29 Haz
2007

– 6 ay önce gerçek araçların birebir özellikleriyle ufaltılmış ve satışa sunulan versiyonlarını bulmak için araştırma yaparken. (Bende küçük bir koleksiyona sahibim ama benimkiler orjinal değiller – oyuncak sınıfına girselerde arkadaşlarım bana hediye etsene bir tanesi diyip duruyorlardı.) DiecastTurk.COM sitesini buldum ve bu koleksiyon işini gerçekten büyük bir istekle yapıldığını görünce – benim hevesimin çok az olduğunu keşfettim.

– Kısaca sitelerinden aldığım bilgileri sizlerle başlaşmak istiyorum. Tüm ölçekli model araba koleksiyonu yapan ve henüz böyle bir hobiden haberdar olmayanlar için gerekli tüm bilgileri sayfanın sonundaki kaynak sitelerden edinebilirsiniz.

Sitenin Sahibi:
.:.:: Merhaba Arkadaşlar.
.:.:: Ben Alposman KOPARAN. 1976 yılı Ankara doğumluyum. Ancak nüfusum Istanbul Pendik’e kayıtlı. ilköğretim yurt dışında, Liseyi üsküdar da, üniversiteyi ise Konya Selçuk Üniv., Ziraat Fak., Tarımsal Makine Müh.’inde okudum. İş hayatına Konya’da başladım. şu an “TÜYAP FUARCILIK’ta Proje Müdürü olarak çalışmaktayım.
Bu siteyi ilk olarak 2000’nin başında kurmuştum. ilk adresi : www.dcindex.4t.com idi. 2001’de en popüler ücretsiz alan veren geocities’e geçtim. Hem banner yok, hem ftp var, hem alanı geniş hem’de hızlı açılıyordu. Fakat sonradan ftp kalkınca başka siteye geçtim. Adresim sonradan: http://dcindex.com.tr.tc oldu. Sonraki aylarda üretli domainler iyice ucuzlayınca bir domain aldım. Esas adres : www.tmindex.com . Kendi mesleğim ile ilgili. Subdomain olarakta; http://dc.tmindex.com. adresi vardı. Ve son olarakta karşınızda www.diecastturk.com Yeni domanimiz…

.:.:: Hobi alanlarım : Statik modelcilik (Gemi, Uçak vb.) R/C (Uçak, Otomobil, Tekne) ve Die-cast Model Otomobiller ve Müzik Yapımı (New Age, Ambient, Electronic). Ayrıca Web ve Grafik tasarımı ile profesyonel olarak ilgileniyorum.

.:.:: Türkiyedeki ilk Diecast oto ile ilgili web sayfası ve forumu olma özelliği ile bu durumdan ayrıca son derece gurur duyuyorum. İlerleyen zamanla dahada çok tanınan ve büyüyen forum, Medyadada yer almaya başlayarak, dahada popüler hale gelmektedir

• Diecastturk.com kimdir?

• Diecastturk.com sitesi, ilk olarak 2000 yılında, bu hobi’nin daha iyi anlaşılması ve bu hobi’yi paylaşanların ortak bir paydada toplanmasını sağlamak amacıyla ve internet’i bu fikir için bir fırsat olarak değerlendirerek kurulmuştur. Site tamamen kişisel bir sitedir ve herhangi bir ticari amacı yoktur. Tamamen bu hobi alanında faaliyet göstermektedir ve üyelerini de bu alandan seçmektedir. Gün geçtikçe Bu alanda insanlar artmakta ve daha da ortak noktalar bulmaktadırlar. Zaman içinde basında olsun ve internette olsun (TRT2, NTV haber kanalı, FORBES Dergisi, DIGITURK Dergisi, TRTUNING dergileri & muhtelif internet siteleri) belli aralarla yayınlanan diecastturk.com sitesi, Bu koleksiyona gönül verenlerin sözcüsü durumundadır.

