![]() |
2006 yılında neler gördük, neler yaşadık. Bir yılın daha sona ermesi yeni bir yıla başlarken arkamızda neler bıraktığımıza bakmadan gidemeyiz. Mynet sitesi 2006 yılının olaylarını MYNETHaber servisinden derlemiş ve yayınlamış. Benim için önemli olan haberleri içinden çekip aldım. |
OCAK
5 OCAK:
-Kuş gribi birçok ilde panik yarattı.YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alınan Fatma Koçyiğit (15) öldü.
YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, hastanelerine bugüne kadar 239 kişinin başvurduğunu, halen 27’si çocuk 33 kişinin ”kuş gribi” şüphesiyle tedavi gördüğünü bildirdi.
(Bana göre tam bir vurdum duymazlık öğreniydi. Hem kuş gribi var dediler hem de gribin çıkacağını önceden biliniyormuş gibi bir hava vardı.)
12 OCAK:
– Mehmet Ali Ağca, 5.5 yıldır hükümlü bulunduğu Kartal H Tipi Cezaevi’nden tahliye oldu. Ağca, askerlik sorunu nedeniyle Maltepe’deki Pendik Askerlik Şubesine götürüldü. Buradan Tuzla Piyade Okulundaki revire, ardından GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesine götürülen Ağca, daha sonra serbest bırakıldı. Adalet Bakanı Çiçek, tahliyenin bütün yönleriyle değerlendirilmesi açısından Yargıtay incelemesine sunulması için yazılı emir yoluna başvuracağını bildirdi.
23 OCAK:
– Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Adalet Bakanlığının gönderdiği yazı üzerine, yazar Orhan Pamuk hakkında ”Türklüğü alenen aşağılamak” suçundan açılan davayı düşürdü.
ŞUBAT
7 ŞUBAT:
– Başbakan Erdoğan, malvarlığını Başbakanlık internet sitesinde açıkladı. Grup toplantısında, ”AK Parti’nin er meydanından kaçmadığını, yakında herkes görecek” diyen Erdoğan, maaşlı konumda olduğunu vurgulayarak, ”Hissedarı olduğum şirketin hisseleriyle ilgili bastırdılar. Adeta ‘lanet olsun’ dedik ve oradaki hisselerimizi devrettik” dedi.
CHP Lideri Baykal, siyaset adamının hesap verebilmesi ve kazancını net bir şekilde ortaya koyabilmesi gerektiğini belirterek, ”Kimsenin kazancıyla meşgul değiliz. Meşru, helal kazanç helal olsun” dedi.
– FIFA Disiplin Kurulu, Türkiye-İsviçre maçında çıkan olaylar nedeniyle (A) Milli Takım’a 6 maç saha kapatma ve seyircisiz oynama ile 200 bin İsviçre Frangı para cezası verdi. Kurul ayrıca, futbolculardan Emre ve Alpay’ı 6, Serkan Balcı’yı 2 maç, antrenör Mehmet Özdilek’i de 1 yıl hak mahrumiyetiyle cezalandırdı. Daha sonra Tahkim Kurulu, (A) Milli Takım’ın cezasını 3 maç saha kapatma ve seyircisiz oynama, Emre’nin cezasını da 4 maça indirdi.
(Fifa’nın ne kadar tarafsız davrandığını gördük. Türkün türkten başka dostur lafının doğruluğu bir kez daha kanıtlandı.)
17 ŞUBAT:
– ”Kayıt dışı” olduğu tespit edilen 17.8 milyon telefon kayıt altına alındı, kayıt işlemlerinde telefon sahiplerinden 70.9 milyon YTL tahsil edildi.
( Offf ne para kazandı devlet. Kayıtlı olanda olmayanda ödedi parayı. )
MART
3 MART
– Şemdinli olayları ile ilgili olarak tutuklu yargılanan astsubaylar Ali Kaya ile Özcan İldeniz ve itirafçı Veysel Ateş hakkında, ”Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak, adam öldürmek ve adam öldürmeye teşebbüs etmek ile suç işlemek için anlaşmak” suçlarından ağırlaşmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.
29 MART:
– Diyarbakır’da 4 teröristin cenazelerinin defnedilmesinin ardından çıkan olaylarda 3 kişi öldü, 130’u güvenlik görevlisi 250 kişi yaralandı, 200 kişi gözaltına alındı.
