– BuddyPress, WordPress Mu altyapısını kullanan ve bu altyapıyı eklentilerle güçlendirerek güçlü bir sosyal ağ kurma projesinin ilk adımı. İç yapı WordPress sistemi olmasına karşılık sosyal ağ için gerekli tüm işlemleri yapma olanağına sahip olacağı söyleniyor.
– Ma.tt ‘de yazısında, açık kaynak kodlu olarak başlayan ve şu anda Automattic‘te tam zamanlı işte çalışan Andy Peatling tarafından BuddyPress projesi yürütülmekte.
– WordPress Mu üzerine inşa edilen diğer bir projeyi çok önceleri hazırlıyorum. http://chickspeak.com/ sitesiydi. Oldukça başarılı ve şu anda muhtemelen bu platformdaki tek örnek diyebiliriz. İkincisi ise BuddyPress ile yolda. Tabiyki bu yeni projenin daha katedecek yolu var. Henüz tam bir sosyal ağ oluşturabilecek kapasitede olmasada küçük ihtiyaçları karşılayabilir.
– Mesela kendi arkadaş grubunuza siteler dağıtabilir – özel mesajlaşmaları site üzerinden yapabilirsiniz. Belkide sosyal ağların ötesinde bir projede, çalışanlara açılan bir site olarak görürsek; projenin her kişi tarafından ne kadar ilerledeğini – bilgilerin net üzerinde yer alması ile sürekli ulaşılabilir olması sağlanabilir. Ne isteniyorsa yapılabilir.
- Her site sahibi kendi profiline istediği gibi şekil verebilir. Tüm detaylarını yazabilir. Site Yöneticisi tarafından belirlenen özel alanlar veya gruplaştırılmış bölümleri uye istediği gibi doldurabilir. Fotoğraf ekleyebilir isterse gravatar kullanabilir.
- Üye olan herkes kendisine ait bir Grup kurabilir. Bunun anlamı her tür yetki kendisine ait olacaktır.
- Kendisine ait bir günlük sitesi olacak. “/uyeadı/blog/” veya /uyeadı.domain.com/blog” şeklinde.
- Wire dedikleri. Bizdeki karşılığı Profilinizi ziyaret eden başka üyeler size, basit html kod kullanımınada olanak tanıyan (Prologue Temasındaki gibi) bir bölümden Profilinize yorum bırakabilecekler.
- Kişisel Mesajlaşma sistemi bulunmakta. Her bir kullanıcı adı bir e-posta adresi gibi çalışarak her kullanıcının birbiriyle mesajlaşması sağlanacak. Her kullanıcının kendsine ait Gelen posta – Giden Posta – Taslaklar – Çöp klasörleri olacak.Tabiyki size mesaj gedliğinde e-posta adresinize bilgi mesajı ulaşacak. Buna benzer birçok özelliğide içersinde barındırmakta.
- Fotoğraf Albümü: Her bir kullanıcıya Site Yöneticisi tarafından atanan web alanı kadar fotoğraf yükleme olanağı tanınarak kendisine ait bir fotoğraf albümü oluşturması sağlanacak. Fotoğraflar etiketlenebilecek. Diğer kullanıcılar belli etiketi arama sonucunda sizin fotograf albümünüze de ulaşabilecekler. Tabiyki yüklediğiniz fotoğraf yükleme sonrasında belli boyuta getirilmekteler.
- Arkadaş listesi: Facebook benzeri olan sistemde istersenzi arkadaşınızın adını soyadını yazarak aratabildiğiniz gibi rastgele bir kişiyide ekleme şansınız var. Siz arkadaşlık daveti gönderdikten sonra kabul edildiği takdirde arkadaş listenize ekleniyor. Tabiyki sosyal ağların en önemli özelliği ise bu kişiyi eklerken o kişi hakkında yada nereden tanıdığınız hakkında kısa bir yazı isteniyor sizden. Ayrıca kullanıcılar arama sonuçlarında profillerinin ne kadarlık bölümünün diğer kullanıcılar tarafından görülebileceğinide kendileri belirlemekte.
- Profil Güncellendi: Profilinizi güncellediğinizde direkt güncellendi bilgisi kaydedilmekte. Arama sonuçlarında da bu gözükmekte.
– Henüz emekleme aşamasında olan bu projeye ileride sosyal ağlara Bedava bir alternatif hatta altyapısını oluşturacak bir sistem gözüyle bakılmakta. Bende tamamiyle bu düşünceye katılıyorum.
Ana Site Adresi: http://buddypress.org/
İndirme ve Kurulum Bilgileri: http://trac.buddypress.org/wiki/installing-buddypress
Proje Durumu: http://trac.buddypress.org/roadmap
Twitter Takip: http://twitter.com/buddypressdev/
Google Code Sayfası: http://code.google.com/p/buddypress/
Projenin sahibinin üretimi olan yeni Buddypress temasına ulaşabileceğiniz adres:
http://apeatling.wordpress.com/2008/06/12/new-buddypress-theme/
NOT:Yazıda ” Bu temada istenilen renk ve logo değişimi çok kolay yapılabilmekte. Ayrıca bu temayı kullanacak herkes üstüne yeni özellikler eklemekte zorlanmayacaklardır. Her ayar yönetici tarafından Buddypresste kullanılan eklentilerle beraber zorluk çıkmadan – sorun yaratmadan kullanılmakte. “denilmiş.
Benzer YazılarEtiketler
Teşekkürler Abi benimde bu tip bir projem var 🙂 ama bir türlü Mu kuramadım gerçi birazda kararsızım mu desteği Türkiyede az
Hocam selamlar;
Bu yazını bir kaç defa daha okumuştum.
Şimdi ben canım karim . com adresine wordpress mu ile mi başlayı versem yoksa buddypress ile mi karar veremedim. Senin kişisel düşüncen ne olurdu.
Ayrıca bunun dil dosyası da var mı? 🙂
WordPress MU kurulmuş olan bir sistem buddypress’e geçebilir mi sonrada bunu silebilir mi? Destek konusunda şüphelerimiz olsun mu
eylultoprak
– WordPress Mu platformu üzerine eklenti geliştirilerek oluşturulan bir sistem. Mesela sizin sadece grup özelliği olsun istiyorsunuz. Sadece o eklentiyi aktif yapmanız yeterli.
– henüz yeni bir sistem ve tam olarak sorunsuz şekilde kullanıldığını pek sanmıyorum. Sosyal ağ projeniz var ise bu iş için özelleşmiş script denemek yada blog dağıtımı ve benzer işlemler için slt haldeki Mu denemek daha mantıklı geliyor bana.
merhaba mu da ben bu sistemı calıstıramadım ama wordpresste gayet guzel calıstı tek sıkıntım suan forum sıstemını kuramadım simdilik gayet ii gidiyor ve destek olaraktan da kendı sıtesı oldukca yeterli tabi birde turkçe destek veren bir Türk sitesi de hanı fena olmazdı dıye bilirim benım gibi amator sayıla bilecekller için oldukca iyi ve kullanıslı en azından bazı seylerı burada cok daha ii kavrayıp daha buyuk projelerde on ayak olacagına inanıyorum bu arada bu forum sıstemını nasıl kurabilirim 🙂
Üzgünüm bu konuda yardımcı olamayacağım. WordPress Mu sistemini kullanıyorum ama Buddypress sistemini hiç kullanmadım. Resmi sitesinden ve forumlarından yardım alabilirsiniz.