Fiat EcoDrive, aracınızı ne kadar tasarruflu kullanabildiğinizi gösteren bir bilgisayar uygulaması aslında. Eco:)rive olarak Fiat isimlendirmesini yapmış. Bunun anlamı yakıt tasarrufu, CO2 emisyonlarını azaltma, eğer uygulamanın söylediklerini can kulağınızla dinleyip uygularsanız %15‘e kadar tasarruf etmenize yardımcı olacağı söyleniyor. Microsoft ile Fiat’ın ortak üretimi olan bu yazılım aslında. Fiat marka aracınızdaki BlueAndMe eğlence sistemininiz var ise, aracınızın USB girişine taktığınız belleğiniz ve ecoDrive‘ı aktif hale getirmeniz durumunda artık sizde tasarruf için ilk adımı atmış oluyorsunuz. Fiat’ın EcoVille (Eco Kasabasına) bir sakinisiniz demektir.

JATO tarafından gerçekleştirilen Euro 5 normalarını karşılayan markalar arasında yapılan araştırma sonuçlarına göre 2010 yılında en çevreci otomobil markası Fiat seçildi. Fiat bunu bir adım daha öteye taşıyarak ürettiği eco drive sistemi yada biz bir isim verebilirsek yakıt tasarruf sistemi ile Fiat markalı otomobil ve ticari araç sürücülerinin, sürüş tarzlarının tüketimi ve çevreyi kirletici maddelerin salınımı (karbondioksit emisyonu) üzerindeki etkisini daha iyi anlamalarını sağladı. 2008 yılından bugüne 1 milyona yaklaşan Fiat markalı araçta, Blue&Me sistemi ile beraber satılmış. Bu rakamlar bize bu sistemle birlikte çalışan ecoDrive sisteminde büyük bir çoğunluğa ulaştığını göstermekte. Gelin bu eco drive nedir? nasıl çalışır? yenir mi? sinir bozucu mu yoksa harika bir eğlence kutusu mu ona bakalım….

EcoDrive nedir?

– Sürücünün aracını kullanırken verimliliğinden sürüş stiline kadar birçok husus ile ilgili verileri işleyip analiz edebilme yetisine sahip olan, kullanıcılar yaptıkları her yolculuktaki tüketim ve emisyon değerlerini dikkatlice analiz edebilen (ecoIndex) ve çevreye verdikleri etkiyi azaltmak için otomobillerini nasıl kullanmaları gerektiği konusunda da kapsamlı tavsiye alabildikleri bir uygulamanın genel adı.

EcoDrive nasıl çalışır?

– BlueAndMe özellikli aracınız var. Fiat ecoDrive sitesinden kayıt olup uygulamyı bilgisayarınıza indirdiniz ve kurulumunu gerçekleştirdiniz. USB belleğinizi hazırladınız ve aracınıza takıp ecodrive uygulamasını aktifleştirdiniz. İşte tüm olay burada başlıyor. Siz aracınızı kullandıkça aracınız sizin tüm hareketlerinizi ve aracın bilgilerini hafızasında tutuyor. (Araç kendi hafısasında 8 saatlik bir sürüş sürecini tutabildiği belirtilmiş. O nedenle belli aralıklarla aracınızın hafızasını tazelemeniz gerekiyor.) Önceden hazırlamış olduğunuz usb belleğinizi aracınıza taktığınız anda ise araç tarafından hemen algılanıp sürüş bilgileriniz aktarılıyor. Burada birden çok usb bellek kullanıyorsanız dikkat etmeniz gereken nokta ilk takılan belleğe aracın hafısazındaki eğer birikmiş veri varsa aktarılması. Ama siz aracınıza bindiğinizde direkt usb belleğinizi takıyorsanız sürüş boyunca sistem belleğinize kayıt yapmakta. Bu sayede bir karışıklık meydana gelmemekte.

– Bu kadar sürüş yaptık birazda bilgisayarımıza yüklediğimiz programın ne işe yaradığını görelim. Program usb belleğinizde kayıtlı veriyi bizlerin anlayabileceği grafiksel verilere çevirmekte. Ecoindex ismini verdiği bir puanlama sistemi sayesinde dünyada bu uygulamayı kullanan diğer sürücülerle karşılaştırma fırsatı sunmakta. Geç mi vites değiştiriyorsunuz, fazla mı gaza basıyorsunuz bilmek istemez misiniz? İşte bu sistem bu işe yarıyor…

Fiat EcoDrive
Fiat EcoDrive
Fiat EcoDrive
Fiat EcoDrive
Fiat EcoDrive
Fiat EcoDrive

– EcoDrive uygulamasında şöyle bir durum dikkatimi çekti. Veriler internet üzerinden Fiat’a gidiyor ve işlenip geri gönderiliyor. Bu sayede Fiat araçları hakkında bilgileri isimsiz kullanıcılardan toplayarak kendini geliştiriyor, hem de kullanıcı sürüş stilinin mükemmel mi yoksa tüm bildiklerinin yanlış mı olduğunu öğrenmiş oluyor. Bundan daha büyük hizmet olabilir mi?

Fiat Roadshow 2011 ekibni İzmir’e geldiğinde ecoDrive hakkında bilgi almaya gitmiştim ama bir biri ardına gelen aksilikler sonucu elim boş dönmüştüm. Umarım Fiat bu heyecanımı görür ve ecoDrive sistemine olan bu merakımı BlueANDMe özellikli bir Fiat 500 beyaz test etmem için bana 5 günlüğüne tahsis ederek dindirir. Kim bilir….

EcoDrive hangi modellerde kullanılabilir?

– eco:Drive’ın bu sürümü Blue& Me™ ile donatılmış her Fiat Grande Punto, Punto Evo, Bravo, Doblò veya 500‘e kurulabilir.
– Blue&Me ellerinizi direksiyondan çekmeden her şeyi yapmanızı sağlayan bir multimedya ve bilgi-eğlence sistemidir. Bluetooth’lu cep telefonunuzdan arama yapabilir, USB sürücünüz ya da portatif medya player’ınıza indirilmiş olduğunuz müzikleri dinleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler

– Sonuçta bu bir yazılım ve bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor. Bunun için hem bilgisayarınızın hemde aracınızın buna uygun olması çok önemli.

Windows
Intel Pentium III 1GHz veya daha hızlı işlemci
Windows XP Service Pack 2; Windows XP Tablet PC Edition veya Windows Vista Home Premium
64 bit sürümleri dahil olmak üzere Business, Ultimate veya Enterprise;
Microsoft Windows 2000 Service Pack 4; Microsoft 2003 Server
1GB of RAM

Mac OSX
Intel CoreTM Duo 1.83GHz veya daha hızlı işlemci;
Power PC G$ 1GHz veya daha hızlı işlemci
Mas OS X 10.4.11 veya Mac OS X 10.5.2
1GB of RAM

Adobe® AIR™
eco:Drive uygulaması, – eco:Drive’ın tüm bilgisayarlarda çalışmasını sağlayan bir çoklu platform olan Adobe AIR™ tarafından desteklenmektedir . Bilgisayarınızda Adobe AIR™ yüklü değilse endişelenmeyin, uygulamayla birlikte otomatik olarak indirilecektir.

[poll id=”24″]

Kaynaklar:

http://tv.adobe.com/watch/customer-stories-air/behind-the-scenes-of-fiat-ecodrive/
http://www.fiat.com.tr/Pages/tr/haberler/haber76.aspx
http://www.bigumigu.com/haber.asp?hid=4798

Reklam Alanı

 

Benzer YazılarEtiketler

Yoruma Kapali

Reklamlar / Reklam Bilgi

Facebook / Aramıza katıl

Otomot Ağ / Hakkında

 

© 2010 Otomot.NET - Otomobil ve Motosiklet

14 Aralık 2006 tarihinden beri yayındayız. Site Haritası

OtomotWeb Teması Uretgec.com - Tasarım Ofisi