30 MART:
– Diyarbakır’da, 4 teröristin cenazesinin ardından çıkan olaylarda ölen 3 kişinin cenazesinde olay çıktı, 1 çocuk öldü. Batman’da izinsiz gösteride çıkan olaylarda ise 12 kişi yaralandı, 15 kişi gözaltına alındı.
( Yorum yok. )
30 MART:
– Kredi kartında şifreli ödeme yöntemi (çip&pin) uygulanmaya başlandı.
( Eeeee neden ben hala göremedim. Büyük mağazaların bazılarında bu işlem uygulanıyor ama hala kağıda imza atıyoruz.)
NİSAN
2 NİSAN:
– Boğaziçi Köprüsü paralı geçişe kapatıldı, Otomatik Geçiş Sistemi veya Kartlı Geçiş Sistemi uygulanmaya başlandı. Merkez Bankası, bankaların, kredi kartı işlemlerinde uygulayacakları aylık azami gecikme faiz oranını, YTL için yüzde 6,88 olarak belirledi.
6 NİSAN:
– Yazar Perihan Mağden hakkında, ”Basın yoluyla halkı askerlikten soğuttuğu” gerekçesiyle iddianame hazırlandı.
20 NİSAN:
– Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Şemdinli olaylarıyla ilgili iddianameyi hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’yı meslekten ihraç etti. Kurul, Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan ile Başsavcı Vekili İbrahim Özer hakkında ise başka bir müfettiş görevlendirilerek yeniden inceleme yapılmasını istedi.
21 NİSAN:
– Cumhurbaşkanı Sezer, eski Başbakan ve kapatılan RP’nin son Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın cezasını evinde çekmesine de olanak sağlayan 5485 sayılı ”Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”u onayladı.
26 NİSAN:
– ”Haydar Haydar”, ”El Vurup Yaremi İncitme Tabip” gibi türküleriyle tanınan Türk Halk Müziği sanatçısı Ali Ekber Çiçek, (71) İstanbul’da öldü.
MAYIS
2 MAYIS:
– Danıştay Başkanlığına 4. Daire Başkanı Sumru Çörtoğlu seçildi. Çörtoğlu, Füruzan İkincioğulları’ndan sonra Danıştayın ikinci kadın başkanı oldu.
3 MAYIS:
– Anavatan Partisi İstanbul Milletvekili Emin Şirin, partisinden istifa etti. Şirin, ”25 senedir kendisine ‘gerilla’ dedirtmeye uğraşan terör örgütünü ‘gerilla’ diye vasıflandıran, ülkenin bölünmez bütünlüğü konusunda tutarlı bir politika sergileyemeyen bir partide siyaset yapmak, siyaset, anayasa ve demokrasi anlayışıma sığmadığını” söyledi. Bu istifayla, ANAVATAN’ın Meclisteki sandalye sayısı 21’e düştü.
15 MAYIS:
– Danıştay 2. Dairesi’ne silahlı saldırı düzenlendi. Daire üyeleri toplantı halindeyken düzenlenen saldırıda, üye Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetti, Daire Başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayfer Özdemir ve Ayla Gönenç ile Tetkik Hakimi Ahmet Çobanoğlu yaralandı.
Saldırıyı gerçekleştirdiği belirtilen İstanbul Barosu’na kayıtlı avukat Alparslan Arslan, Danıştay binasından çıkmadan yakalandı.
21 MAYIS:
– Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapılan 51. Eurovision şarkı yarışmasını, ”Hard Rock Halelajuh” adlı şarkıyla toplam 292 puan alan Finlandiya kazandı. ”Süper Star” adlı parçayla Türkiye’yi temsil eden Sibel Tüzün, 91 puanla 11. oldu.
(Şarkı bana kalırsa melodisi çok güzeldi. Zaten şarkıda nakarattan başka bir şey varmıydı?)
23 MAYIS:
– Ege Denizi üzerinde keşif uçuşu yapan Türk ve Yunan Hava Kuvvetlerine ait iki F-16 uçağı havada çarpışarak, düştü. Türk Pilot Üsteğmen Halil İbrahim Özdemir paraşütle atladı ve Panama bandıralı bir tanker tarafından kurtarıldı. Pilot Üsteğmen Özdemir, daha sonra askeri helikopterle getirilerek, Fethiye Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.24 MAYIS:
– Atatürk Havalimanı C Terminali kargo bölümünde yangın çıktı. İki saatte kontrol altına alınarak söndürülen yangında can kaybı olmadı, büyük maddi hasar medyana geldi.
( Havalimanında yüklü miktarda para ve altın olduğunu söylediler ama sonrasında ses çıkmadı. Acaba ne oldu!!)
27 MAYIS
– Endonezya’ya bağlı Java adasındaki şiddetli depremde 6 bin kadar insan öldü, binlerce bina yıkıldı, 38 bin kişi yaralandı ve depremden zarar görenlerin sayısı 420 bin olarak açıklandı.
HAZİRAN
<1 HAZİRAN
– Uşak’taki Karun Hazinesi’nin en değerli parçalarından biri olarak gösterilen ”Kanatlı Denizatı Broşu”nun, müzedeki kamera arızası sırasında kalıbının çıkarıldığı, İran’da taklidinin hazırlanmasının ardından orijinaliyle değiştirildiği ortaya çıktı. Konuyla ilgili olarak Uşak Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu ile Uşak Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru Bülent Yücel adli soruşturma kapsamında açığa alındı.
3 HAZİRAN:
– Bağdat’taki Rus Büyükelçiliğinin 4 çalışanı kaçırıldı ve öldürüldü. Haziran sonunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gizli servislere elçilik çalışanlarının katillerinin öldürülmesi talimatını verdi.
14 HAZİRAN:
– Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 5 bebeğin ölüm nedenleriyle ilgili Sağlık Bakanlığınca inceleme başlatıldı. Hastanedeki bebek ölümlerini araştırmak üzere İl Sağlık Müdürlüğünce görevlendirilen heyetten Prof. Dr. Recep Öztürk, ”Şu anda olası olarak Pseudomonas Aeuriginosa adlı bakterinin bu salgını yaptığını düşünüyoruz” dedi.
30 HAZİRAN:
– İlkokul mezunlarının da sürücü belgesi alabilmesini öngören teklif, Genel Kurulda kabul edildi.
( Şu ehliyet olayını para kazanmaktan çok öğretim amaçlı olarak yapsalar tüm çıkan yasaları ayakta alkışlayacağım.)
TEMMUZ
1 TEMMUZ:
– Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgelerindeki 13 ilde elektrik kesintisi yaşandı. Bu illerde günlük hayatı aksatan kesintinin Bursa’daki doğalgaz çevrim santralındaki doğalgaz fiberi ayırıcısının yanmasından kaynaklandığı açıklandı.
15 TEMMUZ:
– Askeri Yargıtay, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil’e ”haksız mal edinme” suçundan verilen 2.5 yıllık hapis cezasını onadı, iki ayrı eylem nedeniyle ”görevi kötüye kullanma” suçundan verilen beraat kararını ise bozdu. TSK’dan çıkarılan Erdil’in rütbe ve kılıcı da alındı.
17 TEMMUZ:
– Endonezya açıklarında denizin dibinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından gelen tsunami, Java adasında 620 kişinin ölümüne yol açtı.
19 TEMMUZ:
– Antalya’da denetim uçuşu yapan polis helikopteri, teknik arıza nedeniyle kent merkezine düştü. Kazada 5 emniyet mensubu şehit oldu.
30 TEMMUZ:
– Türkiye’de kadın haklarının önde gelen savunucularından olan gazeteci-yazar Duygu Asena, yaşamını kaybetti.
AĞUSTOS
AĞUSTOS:
– Ailesiyle şehitlik ziyareti için gittiği Çanakkale’de kaybolan 2 yaşındaki Ş.C.E., polisin İstanbul’da düzenlediği operasyonla kurtarıldı. Ş.C.E’yi kaçırdığı iddiasıyla gözaltına alınan A.D, çocuğun biyolojik babası olduğunu öne sürdü.
( Ne komedi ama aynı zamanda da tam bir rezalet ve insanı duyguların istismarı sonucunda bir nevi dolandırıcılığa bile giriyor. )
4 AĞUSTOS
– Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, siyasete döneceğini ve Anavatan Partisi dışında bir yerde de siyaset yapmayacağını söyledi.
( Ama olmadı.)
11 AĞUSTOS:
yönelik silahlı saldırıyla ilgili davanın görülmesine, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.Tutuklu sanık avukat Alparslan Arslan, savunmasını yaparken, Cuma namazına gitmek istediğini söyledi. Ancak Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz’in bunun mümkün olmadığını belirtmesi üzerine salondan kaçma girişimde bulunan Arslan, görevli jandarmalar tarafından engellendi.