Zaman içinde diecastturk sitesinin gelişimini aşağıdaki linklerden görebilirsiniz:
• 2000 yılı : http://www.diecastturk.com/temp/dcindex1/ (ilk tasarım)
• 2001 yılı : http://www.diecastturk.com/temp/dcindex1/
• 2002 yılı : http://www.diecastturk.com/temp/dcindex2/
• 2003 yılı : http://www.diecastturk.com/temp/dcindex3/
• 2004 yılı : http://www.diecastturk.com/temp/dcindex4/
• 2005 yılı : http://www.diecastturk.com/temp/dcindex5/
• 2006 yılı : http://www.diecastturk.com/temp/dcindex6/
• 2006 yılı : http://www.diecastturk.com/temp/dcindex7/ (şu anki tasarımdan bir öncesi)

• Nedir bu diecast? Belki son zamanlarda hobi ve oyuncak mağazalarında ve web adreslerinde bu isimde bölümler görüyor ve duyuyorsunuzdur. Aslında Dünyada uzun zamandan beri bilinen bir kavramdır die-cast. Bir nevi alaşım olan die-cast; Çinko ve Alüminyum karışımından oluşur. Bu karışımın diğer adı ise “ZAMAK”tır. Yani İngilizce olarak “Zinc” ve “Aluminium”un birleşimi…

– 1900 yıllarının ilk günlerinden 2. dünya savaşına kadar “Teneke” oyuncaklar moda idi. Modelden ziyade daha çok çocuklara hitap eden bu teneke modeller, her alanda kendini gösterirdi. Ancak, zamanla daha hızlı ve ucuza mal etmek için “diecast” ile üretim başladı. Teneke tamamen el ile yapıldığı için daha pahalıya mal oluyordu çünkü o zamanlar. Ve böylece Diecast ile üretilen oyuncaklar ve modeller boy göstermeye başladı. Zamanla detaylar eklendi ve cam, motor detayı, süspansiyon, kapıların açılması vb. gibi gerçeğinden ayırt etmek çok zor hale gelen modeller üretilmeye başlandı.

– İlk diecast oyuncaklar 20. yüzyıl başlarında 2. dünya savaşı sıralarında İngilterede “Meccano (Dinky Toys)” ve Amerika’da “Dowst Brothers (Tootsietoys)” firmaları tarafından üretildi. Önceleri diecast oyuncaklar iç detayı olmayan araba ya da kamyon tipinde üretilmişti. O zamanlardaki teknoloji ile üretilen bu metal daha kırılgan bir yapıya sahipti ve nedeni anlaşılamaz bir şekilde bazen küçük bir etkide kırılırdı. Bu nedenle 2. dünya savaşı öncesi diecast modellere rastlamak şu an çok zordur.Daha sonra 1950’li yıllarda diecast oyuncak sanayisi daha da değer kazandı, Ve sonradan “Corgi” ve “Hot Wheels – Mattel” gibi firmalar ortaya çıkarak bu sektörü daha da ileriye götürdüler. Şu an onlarca Diecast firması bu alanda faaliyet göstermektedir. Ve bu firmaların ezici çoğunluğu Çin’de bulunmaktadır. Bir üreticinin orijini neresi olursa olsun kendi modellerini genellikle Çin’de ürettirmektedir. Çünkü şu an bilindiği gibi Çin işçilikte en ucuz ülkedir. Türkiye’de Bu hobi aslında çok önceden bazı kesimlerce bilinmekle beraber sürekli saklı kalmıştır. Genel anlamda zaten Türkiye’de maket ve modelcilik alanında hobicilik son 10 yıldır artış göstermektedir. Bundan önceki yıllarda ürün bulunmamasından ve sosyal açıdan yaygın olmamasından dolayı çok az bir kesim tarafından bilinip uygulanmıştır. Gizli kalmasının ana sebeplerinden biriside Bu hobi ile uğraşanlara normal gözle bakılmamasıdır. Çünkü nede olsa genel halk gözünde bunlar bir oyuncaktır. Bu nedenle bu merak, bir nevi suçluluk duygusu olarak insanlarımız tarafından sürekli olarak gizlenmek zorunda kalmıştır. Hâlbuki dış dünyada İnsanlar çocukluklarından itibaren Model ve maketçiliğe teşvik edilerek büyütülmekte ve eğitilmektedirler. Hem Zekâ’yı, hem hayal gücünü, hem de teknik beceriyi arttıran bu hobi, Bazı ülkelerde seçmeli ders olarak okutulmaktadır.

