarış arabası. Dekoratif amaçlı olarak kullanılan tahtanın hiç bir aracın ana malzemesi olarak kullanılacağı aklınıza gelir miydi? 3 yıl önce Joe Harmon, North Carolina State University’den 28 yaşında Endüstriel Tasarımcı olarak mezun oldu. Master Tezini Tahtadan bir Araç oluşturmak üzerine veren Harmon, “Tahtanın sadece antika özelliği olan düşük teknoloji bir ürün olmadığını kanıtlamak istedim.” diye bu Tezini oluşturmak istediğini belirtiyor.

– Bu projesinin tüm finansmanını babası tarafından karşılanmış ve Ben Bruzga (Ressam), birkaç öğrenci ve gönüllü olarak arasırada Luke Jenkins projesine destek vermiş. İlk adım olarak Durham’da bir ev satın alınmış. Evin arka tarafına çalışma alanı ve garaj inşaa edilmiş. Bu atölye için büyük laminasyon press makinaları alınmış. Tabiyki aklınıza bu kadar parayı bir tahta araç için nasıl harcamışlar. Büyük kağıt toptancısı Porter-Cable ve Delta sponsorluk ve makina ihtiyacını karşılamış.



– İsveç, Lund’da Kanadalı Tasarım Öğrencisi Caroline Sulatycki ile taşınmış. Tabiyki anlaşılacağı üzere bu bayan hem hayat hemde Splinter macerasında en büyük yardımcısı olmuş.


– Motor olarak çift turboşarjlı 32 valfli 4.6lt Cadillac Northstar V8 alüminyum bloklu maksimum güç çıkışı 700hp (522kW) sunabilen, arka tekerleklere 6 ileri Chevrolet Corvette‘den alınan transaxle (Transmisyon sistemi ve arka yada ön akslara aktarmayı sağlayan mil bütünleştirilmiştir. Bu sayede daha rijit bir yapı oluşturulmuş olur.) sistemi sayesinde Super Hızlı Araçlar kervanına katılmayı amaçlamakta. Araç tahtadan, motor alüminumdan ve devasa güçler üretmekte. Motorun sıcaklığını ve tahtaya zarar vermemesi için egsoz manifoldlarını ve çıkış ağızlarını motorun üzerinden geçirerek arka kanat altından dışarıya vermişler ve bu sayede ısınma sorunu giderilmiş.


– Araçta ilk başta açığa çıkabilecek sorunlar sıralnmış:
1 Tahtadan yapılmış koltuklar.
2 Motorun sıkıştırılmış tahta bir yüzey üzerinde oturtulması.
3 Tahtadan imal edilmiş süspansiyon ve jant sistemi.

– Resmi sitesi http://www.joeharmondesign.com/index.html olan aracın tüm detaylarına ve üretim aşamalarına ulaşabilirsiniz. Henüz bitmiş hali olmayan aracın üzerinde çalışmalar devam etmekte. Chris Baylor About.com için yaptığı röportajında bazı sorular sormuş isterseniz onlara bir bakalım.

Soru: Senin tecrübelerinden bahseden bir yazı okudum ve otomobil tasarımcısı olmayı dilediğinde yazılıydı. Tahta işine nasıl girdin. Bu otomobil projene gelmeden önce neler üzerinde çalışmaların oldu
? biraz anlatır mısınz?

Cevap: Küçük eşyalar, sandalya ve benzer tahtadan yapılan dekoratif ürünler üzerinde çalıştım ama tahta üzerinde herhangi bir uzman çalışmam olmadı.

Soru: Delta firmasının basın bültenini okudum. Kendi projen ile bu işe girmişsin ve çalışıp çalışmayacağı – olup olmayacağı bir proje için destek almışsın.Seni bunu yapmaya iten neden nedir?

Cevap: İlham kaynağım tamamiyle deHavilland Mosquito’dı. İkinci Dünya Savaşında bu kişi dünyanın en hızlı uçağını yaptı ve tabiyki tüm parçalarıda tahtadan dı. 60 yıl boyunca tahtanda bir uçak 425mil hızla yolculuk yaptı. Bende SUper bir Araçı neden tahtadan yapamayım diye düşündüm. Ayrıca Eric Schatzburg’ın “Kanatlar Tahtadan – Kanatlar Metalden” adlı kitabıda etkili oldu.

Soru: Aracı yapmaya ne zaman başladın ve ne zaman bitirmeyi planladın? Aracın tamamen kullanılabilir olması için bir test yapacak mısın yada ne tür bir test bu aracın tamamen hazır olduğunu kanıtlayacak?

Cevap: Temmuz 2006’da başaladığım macerama ilk prototipini 2008 Ağustos’ta bitirmeyi planladık. Tabiyki belli bir süre sonrada bu aracın yürüyebilir yani tamamen kullanılabilir olmasını sağlayacağız. Araç tamamlandığında Delta/Porter-Cable bu aracın tanıtımı için bir çok plan yaptı. Ama biz bu kadar büyük bir plan yapmadık. kendi merakımız ve kuşkucu halimniz nedeniyle bu olaya biraz geri plandan bakmak istiyoruz. Aracı satmayı düşünmedik ama tabiyki bu olasılıklar dahilinde cebi kuvvetli biri gelip bizden aracı satın alabilir.

Soru: Hesaba katmadığınız durumlar ortaya çıkıp, prototip üretim süresi uzarsa ve planınız aksamalar yaşanırsa ne ler olacak?

Cevap: Aslında bu tür bir olay yada olaylar çok düşük bir olasılık. Bu işin başlarında her bir parça için özel uğraş verildi ve büyük tecrübeler kazanıldı. Eskiden 6 tane denemeden sadece 2 tane denememiz başarıyla çıkarken. Şimdi hem tecrübe hemde geliştirdiğimiz teknolojiler sayesindeneredeyse hiç hatasız ve tek seferde rünü elde edebiliyoruz.

Soru: Aracın dış görünüşü bence Hibrid bir Lamborghini gibi? Bunu tasarlarken ne gibi detaylara dikkat ettin?

Cevap: Tabiyki bir çok ince detaya dikkat ettim ama aracın tasarımında şahin ve avcı kuşlara daha çok dikkat ettim. Bunlardan esinlendim. Abartmıyorum ama 5 yaşlarındayken bu tür bir şey gördüm ve bilinçaltıma işlemiş. Bu aracı yaparken hiçbir şekilde biri beğensin diye tasarlamadım kendim kendimiz için yapmak istedim.

Makale Kaynak: http://woodworking.about.com/od/recommendations/a/Splinter_2.htm

Video galerisi:



Fotoğraf galerisi:

http://www.flickr.com/photos/66898206@N00/sets/
http://www.flickr.com/photos/66898206@N00/sets/72157594434118822/

Kaynak:
http://www.automobilemag.com/green/news/0901_wooden_supercar_splinter/index.html
http://jalopnik.com/5042498/splinter-wooden-supercar-gets-its-body
http://www.autoblog.com/2008/08/27/splinter-wooden-supercar-in-the-fles-wood/
http://www.zercustoms.com/news/Splinter-Wood-Supercar.html
http://www.motorauthority.com/students-build-a-supercar-out-of-wood.html

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

Yoruma Kapali

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi