Hürriyette Yer Alan habere Göre:
Ferrari’ye yerli rakip
-Ferrari’ye yerli rakip Fuarlarda herkesin otomobillere yaklaştırılmaması yerli üreticileri Ferrari’ye rakip spor otomobil üretmeye yöneltti.
-Yurt dışındaki otomobil fuarlarında herkesin lüks spor otomobilleri incelemesine izin verilirken, Türkiye’deki otomobil fuarlarında belirli kişiler dışında kimsenin bu otomobillere yaklaştırılmamasını içerleyen bir girişimci yerli spor otomobil üretti.
-Ertex Oto Dekorasyon Genel Müdürü Ercan Malkoç, işi gereği sık sık yurt dışındaki otomobil fuarlarına katıldığını, buralarda her isteyenin rahatlıkla lüks spor otomobilleri inceleyebildiğini anlattı. Türkiye’de düzenlenen otomobil fuarlarında ise bu otomobillerin çevresine bant çekildiğini, ünlü ve zenginlerin dışında kimsenin otomobilleri incelemesine izin verilmediğini belirten Malkoç, “bu duruma çok içerlediğini ve bunun üzerine yerli bir spor otomobil geliştirmeye karar verdiğini” söyledi.
-Malkoç, ilk otomobilin icadının üzerinden yaklaşık 100 yıl, ilk Türk otomobili olan Devrim’in yapılmasının üzerinden de 46 yıl geçtiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Ülkemizde 1966 yılından bu yana otomobil üretimi yapılmaktadır. Çağımızın ve özellikle de otomobil sektörünün gelişimi göz önüne alındığında, dünya otomotiv sektörüne bir marka kazandırmamış olmamız bizleri çok üzüyordu. Oysa daha 1938 yılında Türkiye, 140 tane avcı bombardıman uçağı üreterek şu an teknolojilerine imrendiğimiz AB ülkelerine satmıştır. 2007 yılındayız ve uçak yapan bir milletin torunları olarak bir otomobil yapamıyoruz. Cesaretimizin temelinde bu çok önemli bir etken oldu. Artık bu konuda bir şeyler yapmamız gerektiğini düşündük ve Etox’u geliştirdik.”
NEDEN SPOR OTOMOBİL?
-Spor modellerin firmaların vitrinini oluşturduğunu ve her otomobil tutkunlarının spor modellerin sahibi olmayı hayal ettiğini dile getiren Malkoç, bu nedenle spor otomobil geliştirmeyi tercih ettiklerini kaydetti.
-İnsanların spor otomobillerin her ayrıntısındaki beklentilerinin çok yüksek olduğunu anlatan Malkoç, bu otomobillerin hızlı gitmesinin, aynı zamanda en kısa mesafede durmasının istendiğini dile getirdi. Tasarımdaki beklentilerin de bu yönde olduğunu belirten Malkoç, “Motordaki performansın dış çizgilere yansıması istenir. Bu beklentileri çoğaltmak mümkün. Bu nedenle spor otomobil üretmek zor bir iştir. Projeye başlamadan önce insanlar bize ‘bunu yapamazsınız’ diye güldüler. Fakat dünyada zoru başaran Porche, Ferrari, Lamborghini gibi firmalar var. Bizde iddialı başlamak istedik. Belki başlangıçta yıldızları hedef seçtik ama sonunda başarılı bir prototip geliştirdiğimize inanıyoruz. Bu araba çok konuşulacak.” diye konuştu.
-Projeye başlarken öncelikle tasarım ekibini oluşturduklarını belirten Malkoç, tasarımın geliştirilmesinin 6 ay sürdüğünü anlattı. Bu aşamada oldukça zorlandıklarını ifade eden Malkoç, şunları kaydetti:
“Çünkü kendi insanımızın beklentileri doğrultusunda bir tasarım hazırlamamız gerekiyordu. Buradaki beklentiler oldukça yüksektir. Hayallerde hep Ferrari ve Porche gibi otomobiller vardır. Biz onlara benzetmek için yola çıkmadık. Deyim yerinde ise spor otomobilde bir sınıf yaratmak için yola çıktık. Tasarım felsefemizin temelinde 4 kişilik günlük hayatta kullanılabilecek bir otomobil üretmek vardı. Hedeflerimizi bu yönde şekillendirdik. Aynı zamanda da tasarımımız performans isteyen kullanıcılara da hitap edecek görsellikte olmalıydı. Kişiye göre aile otomobili, kişiye göre günlük hayatta kullanılabilecek spor otomobil, kişiye göre tam bir performans otomobili. Kısacası Etox’a baktığınız açılardan bu özelliklerin tamamını görebilirsiniz. Yüze yakın tasarım eskizimiz arasında şu an prototip üretimini yaptığımız modeli seçtik.”
SERİ ÜRETİM BELGESİ ALDILAR
-Etox’un günümüz otomotiv firmalarının tüm tasarım ve prototip üretimlerini kapsayan süreçleri içinde barındıran iki yıllık çalışmanın sonucunda geliştirildiğini ifade eden Malkoç, prototip hazırlama aşamasında tasarım ekibi de dahil 46 Türk personelin görev aldığını belirtti. Malkoç, aracın şasinin yurt dışındaki diğer özel üretilen emsallerindeki gibi örme şasi tekniğine dayanarak kendi mühendisleri tarafından projelendirildiğini kaydetti.
-Malkoç, otomobilin bütün parçalarını kendilerinin ürettiğini, sadece motorunu Fransa’daki bir firmadan aldıklarını ifade ederek, “Bir süre sonra kendi motorumuzu kendimiz üretmeyi hedefliyoruz. Henüz ilk aşamadayız. Gelişime açık bir proje bu” dedi.
-Etox’un günümüz koşullarını sağlayabilecek bir donanıma sahip olması nedeniyle fren testlerinde uluslararası geçerliliği olan R 13H testine tabi tutulduğunu belirten Malkoç, test sonucu bu kapsamdaki gereken tüm kriterlere uygunluğunun tespit edildiğini ifade etti. Malkoç fren sisteminin aynı zamanda ABS’yi de kapsadığını dile getirdi.
-Etox’un, ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi Otomobil Teknolojileri Araştırma Merkezi’nce (OTAM) Sanayi Bakanlığının 2001/16/AT M1 sınıfındaki motorlu araçlar tip onay yönetmeliği kapsamında yapılan tüm testlerden de başarıyla geçtiğini söyleyen Malkoç, Türkiye’de seri üretim (Tip Onay) belgesini aldıklarını kaydetti.
-Daha önce üretilen yerli otomobiller “Devrim” ile “İmza”nın “Tip onay belgesi bulunmadığını” ifade eden Malkoç, Etox’un künyesinde “Made in Turkey” yazan “ilk otomobil olacağını” söyledi.
-Malkoç, şu an da firmanın kendi testi olan 100 bin kilometrelik yol testine başladıklarını ifade etti. Dörtte biri sorunsuz tamamlanan test sırasında gidilen şehirlerde vatandaşların araca büyük ilgi gösterdiğini anlatan Malkoç, henüz tanıtımını gerçekleştirmemiş olmalarına rağmen şimdiden 3 ön sipariş talebi olduğunu belirtti. Malkoç, Etox için gelen sipariş taleplerini yol testi tamamlandıktan sonra alacaklarını kaydetti.
“İLGİ BİZİ SEVİNDİRİYOR”
-Dünya otomotiv sektörü için olmasa bile Türkiye için bir marka yaratmanın zamanının çoktan geldiğine inandıklarını ifade eden Malkoç, “Markayı firmalar yaratmaz, o markayı kullanan insanlar yaratır ve sahiplenir. Etox’a sokakta ve internet ortamında vatandaşlarımızın gösterdiği büyük ilgi bu konuda bizi oldukça sevindirdi” dedi.
-Etox’un, piyasadaki spor otomobiller arasında “en düşük yakıt tüketimine sahip araç olacağını” saivunan Malkoç, standart modelin şehir içinde 5.7, şehirler arasında ise 4.1 litre yakıt tüketimine sahip olduğunu söyledi.
-Malkoç, en düşük Ferrari modelinin fiyatı 400 bin avrodan başlarken, Etox’un bunun 5’te biri oranında 100-150 bin YTL fiyat aralığında satışa sunulacağını kaydetti.
“TANITIMI ZAFER BAYRAMI’NDA YAPILACAK”
-Etox’un geliştirilmesini “Türk otomotiv sanayinin bir zaferi” olarak gördüklerini anlatan Malkoç, bu nedenle aracın tanıtımını da 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda yapacaklarını söyledi.
-Yol testlerinin tamamlanmasının ardından hemen seri üretime geçmek istediklerini bildiren Malkoç, Etox’un üç ayrı motor seçeneği ile satışa sunulacağını dile getirdi.
-İlk etapta yılda 20 araç yapmayı hedeflediklerini, ilerleyen yıllarda de bu rakamı 500’e kadar çıkarmak istediklerini ifade eden Malkoç, araçlarının her birinin kişinin istediği üzere ayrı ayrı özelliklere sahip olacağını kaydetti.
Malkoç, daha şimdiden Güney Kore’den bir firmanın projeye ortak olmak istediğini belirterek, “Ancak yerli bir firmayla ortak olmayı tercih ederiz” dedi.
–Gerek çizgileri, gerek kullanım özellikleri ve gerek motor çeşitliliğiyle anlatan Etox’un, 125 beygir (hp) gücünde 1500 cc hacminde dizel motor kullanılan standart modelinin yanı sıra 220 hp güç üretebilen 3000 cc dizel ve daha fazla performans isteyenler için de 272 hp güç üretebilen özel bir V6 benzinli motor seçenekleri bulunuyor.
LAMBORGHİNİ DE BÖYLE BAŞLAMIŞTI
-Ünlü spor otomobil Lamborghini de benzer bir hikayeyle üretilmeye başlanmıştı.
-İkinci Dünya Savaşı’nın öncesi ve sonrasında önemli bir traktör üreticisi olan Ferruccio Lamborghini’nin bir Ferrari otomobili vardı. Ferrari’nin debriyaj aksamının kendi traktörleriyle aynı olduğunu fark eden Lamborghini, Enzo Ferrari ile görüştü ve onu bu konuda eleştirdi. Fakat Enzo Ferrari Lamborghini’yi basit bir traktör üreticisi olarak görerek onu dinleme gereği duymadı. Bunun üzerine Lamborghini, Ferrari’ye rakip kendi spor arabalarını üreterek, Enzo Ferrari’den intikam almaya yemin etti. Daha sonra Ferrari’yi eleştirdiği her konuda Ferrari’den çok daha üstün olan Lamborghini 350 GT’yi yaptı.
* Hürriyette yanınlana bu haberi okuyunca bazı şeylerin farklı olduğunu gördüm. Araçta kullanılacak motorların ve fiyat bilgisinin çıklandığı gibi bilgiler. Benim ilgili adresten aldığım bilgilere göre 80BG olan araç – Hürriyetin verdiği Haberdeki bilgiye göre: Etox’un, 125 beygir (hp) gücünde 1500 cc hacminde dizel motor kullanılan standart modelinin yanı sıra 220 hp güç üretebilen 3000 cc dizel ve daha fazla performans isteyenler için de 272 hp güç üretebilen özel bir V6 benzinli motor seçenekleri bulunuyor. * Eğerki bu şekilde motor seçenekleri ile çıkarsa dünyanın en mutlu insanları bizler oluruz. Fiyatına gelince benim hiç param olmadığı düşünülürse benim bu aracı almam da mümkün gözükmüyor… 🙂
Kısaca Motor Özelliklerine Kadar tahmin yapmak gerekirse:
* 125BG 1.5lt dizel motor Hyundai tarafından tasarlanan ve benzinli kadar sessiz olan – Kia Creto’da şu an kullanılan motor geliyor.
* 220BG 3lt dizel motor: Bu denklikte pek motor bulunmuyor. Tek bir motor biliyorum BMW neredeyse tüm serilerinde kullanılan eski versiyon 218 BGlik dizeli geliyor aklıma.
* 272 BG V6 motor ise Mercedes üretimi ve şu an CLS serisi ile Nissan 350z’de kullanılan o harika motor geliyor aklıma..Bekleyip görmek gerekiyor…
2.Şok Mynet Haberden aldığım Haber :
Türk yapımı Ferrari “ETOX”
-Ankara’da yaşayan Kırşehirli işadamı Ercan Malkoç, yurt dışında düzenlenen fuarlarda spor otomobillere yaklaştırılmamasına kızarak yabancı marka spor otomobillere rakip olacak düzeyde bir otomobil üretti. 2 milyon dolar harcanan ve yapımı 24 ay süren Etox marka otomobil için siparişler yakında verilebilecek.
-Kırşehirli işadamı Ertex Oto Dekorasyon Genel Müdürü Ercan Malkoç, yurt dışında düzenlenen fuarlarda sergilenen spor otomobillere belirli kişilerin dışında Türk insanının yaklaştırılmamasına sinirlenerek Türkiye’nin Ferrari’sini yani ‘Etox’ marka otomobili ürettiklerini söyledi. Malkoç, “Etox, gerek çizgileri, gerek kullanım özellikleri, gerekse motor çeşitliliğiyle ülkemiz insanının beklentileri doğrultusunda, günlük hayatta kullanılabilen bir spor otomobil üretmek fikriyle başlanılmış bir proje. 24 ay gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanan Etox projesinde, tasarım ekibi de dahil olmak üzere tümü idealist olan 46 gencimiz ilk prototip üretilene dek özverili bir şekilde görev almıştır. Standart modelinde 100 beygir güç üretebilen 1500 cc hacminde dizel motor kullanılan Etox’un, diğer motor seçenekleri arasında 220 hp üretebilen 3000 cc dizel ve daha fazla performans isteyen kişiler için de 3000 cc’lik 272 beygir özel bir V6 motoru da seçenekleri arasında bulunuyor. Otomobilin şasisi, yurt dışında diğer üretilen emsallerindeki gibi örme şasi tekniğine dayanarak imal edilmiştir. Prototip üretiminin tamamlanmasının ardından test süreci başlayan Etox, günümüz koşullarını sağlayabilecek bir donanıma sahip olmasından dolayı uluslararası geçerliliği olan R 13H fren testine tabi tutulmuş ve bu kapsamdaki gereken tüm kriterlere uygunluğu yapılan testlerde tespit edilmiştir” dedi.
-Etox’un İstanbul Teknik Üniversitesi Otomobil Teknolojileri Araştırma Merkezi tarafından 2001/16/AT M1 sınıfındaki motorlu araçlar tip onay yönetmeliği kapsamında yapılan tüm testlerden de başarıyla çıktığını kaydeden Malkoç, Etox’un seri üretim belgesini de almaya hak kazandığını söyledi. Otomobilin icadının 100 yılı aştığını ancak, Türkiye’de 1966 yılından beri otomobil üretimi yapılmadığını söyleyen Ercan Malkoç, “Ülkemizin ilk otomobili olan Devrim’in üzerinden 46 sene geçmiş olmasına rağmen çağımızın ve özellikle de otomotiv sektörümüzün gelişimini göz önünde bulundurursak, dünya otomotiv sektörüne bir marka kazandıramamış olmamız bizleri son derece üzmüş ve artık bir şeyler yapmanın zamanının geldiğini göstermiştir. Elimizi taşın altına sokmamız gerekmekteydi. Oysa Türkiye, 1938 yılında avcı bombardıman uçaklarından 140 adet yapmış ve bugün teknolojilerine imrenerek baktığımız AB ülkelerine satmıştır. Cesaretimizin temelinde bu çok önemli bir etkendir. Yıl 2007 ve aradan 69 sene geçmiş. Uçak yapan bir milletin torunları olarak otomobil yapamıyoruz. Bugün otomotivimize yön veren bilirkişi diye tanımladıklarımız bile, bir marka yaratmanın zorluğundan hatta imkansızlığından bahsetmekteler. 1938’e göre tren kaçmış olabilir, 2038’e göre ise hala uğranacak çok durak olduğu da bir muhakkaktır. Dünya otomotiv sektörü için olmasa bile, ülkemiz için bir marka oluşturmanın zamanı çoktan gelmiştir. Burada markayı firmalar yaratmaz, o markayı kullanan insanlar yaratır ve sahiplenirler.
-Kısaca özetlersek temelde insanımıza, ülkemize, ülkemizin geleceğine olan inancımız yatmaktadır” şeklinde konuştu.
Etox projesine spor otomobilde bir sınıf yaratmak amacıyla başladıklarını kaydeden Malkoç, ilk iş olarak bir tasarım ekibi oluşturduklarını ve tasarım aşamasında beklentilerin genelde çok büyük olması nedeniyle zorlandıklarını belirterek, “Hayallerde hep Ferrari ve Porsch gibi spor otomobiller vardır. Oysa biz benzetmek için yola çıkmadık. Deyim yerinde ise spor otomobilde bir sınıf yaratmak amacıyla işe başladık. Tasarım felsefemizin temelinde 4 kişilik günlük hayatta kullanılabilecek bir araç üretmek vardı. Hedeflerimizi bu yönde şekillendirdik. Aynı zamanda da tasarımımız performans isteyen kullanıcılara da hitap edecek görsellikte olmalıydı. Kişiye göre aile otomobili, kişiye göre günlük hayatta kullanılacak spor otomobil, kişiye göre de tam bir performans otomobili. Otomobilimizde güvenlik sorunu bulunmuyor. Yan kapılara ve tavan kısmına koruyucu çelik barlar takılmış olup, sürücü ve yolcu kısmı olmak üzere çift hava yastığı bulunmakta. Kısacası Etox’a baktığınız açılardan bu özellikleri görebilirsiniz. 100’e yakın tasarım eskizlerimiz arasından şu an prototip üretimini gerçekleştirdiğimiz modelimizi seçtik” diye konuştu.
-Etox’un günümüz otomotiv firmalarının tüm tasarım ve prototip üretimlerini kapsayan süreçleri içinde barındırdığını ifade eden Malkoç, “Prototip modelin hazırlama aşamasında tasarım ekibi de dahil 46 kişi görev aldı. 2 milyon dolar AR-GE yatırımıyla Etox’u 24 ay gibi çok kısa bir zamanda Türk insanının beğenisine sunduk. Aracımızın şasisi yurt dışındaki diğer özel üretilen emsallerindeki gibi örme şasi tekniğine dayanarak kendi mühendislerimiz tarafından projelendirilerek imal edildi. Etox markasının oluşumunda her harfin bir anlamı var. ‘E’ Erteks, ‘T’ Türkiye, ‘O’ Otomobil ve ‘X’ oto dekorasyonda kullandığımız kurumsal kimliğimizde bulunan harftir. Etox’ta, günümüz koşullarını sağlayabilecek bir donanıma sahip olmasından dolayı fren testinde uluslararası geçerliliği olan R 13H testine tabi tutulmuş ve bu kapsamdaki gereken tüm kriterlere uygunluğu yapılan testlerde tespit edilmiştir. Fren sistemimiz aynı zamanda ABS’yi kapsamaktadır. Ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi Otomobil Teknolojileri Araştırma Merkezi tarafından 2001/16/AT M1 sınıfındaki motorlu araçlar tip onay yönetmeliği kapsamında yapılan tüm testlerden de başarıyla çıkan Etox, ülkemizde seri üretim belgesini almaya hak kazanmıştır. Firmamızın kendi testi olan 100 bin kilometrelik testlere başlamış bulunmaktayız. Etox’u ülke insanımızın sahipleneceğine olan inancımız bizleri yanıltmadı. Firmamızın 100 bin kilometre olarak tamamlayacağı test sürüşlerinin 20 bin kilometresine kadarki dolaştığımız tüm şehirlerde olağanüstü ilgi ve alaka görmemiz kendi insanımıza olan güvenimizde ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha göstermiştir. Henüz basın tanıtımını yapmamış olmamıza rağmen, siparişler konusunda sıkıntıya girmiş bulunmamız da çok güzel. Fakat, firmamızın 100 bin kilometrelik kendi testlerimizden sonra siparişleri almaya başlayacağız. Bizi destekleyen tüm otomobil severlerin bizleri anlayışla karşılayacaklarını umuyoruz. Ayrıca, Etox’un satışından elden edilen gelirin yüzde 1’i Mehmetçik Vakfı’na verilecek” dedi.
-100 bin kilometre yol testinin dörtte birini sorunsuz şekilde tamamlayan Etox için siparişler, uzun yol testinin tamamlanmasının ardından alınmaya başlanacak.
İHA
Görüyorum ki : Standart modelinde 100 beygir güç üretebilen 1500 cc hacminde dizel motor kullanılan Etox’un, diğer motor seçenekleri arasında 220 hp üretebilen 3000 cc dizel ve daha fazla performans isteyen kişiler için de 3000 cc’lik 272 beygir özel bir V6 motoru da seçenekleri arasında bulunuyor.Baz modelde Hangisi doğru acaba…
Kaynaklar:
* http://www.livkon.com/yeni-anadol-etox
* http://www.turkautodesign.com/haber/haberustael.htm
* http://www.yalazi.org/index.php/archives/2007/04/12/etox/
* http://www.fordclubtr.com/forum/lofiversion/index.php?t156474-0.html
* http://www.cardanadam.com/forum/viewtopic.php?p=204214&sid=2a46fb006c6e0af1ec359984ca676ea9
* http://www.forumera.com/etox-turk-isi-t15760.html?s=d199885ef8b1513618f5f1d10a867ce7&
* http://forum.pardus-linux.org/viewtopic.php?t=7365
* http://www.cember.net/forums.php?op=showarticle&id=556602&from=0
* http://www.grafficafe.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2017
* http://mail.kivi.com.tr/blog/?p=40
* http://mail.kivi.com.tr/blog/?p=41
* http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=etox
http://www.nuveforum.net/index.php?topic=10268.msg53187#msg53187
http://resim.donanimhaber.com/m_12148443/tm.htm
http://www.etox.com.tr/ (resmi sitesi)
http://tr.wikipedia.org/wiki/Etox
http://www.ertex.com.tr
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/6848118.asp?gid=71
http://haber.mynet.com/detail_news/?type=Actuel2&id=O1183821178300&date=07Temmuz2007
http://www.etoxzafer.com/ (fan sitesi)
Sayfalar: 1 2
16 Yorum - Türk Otomobili: ETOXYorum Yaz / Geribildirimde bulun