• Türkiye’de Bu hobi aslında çok önceden bazı kesimlerce bilinmekle beraber sürekli saklı kalmıştır. Genel anlamda zaten Türkiye’de maket ve modelcilik alanında hobicilik son 10 yıldır artış göstermektedir. Bundan önceki yıllarda ürün bulunmamasından ve sosyal açıdan yaygın olmamasından dolayı çok az bir kesim tarafından bilinip uygulanmıştır. Gizli kalmasının ana sebeplerinden biriside Bu hobi ile uğraşanlara normal gözle bakılmamasıdır. Çünkü nede olsa genel halk gözünde bunlar bir oyuncaktır. Bu nedenle bu merak, bir nevi suçluluk duygusu olarak insanlarımız tarafından sürekli olarak gizlenmek zorunda kalmıştır.
Hâlbuki dış dünyada İnsanlar çocukluklarından itibaren Model ve maketçiliğe teşvik edilerek büyütülmekte ve eğitilmektedirler. Hem Zekâ’yı, hem hayal gücünü, hem de teknik beceriyi arttıran bu hobi, Bazı ülkelerde seçmeli ders olarak okutulmaktadır.

• Türkiye’de çok fazla olmamakla beraber bazı ithalatçı firmalar sayesinde Diecast modeller temin edilmektedirler.
2004 yılı itibariyle bu alanda artık Türkiye’dede diecast model bulma imkanları artmıştır ve hızla artmaktadır da. Modelciler ayrıca yurt dışı siteler vasıtası ile de bu modelleri temin etmektedirler. İlk zamanlarda Kargo ücretleri çok masraflı olsa da, artık bu durum kısmen azalmıştır ve eskiye nazaran daha makul seviyelere inmiştir. Ayrıca 2-4 adet model alıp’ta kargo parasını bölüşerek getirilen modeller daha da revaçtadır (diecast kardeşliği!)

• Diecast modeller doğal olarak ölçekli olarak imal edilirler ve gerçeklerinin boyutlarına sadık kalınarak küçültülürler. Yani örneğin bir Mercedes 4.28m ise, bu aracın 18 kat küçültülmüşüne 1/18 ölçekli diecast deniyor.

Genel olarak bir diecast model otomobil şu ölçeklerde imal edilir :

1/8 – 1/10 – 1/12 – 1/15 – 1/16 – 1/18 – 1/20 – 1/24 – 1/43 – 1/64 – 1/72 – 1/87

• Bu ölçeklerin en popüleri : 12 – 18 – 24 – 43 ve 87 kat küçüklükteki ölçeklerdir.
Detay arttıkça Fiyatta artar. Ölçek küçüldükçe de detaya girmek zorlaştığından kıymette artar. Ölçek Büyüdükçe detay kalitesi ve tatmini artar, detay uygulamak belki daha kolaydır ancak bu seferde malzemeden dolayı fiyat artar.

• Bu modelciliğin popüler olmasının belli başlı sebepleri vardır. En geçerli olanları ise şunlardır :
1- Hazır olmaları.
2- Ağır olmaları. Diecast sonuçta bir metaldir ve gerçek araç kaportası gibi modelcilere gerçekçilik hissi verir.
3- Detay ve boya işçilik kalitesi.
4- Ürün çeşidi.
5- Oyuncak sınıfından olmamaları (ince işçilik nedeni ile belli yaşın altındaki kişilere uygun değildir. Bu hobi, 10 yaş ve yukarısı için daha uygundur.)