Arslan’ın babası İdris Arslan ise mahkeme önünde, ”Ülkede İslam, Kuran, millet düşmanları var. Milletin değerlerine saygılı olun. Saygılı olmayana bu millet gereken dersi verir” dedi.
25-27 AĞUSTOS:
– Türkiye’nin 2. kez ev sahipliğini yaptığı ve bu yıl 14. ayağı İstanbul Park Pisti’nde yapılan Formula 1 yarışını, Ferrari’nin Brezilyalı sürücüsü Felipe Massa kazandı. Bu yarışta birincilik kupasını Massa’ya KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın vermesi nedeniyle FIA, Türkiye’yi 5 milyon dolarla cezalandırdı.
( KKTC olayını herhalde hiç bir zaman anlayamayacağım. Garip olansa madem Türkiye’ye ait neden gidebilmek için ben pasaport ve vize almak zorundayım. )
EYLÜL
4 EYLÜL:
– Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Balıkesir’de, bir vatandaşın ”Sayın Başbakanım, şehit cenazesi görmek istemiyoruz artık” sözleri üzerine, ”Canım kardeşim. Bakınız askerlik her halde yan gelip yatma yeri değil” dedi. Erdoğan’ın sözleri tartışmalara neden oldu.
5 EYLÜL:
– Lübnan’a asker gönderilmesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresi kabul edildi. 533 milletvekilinin katıldığı açık oylamada; tezkereye 340 evet, 192 ret oyu verildi, 1 milletvekili de çekimser kaldı. Tezkereye, AK Parti’den Sadık Yakut, Halil Kaya, Turhan Çömez, Ertuğrul Yalçınbayır, İbrahim Hakkı Aşkar, Nurettin Aktaş ret oyu verirken, Bağımsız Mardin Milletvekili Süleyman Bölünmez ise kabul oyu kullandı, AK Parti Isparta Milletvekili Mehmet Emin Murat Bilgiç ise çekimser kaldı.
( Nato ve BM işine gelince hemen Türkiye şunu yapsın. İşine gelmeyince bi şeycik olmaz diyor. Yok öyle yağma. Türkiye masaya yumruğunu vurmalı. ben buyum demeli. )
14 EYLÜL:
Papa 16. Benediktus’un Almanya ziyareti sırasında İslamiyet ve Hz. Muhammed ile ilgili sarfettiği sözler, tepkilere neden oldu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, konuya ilişkin, ”Bir din adamı, bilim adamı, bir dinin tarihinde o dine mensup insanların yanlışlarını eleştirirse bunu tartışırız. Ama bir dinin kutsalına, peygamberine, kitabına yönelik bir dil uzatma varsa artık bu küstahlıktır, düşmanca bir ifadedir ve din kavgasını körükleyen büyük bir talihsizliktir” dedi.
21 EYLÜL:
– Yazar Elif Şafak (Sağlık), ”Baba ve Piç” adlı romanında ”basın yoluyla Türklüğü aşağıladığı” gerekçesiyle hakkında açılan davanın, Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmasında ”suçun yasal unsurları oluşmadığı” gerekçesiyle beraat etti.
2 EKİM:
– Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Harp Akademileri Komutanlığı’nın 2006-2007 eğitim öğretim yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, ”Türkiye’de irtica tehdidi vardır ve bu tehdide karşı her türlü önlem alınmalıdır” dedi.
3 EKİM:
– THY’nin Tiran-İstanbul seferini yapan uçak kaçırılarak, İtalya’nın Brindisi Havalimanına indirildi. Uçağı kaçıran ve asker kaçağı olduğu belirlenen korsan Hakan Ekinci, yolcuları bıraktıktan sonra teslim oldu.
( ne anladım ben bu işten. Kaçırdın da ne oldu. Sonsuza kadar havada mı kalacak uçak. Köprüden atlamak isteyenler içinde aynı şey söz konusu. Sonunu bile bile neden böyle eylemler yaparlar ki.)
7 EKİM.
– DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Diyarbakır’da (teröristleri kastederek) ”Dağda silah tutacağına düz ovada siyaset yapsın” dedi. Ağar’ın açıklaması yeni bir tartışma başlattı.
12 EKİM:
– Fransa Ulusal Meclisi’nin sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasına ilişkin yasa teklifini kabul etmesi tepkilere neden oldu.
Başbakan Erdoğan, Fransa’nın tarihine ve demokrasisine kara bir leke çaldığını söyledi.
DYP Genel Başkanı Memhmet Ağar, ”Bu, yakışıksız, demokrasi, fikir özgürlüğü, yıllarca devam eden Türk- Fransız ilişkileri adına kabulü mümkün olmayan bir karardır” dedi.
ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu ise yasayı ”soytarılık” olarak niteledi.
YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, 2 yıl önce Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın kararı ile kendisine verilen ve Fransa’da en yüksek nişan olarak kabul edilen ”Liyakat Nişanı”nı iade etti.
( Fransanın zaten suyu sıcak. Birazdan çorbasını yapacam)
12 EKİM:
– İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Nobel Edebiyat Ödülü’nün yazar Orhan Pamuk’a verilmesini kararlaştırdı.
14 EKİM:
– Ünlü bestekar Prof. Dr. Selahattin İçli (83) vefat etti.
16 EKİM:
– Mehmet Fethi Dördüncü, Selanik’deki Atatürk Evi’nde bulunan şeref defterine yazdığı yazı nedeniyle ”hükümeti aşağılamak”, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a yazdığı bir dilekçeyle de Başbakan Erdoğan’a ”hakaret” suçlarından toplam 9 bin YTL adli para cezasına çarptırıldı.
17 EKİM:
– Başbakan Erdoğan, rahatsızlanarak Özel Güven Hastanesi’ne kaldırıldı. ”Kan şekerinin düştüğü” belirtilen Erdoğan, hastanede yaklaşık 9 saat kaldıktan sonra taburcu oldu. Erdoğan’ın hastane önünde aracında mahsur kalması, Başbakan’ın güvenliği ve korumaları konusunda tartışmalara neden oldu.
19 EKİM:
– Türkiye, Lübnan’a asker gönderdi. Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNIFIL) harekatına katılacak Türk Birlik ve unsurlarının bulunduğu gemiler, Mersin’de düzenlenen törenle uğurlandı.
23 EKİM:
– Peş peşe 7 kişiyi öldüren, 2 kişiyi yaralayan ”seri katiller” Mehmet Karahasan ile Yiğit Bekçe, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde yakalandı. Ramazan Bayramı’na denk gelen olay toplumda büyük infial yaratırken, iki şüphelinin, yakalanmadan 1944 kilometre yol katedebilmesi emniyet teşkilatına yönelik eleştirilere neden oldu.
27 EKİM:
– Ünlü karikatürist Semih Balcıoğlu, 78 yaşında vefat etti.
KASIM
1 KASIM:
– Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki sel felaketinde, 11’i sele kapılan bir minibüste olmak üzere 21 kişi hayatını kaybetti. Bölgede yüzlerce ev ve işyeri de su baskınlarından etkilendi. Yağış, İstanbul ve Mersin’de de günlük hayatı aksattı.
5 KASIM:
– Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit, 172 gündür tedavi gördüğü GATA’da vefat etti.
( Ecevit’in ölümü bazılarını çok sevindirdi. O kadar sevindirdi ki hayatta iken söyleyemedikleri lafları öldükten sonra söyleme terbiyesizliğinde bile bulundular. )
5 KASIM:
– Irak’ın ABD tarafından devrilen devlet başkanı Saddam Hüseyin, Duceyl davasında idam cezasına çarptırıldı.
11 KASIM:
– Bülent Ecevit, devlet töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. Ecevit için GATA, DSP Genel Merkezi, TBMM ve Kocatepe Camisi’nde törenler düzenlendi. TBMM ve Kocatepe Camisi’ndeki törenlere Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt da katıldı. Devlet Mezarlığı’nda toprağa verilen Ecevit’in naaşanın Kocatepe Camisi’nden mezarlığa götürülüşü sırasında onbinler cenazenin taşındığı aracın ardından yürüdü, laiklik sloganları atıldı.
15 KASIM:
– ”Etibank davası” kapsamında daha önce verilen kararın Yargıtayca bozulması üzerine, yeniden yargılanan sanıklardan işadamı Cavit Çağlar, İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesince ”nitelikli dolandırıcılık” suçundan tekrar 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mustafa Çağlar’ı da aynı suçlamaya ilişkin olarak 1 yıl 6 ay 22 gün hapis ve 15 bin 620 YTL adli para cezasına çarptıran mahkeme, bu cezayı erteledi. Cavit Çağlar’ın ”suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek” suçlamasından beraatine karar veren mahkeme, Nail Keçili, Mustafa Çağlar ve Türker İnanoğlu’nun da aralarında bulunduğu 20 sanığın da ”suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüte üye olmak ve yardım etmek” suçlarından beraatlerine karar verdi.
15 KASIM:
– Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ücretlilerde, 2008 için 2007’de fiş toplama mecburiyetinin kaldırılacağını bildirdi. Enerji Bakanı Hilmi Güler, Ankara Büyükşehir belediyesine bağlı EGO’nun özelleştirilmesi için düğmeye basıldığını bildirdi. Danıştay, EPDK’nın lisanssız bayilere akaryakıt sattığı gerekçesiyle 88 milyon 593 bin YTL ceza uyguladığı Aytemiz Dağıtım Şirketi’nin yürütmenin durdurulması talebini reddetti. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Başbuğ, Fransa’nın sözde Ermeni Soykırımına ilişkin kararının ardından bu ülkeyle ilişkilerin askeri alanda askıya alındığını açıkladı.
( Fişler gitti yeni vergiler geldi ne anladım ben bu işten.)
17 KASIM:
– Ankara’da yapılan 17. Milli Eğitim Şurası çalışmalarını tamamladı. Şura’da, ÖSS’de katsayı farkının kaldırılması, kendi alanlarıyla ilgili bölümlere gidenlere ek puan verilmesi, alanların yeniden belirlenmesi, lise mezunlarının ”olgunluk sınavına” alınmaları, liselerin, ”genel liseler”, ”mesleki ve teknik liseler” ve ”açık öğretim lisesi” şeklinde üç türe ayrılması kararlaştırıldı. Katsayı konusundaki karar tartışmalara neden oldu.
19 KASIM:
– Gazi Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla’nın, İzmir’de, AK Parti Gençlik Kolları’nca düzenlenen konferansta Atatürk ile ilgili sözleri tepkilere neden oldu.
20 KASIM:
– Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TAYAD) üyesi bir grup, F tipi cezaevlerini protesto amacıyla Associated Press’in (AP) Ankara’daki bürosunu bastı. Eylem, çevik kuvvetin müdahalesiyle sona erdi. Polis, TAYAD üyesi 29 kişiyi gözaltına aldı.
28 KASIM:
– Papa 16. Benediktus, Cumhurbaşkanı Sezer’in davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. Papa, Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan ve Diyanet İşleri Bakanı Ali Bardakoğlu ile görüştü ve Anıtkabir’i ziyaret etti. Bardakoğlu ile birlikte basın mesuplarına açıklama yapan Papa, Vatikan Büyükelçiliğinde Ankara’daki misyon şeflerini kabul etti.
ARALIK
7 ARALIK:
– Türkiye, AB’ye yaptığı, ”Ercan Havaalanının uluslararası trafiğe ve Mağusa limanının doğrudan ticarete açılması karşılığında Türkiye’den de bir havaalanı ve limanın Rumlara açılabileceği” önerisi kamuoyunda geniş yankı buldu
11 ARALIK:
– Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Kurtoğlu Askeri Lojmanları’ndaki 5 katlı Şahinkaya Apartmanı’nda kalorifer kazanının patlaması sonucu meydana gelen çökmede 8 kişi öldü, 8 kişi yaralandı.
12 ARALIK:
– Atatürk Havalimanı’nda, THY Teknik A.Ş Uçak Bakım Başkanı Şükrü Can’ın ”son RJ 100 yolcu uçağının iadesinin belirlenen süreden önce tamamlanmadığı için apronda deve kurban etmesi” gazetelerde yer aldı.
30 ARALIK
-Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin asılarak idam edildi. Eski Irak diktatörünün, hakkındaki idam kararının onanmasının ardından TSİ 04.55’de başkent Bağdat’ta idam edildiği belirtildi.
İnfazın Yeşil Bölge içinde gerçekleştirildiği ifade edildi. İnfaza, ABD’li ve Iraklı yetkililer ile Duceyl katliamı kurbanlarından bazılarının yakınlarının katıldığı ifade edildi.
Kaynak: http://haber.mynet.com/detail_news/?type=Reportage&id=O1167395282542&date=29Aralik2006
* Vaybe ne yıl olmuş. 2007 sanki çok farklı olacakmış gibi …