• Günümüzde bir diecast’ın öz nitelikleri, Piyasası vePüf noktaları açısından göz atarsak, size şöyle bir özet ve bilgi sunabiliriz:

• Bir diecast model, detayına göre değer kazanır. Çünkü detayda kullanılan parça sayısı, kalitesi ve işçilik kalitesi arttıkça görünüm kalitesi ve gerçekçilik artar. Ancak şuda dikkat edilmesi gereken önemli konulardan birisidirki; kalitenin artması, modelin parçalarının, yani kullanılan malzemenin fazlalığı ile doğru orantılı “değildir”. Çok detaylı ve fonksiyonlu bir modelin malzeme kalitesi düşük olunca, model daha oyuncaksı bir değere ve havaya sahip olabilir. Kullanılan plastiğin insana “plastiğimsi” his vermesi direk olarak modelin gözden düşmesine neden olmaktadır. yani kısaca kaliteye ve detaya önem veren bir “koleksiyoncu ürünü” olmaktan çıkar.
• Piyasada Bir modelin bolca bulunması, ürünün zamanla fiyatınında düşmesine neden olur. Aksi takdirde az bulunan yada üretimden kalkan bir modelin markası ve kalitesi ne olursa olsun, doğal olarak az bulunanlar sınıfına girdiği için kıymetli olur.
• Günümüzde çok çeşitli kişiler tarafından piyasada satışa sunulan modelleri alırken çok dikkat etmek gerekir. Mümkün olduğunca şahıslardan değilde, firmalar’dan satın almakta fayda vardır. Çünkü ürün iadesi, indirim avantajları, karşı muhatap bulma vb. gibi durumlar bu koleksiyon dalında çok önemlidir. Bilindiği gibi bu hobi yüksek meblağ’lara dayalıdır. Ancak firma dışında, tanınan, güvenilen ve sağlam referansı olan şahıslarda göz ardı edilmemelidir. Çünkü hangi modelin nerde, ne zaman, nasıl ve nekadara alınacağı hiç belli olmaz.
• Modellerin kendi içindede farklılığı göz önünde tutulmalıdır. Yani bir A firmasının Nissan Skyline’ı ile B firmasının Skyline’ı arasında seçim yapılmalıdır.
Hangisi daha detaylı ve kaliteli ise o seçilmelidir.

• Günümüzde Türkiye Piyasasında en fazla görülen ve revaçta olan diecast üreticileri açısından Modelciliğe bir göz atarsak, size şöyle bir özet çıkarabiliriz:

Bburago : diecast model dünyasının piri denilen bir markadır. Orta alt sınıfta ve kalitede üretim yapmaktadır. Ancak şu an İtalyadaki fabrikası iflas ettiğinden dolayı başka bir model firması tarafından satın alınmıştır. Hala piyasada bazı modellerine rastlamak mümkündür.
• Anson : Kalitesi Bburago’ya benzerdir. ürün çeşidi çok fazla yoktur. Ayrıca şu an fabrikası kapanmış durumdadır.
• Welly : son zamanlar ciddi atılımlar yaparak kalitesini ve detay işçiliğini arttırarak, göze batmaya başlamış bir firmadır. Modelleri oyuncak ile model arasında bir çizgidedir. Ancak bazı modelleri bu çizgiyi koleksiyonluk model tarafından geçmiştir. Piyasada bolca görülmektedir.
• Maisto : Bol çeşidi orta ve orta üst sınıf ürünleri ile koleksiyonerler tarafından sevilerek takip edilen bir firmadır. Son zamanlarda daha kaliteli ürünleri piuyasaya sürmeye başlamıştır.
• Hot wheels (Mattel) : Orta ile Orta üst sınıf arasında bir çizgiyi takip etmektedir. En önemli özelliği, Ferrari ürünlerinin tek yetkili üreticisi olduğundan, koleksiyonerler tarafından revaçtadır. Son zamanlarda bu firmada kalitesini arttırma çabalarında bulunmaktadır. Doğal olarakta fiyatı yükselmektedir.
• UT models : Üretimi durmuş olan bir markadır. Ancak Bburago’da olduğu gibi hala bazı modelleri piyasada bulunmakta ve aranmaktadır. Orta sınıf bir modeldir. ve bazı modelleri başka bir model firması tarafından üretilmediği için koleksiyonerler tarafından tutulmaktadır.
• REVELL : Orta üst sınıfta bir firmadır ve kaliteli ürünler sunmaktadır. bir Alman markası olması hasebiyle eski klasik avrupa modellerinde ön plana çıkmaktadır. piyasada çok olmasada belli yerlerde bulunmaktadır. Fiyatları kalitesine göre çok makuldür.
• Sunstar: Orta sınıf bir markadır ve bol ürün yelpazesi ile koleksiyonerlere hitap eder. Piyasada rahatça bulunabilir.
• Ricko : Orta ile orta üst sınıfta üretim yapan bir markadır. Piyasada bazı modelleri artık pek bulunmamakla birlikte önümüzdeki yıllarda ürün girişinin artacağı tahmin ediliyor. Son zamanlarda detay ve ürün kalitesini arttırma çabaları gözlenen bu marka, eski klasiklerden yeni modern modellere kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip.
• Motormax : diecast camiasında model gözüyle bakılmayan bir markadır. Daha çok oyuncak sınıfında anılır. Bu nedenle üstünde fazla durmayacağız.
• Cararama : Daha çok 1/43, 1/72 ve 1/87 ölçek modelleriyle dikkat çeken bu marka, bol ürün çeşidi ile piyasada tutulmaktadır. Ölçeğine göre orta- ve orta üst sınıf bir detaya sahiptir ve gayet makul fiyatlara satılmaktadır. Piyasada bolca bulunur.
• Yat ming: Orta ile orta üst sınıfta yer almaktadır. Bol ürün çeşidi ve bulunabilirliği ile piyasada yerini almaktadır.
• Highway 61 : üst sınıf bir firmadır. Sadece amerikan modllerini üretmektedir ve amerikancı koleksiyonerler için çok iyi bir kaynaktır. Türkiye piyasasaında çok fazla bulunmamaktadır.
• ERTL : orta – orta üst sınıf bir firmadır. Bol amerikan modle ürünü ile koleksiyonerler tarafından sevilmektedir. Bu markada şu an piyadsada fazla bulunmamaktadır.
• JADA: Sadece modifiyeli modeller üreten bu firma, detay açısından abartılı çizgilere sahiptir. Bu nedenle normal modeller ile farklı bir çizgide üretim yapmaktadır. alt ile orta sınıf arasında üretim yapmaktadır. Piyasada çok fazla bulunmamaktadır.
• Autoart : Üst sınıf bir firmadır. Bol ürün çeşidi ile koleksiyonerlerin favorileri arasındadır. Türkiyede hala fazla bulunmamaktadır.
• Kyosho : Bu firmada üst sınıf bir üretim yapmaktadır. Koleksiyonerlerin favori firmaları arasındadır. Ürün yelpazesi autoart kadar olmamakla birlikte, Autoart ile sürekli rekabet halindedir. Piyasada çoğu modeline rastlamak mümkündür.
• Minichapms: Üst sınıf bir firmadır. Bol ürün yelpazesi vardır ve özellikle avrupa modellerinde çok başarılı ve popülerdir. Türk piyasasında pek bulunmaz.
• Exoto : diecast dünyasının en iyi 5 markasından birisidir. El yapımı üretim yapmaktadır ve yüksek fiyatlardan satılır. Genellikle eski yarış modelleri üretmektedir. Türkiyede fazla bulunmaz, dışarıdan temin edilir.
• CMC : İlk 5’e giren firmalardan birisidir. fazla ürün yelpazesi yoktur ancak son derece kaliteli ürünleri vardır ve el yapımı üretim yapmaktadır. Fiyatlarıda doğal olarak yüksektir.
• BBR : İlk 5’e giren firmalardan birisidir. Daha çok 1/43 ölçekte ve el üretimi yapar. türk piyasasında çok nadir bulunur.

* 2.Sayfada Diecast Mode Üreten Firmalar – Linklere – Kaynaklara – Gerekli banner Kodlarına ulaşabilirsiniz==>

Sayfalar: 1 2

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

  • Benzer Yazı Bulunamadı.

Yoruma Kapali

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi